Toen de eerste berichten over corona in de krant en op tv verschenen, was het voor mij duidelijk: er is qua ziekteverschijnselen weinig of geen verschil tussen het jaarlijkse griepvirus en het coronavirus. Toch werd het dit jaar heel anders aangepakt dan alle honderden vorige jaren. Waarom is dat?
https://www.youtube.com/watch?v=Q_ZNintz4_Q

De anderhalve meter-regel is nooit eerder in de geschiedenis gebruikt om een griepepidemie onder controle te krijgen. Ook handen wassen, in de ellenboog niezen en andere hygiene-regels zien we dit jaar voor het eerst. Ook een lockdown, app en mondkapjes is een unicum. En ook is het, voor zo ver we weten, nooit eerder is gebeurd dat een pandemie is voor-gespeeld, geensceneerd. Zes weken voor de eerste besmetting vond er in Amerika een bijeenkomst plaats waarin tot in detail werd besproken hoe je een coronacrisis als overheid moet aanpakken. Vlak daarna zagen we overal ter wereld precies hetzelfde gebeuren als er toen onder leiding van de baas van de WHO en op initiatief van o.a. Bill Gates, was bedacht: lockdown, complotdenken, polarisatie, demonstraties en vele doden. 

Een redelijk gewoon griepseizoen

Maar dat zijn dan ook direct de enige grote verschillen. Als we terug gaan naar het griepseizoen van 2017/2018 zien we dat veel ziekenhuizen ook vol liggen met grieppatienten, honderden operaties ook worden afgezegd om plaats te maken voor nieuwe, acute patiënten. Patiënten worden ook naar andere ziekenhuizen verplaatst, die – net als nu – nog niet volliggen. Zorgpersoneel draait net als nu ook dubbele diensten. ,,De situatie is ernstig”, zei een woordvoerder van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg toen. Maar ook ziekenhuizen in andere delen van Nederland slaan alarm. ,,Zo erg hebben we het nog nooit meegemaakt”, stelt het Gelre ziekenhuis in Apeldoorn.

Leave a Reply