De Martijn Katan-show

By 2 augustus 2017 augustus 9th, 2017 Uncategorized

De aankondiging was voorspelbaar – een hele riedel aan voedingstegenstellingen, die schreeuwden om een autoriteit; Iemand die ons vertelt wat er wel en niet waar aan is, iemand waar je blind op vertrouwen kunt. En ja  hoor, daar was hij weer: Martijn Katan. Deze keer bij Bo van Erven Dorens. En waarom toch?  Katan heeft zijn hele leven voor grote voedingsconcurnes gewerkt, en zoals we allemaal weten, die zitten echt niet te wachten op de waarheid. Zie ook onderstaande video over een een groot onderzoek in Amerika waarvan de resultaten zijn verdonkeremaand….<!–more–>

Martijn Katan

Waar ging het over? Katan was uitgenodigd omdat hij de bezoedelde eer van Ancel Keys, een wetenschapper uit de vorige eeuw, wilde wit wassen. Hoewel Keyns al 17 jaar dood is, zit het Katan nog steeds niet lekker dat deze wetenschapper de laatste tien jaar van zijn voetstuk is gedonderd. Kort gezegd: Keys heeft volgens steeds meer wetenschappers gesjoemeld met zijn onderzoek; In plaats van een objectieve studie naar de voor- en nadelen van verzadigd vet, paste Keyns zijn  onderzeksmethode aan aan zijn hypothese: onverzadigd vet is de belangrijkste oorzaak van hart- en vaataandieningen. Volgens Katan verdient deze wetenschappers echter postuum een Nobelprijs: hij heeft vele mensen het leven gered.

Waarom komt Katan daar nu mee? Misschien om de aangezwelde kritiek te pareren. Maar misschien ook om de consument een rad voor ogen te draaien. Want inmiddels is door talloze onderzoeken wel klip en klaar vast komen te staan dat onverzadigd vet helemaal niet per definitie slecht voor je is, en zeker niet de oorzaak van al die hart en vaatziektes. Dat zorgde er voor dat er veel meer kokosolie werd gekocht, en veel minder margarine en halvarine, wat weer ten koste ging van de omzet van Unilever, de voormalige baas van Katan. Of wellicht om het aangetaste blazoen van het Voedingscentrum op te poetsen. Want volgens dit zogenaamd onafhankelijke instituut dat u en mij moet adviseren over gezonde voeding, is onverzadigd vet nog steeds de grote boosdoener en kun je beter margarine op je brood smeren dan kokosolie als je hart belief is, terwijl je daardoor juist de kans op een dodelijke ziekte verhoogt.

Wat zei Keyns, wat is de kritiek en wat heft cholesterol daarmee te maken?

 

Om te beginnen dit: cholesterol – een vetachtige stof die dient als bouwsteen voor de celmembranen en homonen zoals oestrogeen en testosteron – wordt voor verreweg het grootste deel (80%) aangemaakt door je lichaam. Als je voeding eet waar veel  cholesterol in zit, maakt je lichaam simpelweg minder aan, terwijl het bij een vetarm dieet juist meer cholesterol aan maakt. Cholosterol is een heel belangrijke stof voor ons lichaam, sterker nog, zonder cholesterol ga je dood!

HDL en LDL

Het komt voor in twee varianten: LDL en HDL. LDL staat voor low-density lipoprotein. Dit wordt ook wel het “slechte” cholesterol genoemd. Wanneer je een hoge waarde van LDL hebt, is de kans op het krijgen van hart- en vaatziekten ziekten groter. Het LDL cholesterol zet zich  af tegen de bloedvaatwanden van de aderen, hierdoor kunnen die beschadigd raken, waardoor het cholesterol vast kan blijven plakken. Daardoor wordt de opening, waar het bloed door moet, steeds nauwer wordt, net zo lang tot het ‘ontploft’.  HDL (high-density lipoprotein) ook wel het goede cholesterol genoemd, haalt het cholesterol daarentegen van de vaatwanden, zodat ze weer wijder worden. Het is dus goed om een hoge waarde van HDL  in je bloed te hebben en een lage waarde van LDL

Nu Keys…

Als het over het verband tussen cholesterol en hart- en vaatziektes gaat, komt cholesterol er bekaaid vanaf. Dat zagen we ook al in de conclusie van Keys in zijn 7 Landen Studie. Het is inderdaad waar dat cholesterolgehaltes hoog zijn bij mensen met een grote kans op hart-en vaatproblemen. Maar dat betekent nog niet dat een hoog cholesterolgehalte ook de oorzaak is van deze hart-en vaatproblemen. De laatste decennia bewijzen heel veel studies dat er geen corelatie is tussen die twee.

Ook is er geen verband tussen de hoeveelheid cholesterol in je bloed en de cholesterol die je via je voeding binnen krijgt; het is bijvoorbeeld niet zo dat als je meer voeding met cholesterol binnen krijgt, het cholesterolgehalte in je bloed hoger wordt. Ook geeft een hoog cholesterol gehalte geen grotere kans op hart- en vaatziektes. Deze aannames worden bijvoorbeeld in de Framingham Heart Study, de grootste hart studie ooit uitgevoerd, weerlegt  In Archieves Of Internal Medicine (1992) concludeert Dr. Williams Castelli, ex-voorzitter van de Framingham Heart Study, juist het tegendeel: Des te meer verzadigde vetten en cholesterol iemand eet, des te lager is juist het cholesterolgehalte in het bloed. Dit betekent dus, om terug te keren tot de kern, dat verzadigde vetten en cholesterol in je voeding juist je cholesterol verlagen, en dus niet – in tegenstelling van wat Katan beweert – verantwoordelijk (kunnen) zijn voor hart- en vaatziektes. Toch is de aanname dat dierlijke verzadigde vetten je cholesterol, en daarmee de kans op hart en vaatziekten zouden verhogen, gebaseerd op de 7 Landen Study van Keys, en is dit nog steeds (deels) de basis van de adviezen van het Voedingscentrum.

De 7 Landen Sudy

Wat is de clou? Keys kwam er tijdens zijn study achter dat zijn hypothese slechts op ging voor 7 van de 22 landen waarop hij zich in eerste instantie richtte. In plaats van zijn studiemethode te perfectioneren, besloot hij deze study dus maar als 7 Landen Study te publiceren. Echter, de hele medische wereld accepteerde deze conclusie. Deze studie heeft ervoor gezorgd dat doctoren en de medische wereld jarenlang vet eten hebben afgeraden (om zo de kans op hart en vaatziekten te verminderen). Geheel onterecht! Deze blunder heeft er wel voor gezorgd dat ons jarenlang is voor gehouden dat vet eten slecht was voor je hart. Nog erger dat we pillen hebben geslikt die meer kwaad dan goed hebben gedaan. In plaats van een standbeeld, verdient Keys dan ook gewoon de drek die hij over zich heen heeft gekregen.

Eind goed, al goed

Dan rijst de vraag: hoe kan het toch dat deze charlatan als het om gezonde voeding gaat, steeds weer zijn publicitaire – of liever camouflage – praatje kan doen? Waarom wordt er niet iemand uitgenodigd die echt iets zinnigs kan vertellen over wat echt gezond is? Deze vraag stellen, is hem beoordelen.

Of Katan zich nu versprak of het echt meende, eindigde hij zijn pleidooi voor de producten van de voedingsindustrie met ‘Als je je gewoon houdt aan de regels van het Voedingscentrum word je misschien geen 100 (zoals Ancel Keys), maar 70 of 75, dat is toch een hele mooie leeftijd’.

Kopieer deze link en bekijk deze schokkende video:

Verzadigd vet blijkt niet schadelijk door verborgen studie

 

Leave a Reply