Wat zit er zoal in snoep, frisdrank en chips?

Afgelopen zaterdag had mijn kleinzoon en voetbaltoernooi in Huizen. Hij speelt in F6 en de ouders van de spelertjes hebben een hechte band me elkaar. Een deel van de ouders had, overigens met de beste bedoelingen, snoep of een pakje drinken voor iedereen mee genomen. Gedurende de dag kreeg mijn kleinzoon, als hij alles zou hebben aangepakt en opgegeten of gedronken, heel wat te verstouwen. Ik heb al eens eerder – meerdere keren zelfs – aangetoond dat de voedingsindustrie het vooral op kinderen gemunt heeft. Je kun teen kind niet vroeg genoeg op een verslavend dieet zetten tenslotte. Daar pluk je niet alleen nu, maar de rest van zijn leven de wrange vruchten van (als ouder, of zoals in ons geval, als grootouders dan). Als industrie levert dat een berg duiten op.

Om een beeld te krijgen van wat er in al die kinderlekkernijen aan ongezonde voedingsstoffen schuilt, zet ik er voor alle ouders een paar op een rijtje:

 

Chips van Lays

 

Lays Paprika: aardappelen, zonnebloemolie, koolzaadolie, paprikasmaak, paneermeel, paprikapoeder, suiker, fructose, karnemelkpoeder, uipoeder, aroma’s (melk, cafeïne, canille, knoflookpoeder, champignonpoeder), kaliumchloride, rookaroma’s, rijstmeel, kleurstof (paprika-extract), zuurteregelaars (citroenzuur en appelzuur)], zout. 531 kcal: 1,4 g zout

 

Maoam Stripes

 

Suiker, Glucosesiroop, gehard plantaardig vet, stabilisator, sorbitolsiroop, gelatine, voedingszuur, citroenzuur, aromas.

 

Milky Way

 

Suiker, glucosestroop, magere melkpoeder, botervet, gedemineraliseerde weipoeder, ghydroliseerd melkeiwit, cacaoboter, plantaardig vet, cacaomassa, lactose, gerstmout extract, zout, sojalecitine (E322), kippeneo-eiwit, natuurlijke vanille aroma.

 

Look o Look

 

Dextrose, glucosestroop, magnesiumstearaat (E470b), mono- en diglyceriden (E471), maltodextrine, citroenzuur (E330), plantaardige olie, aroma, E101 (riboflavine), E120 (Cochenille), E133 (briliantblauw FCF)

 

Wicky

 

Ingrediënten:

 • water
 • 10% sap uit geconcentreerd sap (appel, 0,6% aardbei)
 • suiker
 • glucose-fructosestroop
 • voedingszuur: citroenzuur
 • aroma
 • vitamine C (kunstmatig toegevoegd)
 • kleurstof: karamel (E150d), cochenille

 

Aardbeiensap

0,6% Aardbeiensap blijkt bij beter lezen slechts 0,06% van het totaal gewicht. Hooguit 5 pitjes van de schil van de aardbei!

 

Karamel (E150d).

Deze wordt bereid door verhitting van ammoniumzouten en basen met sulfiet. Dit is het sulfiet ammonia caramel (E 150d) Voor Caramel E150a en E150b gelden geen ADH’s (Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid). Voor E150c en E150d is er een maximale inname verantwoord van 150mg/kg lichaamsgewicht.

 

De kleurstof cochenille (E120)

Deze kleurstof wordt gemaakt van de vrouwelijke cochenille schildluizen.

 

Wicky fruitdrink

Omgerekend van 10% saptoevoeging levert dit een cocktail op van:

 • 0,1% citroen
 • 0,02% sinaasappel
 • 0,02% passievrucht, mandarijn, abrikoos
 • 0,01% ananas
 • 0,001% mango, guava, limoen

 

Geen wonder dat er nog eens apart citroenzuur toegevoegd moet worden want er zit gewoon niks in!

 

Wicky framboos

Hier zit 0,3% rood fruitsap (rode druif en 0,02% framboos). In werkelijkheid dus 0,0006% framboos in.

 

Fanta

 

Etiket: spranklend water, suiker, sinaasappelsapconcentraat, E330 (citroenzuur), E331 (mononatriumcotraat), E202 (kaliumsorbaat), natuurlijk siaasappel aroma), natuurlijk aroma, E300 (ascorbinezuur), wortelconcentraat, E412 (guargom).

 

 1. Fanta Zero en light bevatten aspartaam.

 

Ik loop een paar van de meest gevaarlijke voedingsstoffen in je eten met je door:

 

Aspartaam: De kunstmatige zoetstof aspartaam, ofwel E951, is het meest bekende vervangmiddel voor suiker. Het is een chemische stof die in duizenden voedingsproducten zit. Deze zoetstof zit in light- en zero frisdranken, maar ook in allerlei soorten koeken, kauwgom, pepermunt, muesli, vruchtensappen, sportdranken, siroop, zuivelproducten, vitamine kauwtabletten, drinkontbijt, chips, drop, zoetjes, sauzen en zelfs in sommige geneesmiddelen zoals keelpastilles.

 

Een recent wetenschappelijk onderzoek van de European Food Safety Authority (EFSA) gebaseerd op meer dan 20 verschillende onderzoeken, heeft aangetoond dat aspartaam, een van de meest gebruikte kunstmatige zoetstoffen, een veelheid aan ziektes veroorzaakt waaronder geboorte defecten en kanker.

Sucralose, saccharine en verschillende andere kunstmatige zoetstoffen worden eveneens geassocieerd met het veroorzaken van kanker.

De light- en zeroversies zijn zo mogelijk nog erger. Door het te hebben over ‘geen calorieën’ en ‘geen suiker’ misleidt de producent niet alleen ons brein, maar ook ons lichaam. Dat denkt dat er voeding binnen komt, maar merkt daar niets van. Daardoor vraagt het om meer. En de chemische toevoegingen zorgen er ook nog eens voor dat ons lichaam in de war raakt. De gevolgen kunnen desastreus zijn: obesitas en diabetes zijn nog de minst erge.

 

Wat doet aspartaam met je lichaam?

 

 1. Mogelijke hersenschade

Aspartaam wordt in het lichaam verwerkt als een eiwit en afgebroken tot aminozuren als asparaginezuur en fenylalanine. Dat zijn stoffen die ook in natuurlijke voeding voorkomen en niet schadelijk zijn. Maar bij de afbraak van aspartaam komt ook methanol vrij, een giftige stof die in grote hoeveelheden schadelijk is voor het lichaam. De Amerikaanse Environmental Protection Agency EPA legt uit dat dit gif zich ophoopt in het lichaam omdat de uitscheiding zo traag is. Zij adviseren niet meer dan 7,8 mg per dag te nemen, een liter frisdrank bevat al ongeveer 56 mg.

 

Wanneer deze stof een temperatuur krijgt boven de 30 graden ontstaat het vrije methanol (oxidatie). Aangezien onze lichaamstemperatuur 37 graden is, wordt de stof dan omgezet tot formaline en formaldehyde. Deze laatste is een neurotoxine. Methanol heeft de eigenschap dat deze de hersenbarrière kan doordringen, waarna de stof het zenuwstelsel in kan komen en invloed uitoefen op de neurotransmitters en hersenfuncties. Dit kan uiteindelijk hersenschade tot gevolg hebben, zo bleek uit onderzoek in 2008. Het heeft ook een negatieve invloed op het emotioneel functioneren en de leercapaciteit, aldus de onderzoekers.

 

 1. Invloed op het centrale zenuwstelsel

Net als MSG, ook wel E621 of gistextract, is aspartaam een excitotoxine. Deze stof prikkelt de zenuwen en een chronisch overprikkelde zenuwcel sterft uiteindelijk af. De stof stimuleert dus als het ware het centrale zenuwstelsel waardoor deze ontregelt raakt, zo legt neurochirurg Dr. Russel Blaylock uit. Hij is auteur van het boek Excitotoxins, The taste that kills. Er zijn ook vele wetenschappelijke onderzoeken waarin dit wordt ondersteund. Het gevolg hiervan kunnen beschadigde hersencellen zijn en in meerdere of mindere mate kan dit leiden tot leerproblemen, de ziekte van Parkinson, epileptische aanvallen, ADHD en hersentumoren.

 

 1. Minder vrolijk, minder energie en stress

Aspartaam verandert de verhoudingen van aminozuren in het bloed. Het verlaagt de niveaus van neurotransmitters als serotonine, tyrosine, dopamine, norepinephrine en adrenaline. Dit heeft een invloed op de geestelijke gemoedstoestand. Serotonine heeft een positieve werking op onze stemming en gemoedstoestand. De gevolgen van een tekort zijn stress, onrustig en opgejaagd zijn, slecht slapen en somber zijn.

 

 1. Verhoogt de kans op depressie

Aspartaam verstoort dus de neurotransmitterverhoudingen in het brein, zo bleek ook al uit onderzoek in 1983. Hierdoor vergroot de kans op depressie.

 

 1. Migraineaanvallen

Uit onderzoeken in 2008 en 1986 bleek dat aspartaam aanvallen van migraine kan veroorzaken. De reden hiervoor is, net als bij de verhoogde kans op depressie, dat aspartaam de neurotransmitterverhoudingen kan verstoren in het brein, zo stellen de onderzoekers.

 

 1. Kan in heel hoge doses kankerverwekkend zijn

Aspartaam wordt door veel vooraanstaande gezondheidsexperts afgeraden. Mede omdat het (dan wel in heel hoge doses) kankerverwekkend zou zijn. Vele wetenschappelijke onderzoeken bevestigen dit, zoals onderzoek in 2010 onder muizen dat specifiek gericht was op longkanker en leverkanker. Formaldehyde speelt een rol bij de ontwikkeling van kanker.

 

 1. Overgewicht en obesitas

Aspartaam brengt als kunstmatige zoetstof je stofwisseling in de war. Wanneer je gewone suikers eet zorgt dat bijna direct voor energie. De suiker dringt door de maagwand en dan duurt het ongeveer drie tot vijf minuten voor het in de bloedsomloop terecht komt. De pancreas krijgt, op het moment dat de smaakpapillen de zoete smaak van suiker waarnemen, een seintje dat het insuline moet afscheiden omdat de bloedsuikerspiegel in balans moet blijven. Dat zorgt ervoor dat suikers naar de cellen worden gevoerd om gebruikt te worden als energie.

Kunstmatige zoetstoffen als aspartaam bevatten amper calorieën en dus energie. Het lichaam handelt vervolgens hetzelfde als wanneer je te weinig zou eten door een dieet. Het herkent de afwezigheid van potentiele energie en geeft een signaal af dat je een tekort aan energie hebt. Meer zin in eten en zoetigheid is daarvan het resultaat.

De smaakpapillen proeven geen verschil tussen suikers en aspartaam waardoor de pancreas gewoon insuline afscheidt. De insuline treft alleen niet de suiker aan waar het voor afgescheiden is, hierdoor gaat de insuline suikers uit de bloedsomloop halen, wat de bloedsuikerspiegel doet dalen. Omdat het lichaam wil voorkomen dat de bloedsuikerspiegel te veel daalt geeft het een seintje af dat suikers dringend nodig zijn, waardoor de drang naar het eten van zoetigheid alleen maar groter wordt. Je krijgt dus alleen maar meer trek in zoetigheid door aspartaam. Dit alles kwam ook uit een groot onderzoek onder vrouwen in Frankrijk (2013), uit dit onderzoek dat veertien jaar duurde bleek dat vrouwen die light frisdrank dronken door de zoetstoffen meer en sneller in gewicht aankwamen dan de vrouwen die geen light frisdrank dronken. Bovendien was hun risico op diabetes groter.

 

 1. Chronische vermoeidheid

Als het lichaam constant aspartaam of andere kunstmatige zoetstoffen moet verwerken worden de smaakpapillen steeds gestimuleerd en krijgen de hersenen constant een seintje en dus een drang naar eten. De lever krijgt steeds instructie van de hersenen om suikervoorraden op te slaan in plaats van ze vrij te maken voor energie, en dat veroorzaakt chronische vermoeidheid. Uiteindelijk zal de secretie van insuline worden verminderd, hierdoor zal het lichaam bovendien ook geen serotonine meer afscheiden wat een negatief effect heeft op de gemoedstoestand. In haar boek Hope and Help for Chronic Fatigue Syndrome legt auteur Karyn Feiden een link tussen aspartaam en chronische vermoeidheid, ze adviseert zoetstoffen te schrappen uit het voedingspatroon, zeker als je veel last hebt van vermoeidheid.

 

 1. Extra risico voor diabetici

Aspartaam zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel zowel omhoog als omlaag schiet. Bij diabetici is de kans dat de stoffen, die vrijkomen bij het afbreken van deze zoetstof, de hersenbarrière doordringen nog groter. De hersenbeschadiging die dit uiteindelijk tot gevolg kan hebben kan zorgen voor beroertes, depressie, paniek aanvallen of ongecontroleerde woedeaanvallen. Onderzoek in 2007 toonde aan dat aspartaam het insulineniveau in het bloed net zo veel laat stijgen als gewone suiker dat doet.

 

 1. Kan diabetes veroorzaken

Recent onderzoek (2014) van het Israëlische Weizmann Institute of Science toonde aan dat zoetstoffen de suikerstofwisseling kunnen veranderen waardoor diabetes kan ontstaan. De onderzoekers voegden een aantal zoetstoffen, waaronder aspartaam, toe aan het drinkwater van muizen. Andere muizen dronken suikerwater. Het bloedsuikergehalte van de muizen die het water met de kunstmatige zoetstoffen dronken, was hoger dan de muizen die suikerwater kregen. De onderzoekers stellen dat dit wijst op een verminderde glucosetolerantie, waardoor diabetes kan ontstaan. Ook gaven zij kunstmatige zoetstoffen een week lang aan een kleine groep mensen, die normaal nooit zoetstoffen gebruiken. Bij vier van de zeven leidde dat tot een stijging van het bloedsuikergehalte. De onderzoekers willen nog onderzoeken waarom dit bij sommige mensen wel gebeurt en bij sommige niet.

 

 1. Hartklachten

Een groot onderzoek (2014) dat tien jaar duurde en werd gehouden onder 60.000 vrouwen rond de zestig jaar oud, concludeerde dat de consumptie van twee light dranken per dag, door de kunstmatige zoetstoffen, het risico op vroegtijdig overlijden door hartklachten (bijvoorbeeld een hartaanval of beroerte) met meer dan dertig procent vergroot. De onderzoekers hebben daarbij rekening gehouden met andere risico’s op hartklachten zoals BMI, roken, te weinig lichaamsbeweging, zout inname, diabetes, hoog cholesterol enz. De vrouwen die twee of meer light dranken per dag consumeerden hadden daarbij ook nog een hogere body mass index (BMI).

 

 1. Slechter gaan zien

Methanol vergiftiging kan het zicht verslechteren, pijn in de ogen geven, zorgen voor het zwellen van de oogzenuw en uiteindelijk zelfs blindheid veroorzaken. Arts Christine Lydon schrijft dit in een artikel in Oxygen Magazine (2012). Andere stoffen die vrijkomen bij de afbraak van aspartaam kunnen daarnaast schade aan het netvlies veroorzaken.

 

 1. Extra risico voor zwangere vrouwen

Aspartaam is een excitotoxine, deze stof prikkelt de zenuwen waardoor het centrale zenuwstelsel ontregelt kan raken, aldus neurochirurg Dr. Russel Blaylock in het boek Excitotoxins, The taste that kills. Vooral bij ongeboren kinderen brengt deze stof extra risico met zich mee omdat hun bloed-hersenbarrière (die de hersenen beschermt tegen schadelijke stoffen) nog niet volledig is gevormd. Dit kan al voor de geboorte zorgen voor hersenschade.

 

 1. Nierfunctie

Bij vrouwen die minimaal twee glazen light frisdrank per dag drinken daalt de nierfunctie in tien jaar met dertig procent, zo blijkt uit onderzoek in 2011. De onderzoekers (Lin J, Curhan GC) stellen dat dit wordt veroorzaakt door de kunstmatige zoetstoffen zoals aspartaam. Deze zoetstoffen zorgen voor een verminderde glomerulaire filtratiesnelheid in de nieren.

 

 1. Darmen

Recent onderzoek (2014) van het Israëlische Weizmann Institute of Science toonde aan dat de consumptie van zoetstoffen effect heeft op de darmbacteriën. Zowel bij onderzoek onder muizen als onder 400 mensen bleken de darmbacteriën te verschillen van de darmflora van mensen die geen kunstmatige zoetstoffen consumeerden. Volgens de onderzoekers kan dit verschillende darm- en gezondheidsklachten tot gevolg hebben.

 

 1. Extra risico voor kinderen

Kinderen met ADD en ADHD zijn extra gevoelig voor deze zoetstof. Duizenden kinderen met ADD en ADHD zijn, toen ze stopte met het eten van deze zoetstof, veel van de bijwerkingen kwijtgeraakt en konden zij ineens zonder medicijnen. Dit bleek al uit onderzoek in 1980 en ook uit een groot Australisch onderzoek in 2013.

 

Symptomen

In 1975 werd de goedkeuring van aspartaam door de Amerikaanse Food & Drug Administration, FDA, uitgesteld wegens te weinig (en vooral onzorgvuldig) wetenschappelijk bewijs. In 1980 werd de zoetstof alsnog geweigerd omdat het volgens de FDA onveilig was om in voeding te verwerken. In 1981 werd er onder invloed van de politiek een nieuwe FDA commissaris aangewezen en plots werd aspartaam wel goedgekeurd. Vanaf die tijd tot in de jaren negentig waren er al meer dan 10.000 klachten ingediend bij de FDA. In 1995 werd de FDA uiteindelijk gedwongen om een lijst van aan aspartaam gelieerde symptomen en klachten die in de afgelopen jaren gemeld waren bij de FDA openbaar te maken. Op die lijst stonden 92 verschillende klachten zoals duizeligheid, geheugenverlies, chronische vermoeidheid, slapeloosheid, fobieën, versnelde hartslag, misselijkheid of braken, jeuk en allergische reacties, artritis, branderige urine, buitensporige honger of dorst, kaalheid en dunner wordend haar, seksuele problemen of impotentie, spierkrampen, gewrichtspijn, oorsuizen, chronische hoest, huiduitslag en gewichtstoename.

Uiteraard zijn er ook onderzoeken te vinden die stellen dat aspartaam redelijk veilig is en pas schadelijk in grote hoeveelheden, toch stapelt het wetenschappelijk onderzoek dat concludeert dat aspartaam wel veel risico’s voor de gezondheid oplevert enorm op. Waarom zou je extra risico lopen op gezondheidsklachten wanneer dat niet nodig is.

 

Glucose-fructosestroop

Een ander voorbeeld van een voedingsstof die je ‘absoluut vermijden’ moet, staat ook bekend als HFCS (high fructose corn syrup), maar wordt in Nederland aangeduid met glucose(siroop), fructose(siroop), of als combinatie glucose-fructosestroop.

In principe is het een maïsstroop die vanaf de jaren tachtig wordt gebruikt in veel frisdranken en talloze andere producten. Het is namelijk spotgoedkoop.

De introductie van dit gif wordt niet geheel toevallig gelinkt aan het begin van een obesitas-epidemie in Amerika die zijn weerga niet kent. Daarnaast wordt het steeds nadrukkelijker in verband gebracht met de welvaartsziektes, hart- en vaatziektes, diabetes en kanker. Ook al omdat een deel van deze zoetstof kwik bevat.

De Amerikaanse arts Dr. Robert H. Lustig verklaarde: ‘Type 2 diabetes was ongekend bij kinderen vóór 1980, het jaar waarin HFCS voor het eerst in bewerkte voedingsmiddelen werd toegepast’.
Dr. Mark Hyman, voorzitter van het Instituut voor Functionele Geneeskunde, zei: ‘HFCS is de oorzaak van de meeste hart- en vaatziekten, kankers en diabetes.’
Dr. Michael Goran, directeur van het Childhood Obesity Research Center, meldde dat de HFCS gevonden in frisdranken als niet veilig moet worden beschouwd door de FDA.

Citizens for Health tenslotte, heeft een petitie afgeleverd bij ​​de FDA met de vraag om op te treden tegen voedsel- en drankfabrikanten die HFCS concentraties boven de goedgekeurde limieten gebruiken en om nauwkeurige HFCS etikettering te verplichten. (citizensforhealth.com).

Nieuwe onderzoeken wijzen er eveneens op dat het gebruik van glucose-fructosestroop een van de oorzaken is van de toename van overgewicht in Westerse landen, en voor de leer- en gedragsproblemen die we tegenwoordig zoveel vaker zien bij kinderen.

 

Deze ‘fructose is’, Volgens Robert Lustig, hoogleraar kindergeneeskunde en endocrinologie aan de Universiteit van Californië, zelfs ‘puur vergif’.

Het eten van producten die glucose-fructosestroop bevatten, kan o.a. tot leverziekten leiden. Omdat de lever die fructose niet volledig af kan breken en het deel dat overblijft als vet wordt opgeslagen rond de organen in de buik, vergroot dat ook nog eens het risico op hart- en vaatziekten en zelfs kanker. Ook heeft het overgewicht, obesitas en diabetes, maar ook leer- en gedragsproblemen bij kinderen tot gevolg.

 

Kwik

Kwik is een kankerverwekkende stof. Ook tast kwik de zwavelverbindingen in insuline aan, waardoor het risico op diabetes toeneemt. Het zit naast in glucose-fructosesiroop, onder andere in industriële vis, amalgaamvullingen en vaccinaties.

 

Light betekent overigens dat het product 30% minder vet, suiker of calorieën bevat. Een product dat dus bijvoorbeeld 50% suiker, 20 procent vet en 30% calorieën bevat,

mag zichzelf nog steeds ‘Light’ noemen. Of je stopt minder suiker in het product, maar vervangt het door vet of een soms nog gevaarlijkere zoetstof als Aspartaam.

 

Suiker

Als er ‘suiker’ op het etiket staat, wordt bedoeld geraffineerde suiker. Deze suiker wordt ook wel de vitaminerover genoemd, omdat deze suiker vitaminen aan je lichaam onttrekt, vitamines die je broodnodig hebt, maar vaak toch al tekort komt.

 

Raffinageproces

Om geraffineerde suiker (de witte kristalsuiker) te krijgen, moet de natuurlijke suiker eerst een heleboel processen ondergaan; wassen, snijden, malen, walsen (persen), filteren, centrifugeren, klaren, carbonatie (fosfatatie), indikken door verdamping, ontkleuren (m.b.v. verkoolde koeienbeenderen), ionenuitwisseling met een hars, verder indikken door evaporatie, kristallisatie, nogmaals centrifugeren en drogen (behandelen met antischuimmiddel, behandelen met formaldehyde, verzuren met zwaveldioxide, toevoegen van hardheidsstabilisator, schonen m.b.v. blauwzuur, enz. Kort samengevat: de goede, gezonde stoffen worden vervangen door de slechte, ongezonde stoffen.

 

Coca Cola Light en Zero

 

Coca Cola Light zonder cafeïne bevat koolzuurhoudend water, E150D, E952, E951, E338, E330, aroma’s en E211.

 

Koolzuurhoudend water, ofwel water met prik zet maagsecretie aan, het verhoogt de zuurgraad de maagsap en stimuleert winderigheid. Verder is het geen bronwater, maar gewoon gefilterd water.

 

E150D – een voedselkleurstof die vergaard wordt middels de verwerking van suiker bij gespecificeerde temperaturen, met of zonder de toevoeging van chemische stoffen. In het geval van Coca Cola wordt er gebruik gemaakt van ammoniumsulfaat.

 

E952 – natriumcyclamaat dient als vervanging van suiker. Het is een synthetisch chemische stof, heeft een zoete smaak die tweehonderd keer zoeter is dan suiker en wordt gebruikt als een kunstmatige zoetstof. In 1969 werd het verboden door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA), omdat het -net als sacharine en aspartaam- kanker veroorzaakte in de urineblaas van ratten. In 1975 werd het verbod ook ingevoerd in Japan, Zuid-Korea en Singapore. In 1979 werden cyclamaten gerehabiliteerd door de World Health Organization (WHO) en werden erkend als een ‘veilige’ stof.

 

E950– acesulfaam-K (kaliumacesulfaam), eveneens tweehonderd keer zoeter dan suiker, bevat methyl ether en belemmert de werking van het cardiovasculaire systeem. Eveneens bevat het asparaginezuur, wat een ‘opwindend’ effect kan hebben op het zenuwstelsel en in de loop van de tijd tot verslaving kan leiden. Acesulfaam wordt slecht opgelost en wordt afgeraden voor gebruik door kinderen en zwangere vrouwen.

 

E951 – aspartaam is een suikervervanger voor diabetici die chemisch onstabiel zijn. Bij een verhoogde temperatuur wordt het afgebroken in methanol en fenylalanine. Methanol is erg gevaarlijk omdat vijf tot tien milliliter tot een vernietiging van de oogzenuw en tot onomkeerbare blindheid kan leiden. In warme frisdrank wordt aspartaam getransformeerd tot het kankerverwekkende formaldehyde. Voorgekomen gevallen van aspartaamvergiftiging zijn: bewusteloosheid, hoofdpijn, vermoeidheid, duizeligheid, misselijkheid, hartkloppingen, gewichtstoename, angst, geheugenverlies, wazig zicht, flauwvallen, gewrichtspijn, depressie, onvruchtbaarheid, gehoorverlies, etc. Aspartaam kan tevens aanzetten tot de volgende ziektes:  hersentumoren,  Multiple Sclerose, epilepsie, ziekte van Graves, chronische vermoeidheid, Alzheimer, diabetes, zwakzinnigheid en tuberculose.

 

E338 – orthofosforzuur kan tot irritatie leiden van de huid en de ogen. Het wordt gebruikt voor de productie van fosforzurenzouten van ammoniak, natrium, calcium, aluminium en ook in organische synthese voor de productie van houtskool en filmtapes, de productie van vuurvaste materialen, keramiek, glas, mest, synthetische detergenten, medicijnen, metaalbewerking en voor de textiel en olie-industrie.  Orthofosforzuur in voeding wordt gebruikt voor de productie van koolzuurhoudend water en voor de bereiding van gebak.  Orthofosforzuur belemmert de opname van calcium en ijzer door het lichaam, wat tot zwakke botten en osteoporose kan leiden. Andere bijwerkingen zijn dorst en huiduitslag.

 

E330 – citroenzuur is wijdverspreid in de natuur en wordt gebruikt door de farmaceutische en voedselindustrie. Zouten van citroenzuur (citraten) worden in de voedselindustrie gebruikt als zuren, conserveermiddelen, stabilisatoren. In het medische veld wordt het gebruikt voor het conserveren van bloed.

 

Aroma’s onbekende aromatische toevoegingen.

 

E211 – natriumbenzoaat wordt gebruikt als antibacterieel en antischimmel in de productie van sommige voedselproducten als jam, fruitsappen en fruityoghurt. Het wordt niet aangeraden aan astmapatiënten en mensen met een overgevoeligheid voor aspirine. Een onderzoek, dat geleid werd door Peter Piper bij de Britse Universiteit van Sheffield, toonde aan dat de samenstelling een opmerkelijke DNA-beschadiging veroorzaakt. Volgens Piper vernietigt natriumbenzoaat niet het DNA, maar wordt het gedeactiveerd. Dit kan leiden tot cirrose en degeneratieve ziektes als Parkinson.

Het actieve ingrediënt van Coca Cola is orthofosforzuur. Vanwege diens hoge zuurheidsgraad moeten de ‘stortbakken’ die hiervoor worden gebruikt worden voorzien van speciale reservoirs, die opgewassen zijn tegen dit sterk bijtende bestanddeel.