Hoewel 70% van alle Nederlanders Rutte en zijn maatregelen een warm hart toedraagt, is daar bitter weinig reden voor. Waarom zou je iemand zo blind vertrouwen als je weet dat hij in de afgelopen tien jaar regelmatig beloftes niet is nagekomen, blijk heeft gegeven niet over leiderschap te beschikken (‘Ik vaar blind op het RIVM’) en ook nu, in Coronatijd, per dag van mening verandert?

Een maand geleden werd er een routekaart onthuld waarop per situatie staat welke maatregelen daarbij horen. Kennelijk hebben de bedenkers van de nieuwe, bij de tweede lockdown behorende maatregelen daar niet zo bij stil gestaan toen ze die bedachten en wereldkundig maakten. Als je die twee naast elkaar legt, is het of je in twee verschillende werelden leeft. In een maand tijd kaner kennelijk veel veranderen.

Maar ook als je de routekaart er niet bij haalt, is het een wirwar van maatregelen die regelmatig niet stroken met eerdere uitspraken en argumenten. Waarom zou je immers in deze tweede lockdown er goed aan doen om binnen te blijven? De  meeste besmettingen vinden immers vaker thuis plaats toch. En buiten ben je zo goed als veilig voor het virus, dat is ze kennelijk geheel ontschoten.

Dus ook de maatregel dat je in de buitenlucht nog maar met twee mensen samen mag zijn, slaat als kut op Dirk. Net als het bijbehorende argument: dat aantal is niet gekozen omdat dan de kans op besmetting kleiner wordt, maar ‘dan kunnen boa’s beter handhaven.’ Ja, tenminste als er iets te handhaven zou zijn, maar dat is er dus niet. Dat het altijd gekker kan, is de maatregel of dringende advies om in de kerstvakantie vooral niet op vakantie te gaan, ook niet naar gele gebieden, behalve… Bonaire en Curacao. Die horen namelijk bij Nederland. En ik maar denken dat het doel van deze maatregel juist was om het aantal ‘reisbewegingen in te dammen.’ Had ons dan naar de Canarische eilanden gestuurd…

Hoewel Rutte vlak daarvoor had gezegd dat als het aantal besmettingen gelijk blijft, of eventueel licht stijgt er geen nieuwe maatregelen zouden worden getroffen, gebeurde dat toch! Op een moment dat de aantallen sterk daalden.  Nu dat aantal doorgaat met dalen, wordt het lachwekkend om te zeggen dat deze maatregelen tot minstens half januari van kracht blijven. Ik snap die half januari wel, want dat loopt tegen de verkiezingen. Als je dan de restaurants weer opengooit, kan dat best stemmen opleveren.

Na een week van sterk dalende poitieve testen, stijgt dat aantal de laatste drie dagen weer. Zou er aan de rode knop op de pcr-testmachine zijn gedraaid? Of is het aantal testen gewoon opgeschroefd? Dit wetende wordt het steeds ernstiger dat de spoedwet van Hugo de Jonge er zonder veel media-aandacht doorheen is gedrukt. Het presidium, bestaande uit de Jonge, Rutte, Ollongren en Grapperhaus kan vrijwel zonder tegenstand bepalen welke maatregelen hoe lang van kracht blijven, ook als daar geen enkele reden voor is, behalve….

Toevallig zag ik gisteren bij Beau of Op 1 de baas van de vaccinaties die vertelde dat het nieuwe vaccin voor maar liefst 90% werkt. Dat betekent, zei hij, dat maar 1 op de 10 mensen die gevaccineerd zijn ziek wordt, en andersom, dat bij de mensen die geen prik willen 9 op de 10 ziek zou worden. Met andere woorden van degenen die dit vaccin krijgen, zou bijna niemand ziek worden, en van degenen die het niet krijgen (willen) zou bijna iedereen ziek worden. Als dat zo zou zijn, zou 90% van alle Nederlanders nu Covid19 hebben of hebben gehad, wat natuurlijk kul is. Dit is degene die straks gaat bepalen wie als eerste gevaccineerd gaan worden. Als hij dan maar niet de geboortecijfers door elkaar gaat halen…

Nog iets anders: net als het presidium – bijvoorbeeld omdat je de pcr-test zo kan afstellen als het je het  het beste uitkomt: daarom stijgt het aantal positief getesten nu – na eeen periode van snelle daling – weer gestaag. Zo hebben ook de farmaceutische bedrijven die om het hardst rennen om zo snel mogelijk een vaccin te hebben, de mogelijkheid om de positieve effecten naar hun hand te zetten. Om een voorbeeld te geven: als je mensen tussen de 20 en 40 test, is die 90% bijvoorbeeld bijvoorbaat al bereikt. In die groep gaat ook vrijwel niemand dood (dus waarom dan vaccineren?). Maar hoe zit het als je de test op 80-jarigen gaat uitproberen?

En wat als je je helemaal niet laat vaccineren? Heeft dat nog nadelen voor je? Nou, daar lijkt het wel op. Hugo de Jonge beraadt zich daar nog op, maar het heeft er alle schijn van dat niet-vaccineren inderdaad zijn tol eist. Niet omdat iemand die tegen vaccineren is, eerder ziek wordt of eeerder doodgaat, maar dat je bijvoorbeeld niet op vakantie mag. Of juist dat je geld krijgt als je het wel doet. Met zo’n spoedwet kan je tenslotte – net als de pcr-test – alle kanten op; uiteindelijk krijg je altijd je zin. Tenminste als je de baas bent.

Ja, Hugo de Jonge heeft het prima voor elkaar. Het heeft hem wat tijd gekost, maar nu is hij middels deze spoedwet toch de alleenheerser als het om corona gaat. Samen met Rutte, Grapperhaus en Ollongren zwaait hij de scepter. Al naar gelang de omstandigheden mag hij bepalen hoe er getest wordt (dus ook hoeveel positieven er uitkomen), welke straffen we krijgen als we ons zogenaamd niet aan de regels houden, en zelfs dat we vanaf 1 december mondkapjes moeten dragen; ook al zeggen ze zelf dat de mondkapjes niet helpen. Integendeel ze maken ons juist ziek. Dit is het nieuwe normaal: een minister van Volksgezondheid die evenveel ervaring met de gezondheidszorg heeft als de meeste Nederlanders, maar die wel het alleenrecht heeft om te bepalen wat we wel of niet (meer) mogen, op basis van wat hem wel of niet goed uitkomt.

Wie is uiteindelijk de grote verliezer? Dat zijn alle mensen die braaf een mondkapje dragen, tot ver over de neus. Kunnen ze alvast oefenen, want per 1 december wordt dat in publieke ruimtes verplicht. Met dank aan Grapperhaus. Want wat is nou de clou? Je hebt twee soorten mondkapjes: medicinale, die ze in de zorg dragen. En niet medicinale. De laatste werken niet, zo concludeerde Radar, net als het presidium. Niet alleen dat deze niet werken, het gaat zelfs ten koste van je gezondheid: minder zuurstof en meer CO2. Ben je dan een loster of wat?

Leave a Reply