Mentos, the fresh maker!?

Nou, de smaak misschien, maar de inhoud is dat niet bepaald, fresh! Ik mentionde het al eerder, producten voor kinderen zijn nog slechter voor je dan producten voor volwassenenen. Een mooi voorbeeld is het oeroude snoepje van mentos. Inmmiddels maakt het bedrijf ook vele soorten kauwgum. Hoe gezond of ongezond is dat?

MENTOS GUM PURE FRESH – FRESH MINT, Vroeger – zeg drie jaar geleden – had ik standaard zo’n potje in de auto. Tegenwoordig als ik een tankstation binnen loop, zie ik ze nog wel staan, maar meenemen ho maar. En waarom? Omdat ik nu weet wat er in zit en vooral wat dat met je gezondheid kan doen. Ik zet per bestanddeel op een rijtje wat de risico’s kunnen zijn…

Xylitol (E967):
Risico’s: veel metabole aandoeningen, nierstenen, misselijkheid, verstoring van het oriëntatievermogen, flauwvallen en zelfs overlijden.

Sorbitol (E420)
Risico’s: vochtafdrijvend, laxerend, gasvorming & winderigheid, diarree, opzwellen van de buik, gepaard gaande met pijnen, negatieve impact op vruchtbaarheid, maag- en darmklachten met misselijkheid, overgeven en diarree.
Op lange termijn kan sorbitol o.a. leverschade veroorzaken.

Mannitol
Risico’s: ontstekingen van de bloedvaten en vorming van stolsels, allergische reacties, hoofdpijn, duizeligheid, braken, hartproblemen, verhoogde bloeddruk, pijn op de borst, etc.

Mannitolstroop
Zie Mannitol

Aspartaam (E951)
Risico’s: (in totaal zijn dat er 92) o.a. hersenschade, problemen met het centrale zenuwstelsel, minder energie en meer stress, depressie, migraine, kanker, overgewicht en obesitas, chronische vermoeidheid, diabetes, hartklachten, slechter zicht, hersenschade bij ongeborenen, nierproblemen, darmklachten, seksuele klachten, versnelde hartslag en extra klachten bij kinderen met ADHD en ADD (als ze er mee stoppen, kunnen ze opeens zonder medicijnen).

Acesulfaam-K (E950)
Risico’s: kanker, hofdpijn, depressie, leverpoblemen, provlemen met zicht, nierklachten (dit komt bovenop de risico’s van de andere ingredienten, o.a. Aspartaam).

Suclarose (E955)
Risico’s: Hoewel proeven op dieren wel degelijk grote risico’s hebben aangetoond (o.a. vergrote lever en nieren, DNA schade, minder rode bloedcellen, lager gewicht van foetus en placenta en miskramen) blijft uitgebreid onderzoek op mensen vooralsnog uit.

Gombasis
Oftewel de basis van de kauwgom Hoewel die 30% van het product vormt, wordt niet gespecificeerd waaruit die bestaat. Logisch, want deze wordt in bijna alle gevallen gemaakt van dezelfde bestanddelen die ook worden gebruikt voor de productie van industrieel rubber en latex.

Glycerol (E422)
Hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, braken, diarree, opgeblazen gevoel en dorst. Er is geen informatie over de risico’s bij zwangere vrouwen en ongeboren kinderen.

Maltodextrine
Risico’s: huiduitslag, astma, jeuk, ademhalingsproblemen en een verhoogd risico op bacteriële infecties zoals salmonella.

Sojalecithine
Risico’s: buikpijn, misselijkheid en diarree

Verder zitten er minieme hoeveelheden zetmeel, sucrose-esters van vetzuren, cellulosegom (E466), xanthaangom (E415), Arabische gom (E414), groene thee extract (0,1%), kokosvet, antioxydant (E321), carnaubawas , aroma’s en briljantblauw (E133).

Kortom, lekker (fresh) laten liggen, is mijn devies.

Leave a Reply

Een gezond kind in 7 stappen? Beter en slimmer eten. Boek bestellen