Wat moet er nog meer gebeuren voordat we begrijpen dat we langzaam vergigftigd worden?

By 8 augustus 2017 augustus 9th, 2017 Uncategorized

Het gaat maar door de ene ‘gate’ is nog niet gesloten, of de volgende gaat alweer wijdopen. Na eiergate – weet je het nog? Dankzij een uitvinding van een klein Nederlands bedrijfje (in het door hen ontwikkelde schoonmaakmiddel was een insecticide tegen bloedluizen verwerkt), werden de kippen van 139 bedrijven vernietigd. Overigens gingen de week daarvoor ook nog eens 20.000 varkens in rook op – is vandaag de kippengate en zuivelgate opengezet; wellicht is kippenvlees en zelfs zuivel ook besmet <!–more–>

Wat kost dat?

Eiergate kost de Nederlandse bedrijven en overheid, mede dankzij de boycot van 5 miljoen Nederlandse eieren door Duitsland, niet alleen een hoop geld, ook is er veel ellende veroorzaakt en onduidelijkheid geschapen. Denk aan de kippenboeren die hun hoofd maar net boven water kunnen houden, denk an die honderdduizenden kippen die het leven lieten, en aan alle mensen die zich zorgen zijn gaan maken over wat de gevolgen voor hun gezondheid zijn.

Wiens schuld is het?

De NVWA heeft volgens sommigen veel te laat de noodklok geluid (waarom?), het bedrijfje uit Barneveld heeft willens en wetens (of dit gewoon niet goed genoeg onderzocht) een middel op de markt gebracht dat schadelijk is voor mens en dier, de kippenboeren hebben alleen gekeken naar de kosten niet naar de gevolgen en wetenschappers en politici spreken elkaar tegen (kan een klein beetje van dat gif nu wel of geen kwaad?).

En wie gaat dat betalen?

Dat is onduidelijk, maar naar alle waarschijnlijkheid wij, de consument. Tot zo ver spelen al de genoemde partijen elkaar de bal toe. Toegeven betekent betalen, en dat wil niemand.

Maar waar gaat het nu echt om?

Belangrijke vragen maar mij gaat het enerzijds om het immense dierenleed (hoewel je ook kunt zeggen dat de kippen zo uit hun lijden verlost zijn, of toch nog maar een paar dagen te leven hadden, etc.), de gevaren voor onze gezondheid en de hypocrisie waarmee zo’n ‘ramp’ steeds weer is omgeven; de smerige (en vaak geheimzinnige) rol die overheid, de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit), wetenschappers en media daar elke keer weer in spelen.

En anderzijds  om het gemak waarmee de voedingssector aan de totale realiteit voorbij gaat, of die wellicht camoufleert. Want: hoeveel pesticiden vind je niet op en in onze groente en fruit (Nederland staat wat het gebruik daarvan betreft op een gedeelde tweede plaats, gebruikt meer van dat spul dan landen als Spanje en Italië om er een paar te noemen), hoeveel gif zit er wel niet in onze voedingsproducten (denk aan aspartaam in vrijwel alle lightproducten), hoeveel e-nummers zijn er wel niet (heel) slecht voor onze gezondheid, en ga zo maar door. Daar zegt de NVWA nog steeds niets over, en de overheid – bij monde van het Voedingscentrum – al helemaal niet.

En wat gaan we er aan doen?

Wanneer beseffenwe met z’n allen nu eens dat de voedingsindustrie stinkt. Het totaal aantal mensen dat per jaar sterft aan voeding is gelijk aan minimaal 50% van alle mensen die dood gaan aan de welvaartsziektes, meer Nederlanders dan in de Tweede Wereldoorlog aan hun einde kwamen. Wanneer besef je dat de boodschappen die je dagelijks bij AH, de Lidl, etc. doet, ziekmakend zijn, en wanneer maak je een begin met een nieuw, gezond leven.

Neem je nu eens voor om vanaf volgende week in ieder geval je vlees, eieren en zuivel niet meer in de supermarkt, maar in de biologische winkel of op de biologische markt te halen. Als je van weinig geld moet rondkomen, neem dan een kleiner stukje vlees dan gewoonlijk, is goed voor je gezondheid, lekkerder en je geniet er ook nog eens meer van. Bovendien help je zo de honger in de wereld te verminderen, zorg je er voor dat dieren een veel beter (en langer) leven hebben en hoef je je geen zorgen meer te maken over de gezondheid van jezelf en je kinderen. Wie wil dat nu niet?!

 

Leave a Reply