Snoepgoed of (heel) slecht?

Dat de producten die je in de supermarkt aanschaft vol ongezonde tot zeer ongezonde stoffen zitten dat mag, als je regelmatig mijn blogs leest, als bekend worden verondersteld. Wat nog onderbelicht, maar veel schokkender is, is dat de producten die voor (kleine) kinderen zijn ontwikkeld, in plaats van minder ongezond, juist (veel) ongezonder zijn. Dit onder het motto jong geleerd, oud gedaan. Wat zit er dan allemaal in? En wat zijn de risico’s? Daarover wil ik het de komende weken hebben. Daarom houd ik elke week een product tegen het licht. Om te beginnen Maoam .

Snoep, dat is een soort recht dat ouders zichzelf hebben toegeëigend om hun kinderen te verwennen. Daar is de industrie dankbaar op in gesprongen. Kinderen zijn inmiddels dan ook de belangrijkste doelgroep. Vandaar dat er alles aan wordt gedaan om de aandacht van die kleintjes te trekken: de producten zijn zo gemaakt – een leuk dekseltje met kleine snoepjes, vrolijke kleurtjes, geinige kreten, etc. – dat kinderen ze niet alleen gemakkelijk opmerken, maar er als door een magneet naar toe getrokken worden. Bovendien is een grooot deel van de commercials op radio en tv gevuld met filmpes over kinderproducten. Maar hoe slecht zijn deze producten eigenlijk.

MAOAM
In deze blog gaat het ober MAOAM. In de commercial wordt je aandacht getrokken door een grappige man met een koffertje, die een grappig dansje maakt op een grappig liedje. Daarbij kauwt hij zich het lamlazerus. Als het snoepje op is, zet hij de muziek uit en vertrekt. Allemaal heel onschuldig. Zo onschuldig dat je denkt: wat kan daar nu mis mee zijn?
Nou, heel veel! Wat zit er in? In Maoam Stripes bijvoorbeeld – maar dat geldt eigenlijk voor alle Maoam-producten – zit suiker, glucosesiroop, gehard plantaardig vet, stabilisator, sorbitolsiroop, gelatine, voedingszuur, citroenzuur, aromas. Wat doet dat spul met je (gezondheid)? We bespreken de eerste drie.

1. Suiker.
Suiker wordt als eerste genoemd. Dat houdt in dat er van alle ingredienten in dat product suiker koploper is. Daar zit dus het meeste van in. Als er ‘suiker’ op het etiket staat, wordt bedoeld geraffineerde suiker. Deze suiker wordt ook wel de vitaminerover genoemd, omdat het vitaminen aan je lichaam onttrekt, vitamines die je broodnodig hebt, maar vaak toch al tekort komt.

Raffinageproces
Om geraffineerde suiker (de witte kristalsuiker) te krijgen, moet de natuurlijke suiker eerst een heleboel processen ondergaan; wassen, snijden, malen, walsen (persen), filteren, centrifugeren, klaren, carbonatie (fosfatatie), indikken door verdamping, ontkleuren (m.b.v. verkoolde koeienbeenderen), ionenuitwisseling met een hars, verder indikken door evaporatie, kristallisatie, nogmaals centrifugeren en drogen (behandelen met antischuimmiddel, behandelen met formaldehyde, verzuren met zwaveldioxide, toevoegen van hardheidsstabilisator, schonen m.b.v. blauwzuur, enz. Kort samengevat: de goede, gezonde stoffen worden vervangen door de slechte, ongezonde stoffen.

2. Glucose fructosestroop
Dat staat in de lijst op de tweede plaats, dat betekent dat er na suiker het meeste van alle ingredienten in zit. Een ander voorbeeld van een voedingsstof die je ‘absoluut vermijden’ moet. Het staat ook bekend als HFCS (high fructose corn syrup), maar wordt in Nederland aangeduid met glucose(siroop), fructose(siroop), of als combinatie glucose-fructosestroop.
In principe is het een maïsstroop die vanaf de jaren tachtig wordt gebruikt in veel frisdranken en talloze andere producten. Het is namelijk spotgoedkoop.
De introductie van dit gif wordt niet geheel toevallig gelinkt aan het begin van een obesitas-epidemie in Amerika. Daarnaast wordt het steeds nadrukkelijker in verband gebracht met de welvaartsziektes, hart- en vaatziektes, diabetes en kanker. Ook al omdat een deel van deze zoetstof kwik bevat.
De Amerikaanse arts Dr. Robert H. Lustig verklaarde: ‘Type 2 diabetes was ongekend bij kinderen vóór 1980, het jaar waarin HFCS voor het eerst in bewerkte voedingsmiddelen werd toegepast’.
Dr. Mark Hyman, voorzitter van het Instituut voor Functionele Geneeskunde, zei: ‘HFCS is de oorzaak van de meeste hart- en vaatziekten, kankers en diabetes.’
Dr. Michael Goran, directeur van het Childhood Obesity Research Center, meldde dat de HFCS gevonden in frisdranken als niet veilig moet worden beschouwd door de FDA.
Citizens for Health, heeft een petitie afgeleverd bij de FDA met de vraag om op te treden tegen voedsel- en drankfabrikanten die HFCS concentraties boven de goedgekeurde limieten gebruiken en om nauwkeurige HFCS etikettering te verplichten. (citizensforhealth.com).
Nieuwe onderzoeken wijzen er eveneens op dat het gebruik van glucose-fructosestroop een van de oorzaken is van de toename van overgewicht in Westerse landen, en voor de leer- en gedragsproblemen die we tegenwoordig zoveel vaker zien bij kinderen.
Deze ‘fructose is’, Volgens Robert Lustig, hoogleraar kindergeneeskunde en endocrinologie aan de Universiteit van Californië, zelfs ‘puur vergif’.
Het eten van producten die glucose-fructosestroop bevatten, kan o.a. tot leverziekten leiden. Omdat de lever die fructose niet volledig af kan breken en het deel dat overblijft als vet wordt opgeslagen rond de organen in de buik, vergroot dat ook nog eens het risico op hart- en vaatziekten en zelfs kanker. Ook heeft het overgewicht, obesitas en diabetes, maar ook leer- en gedragsproblemen bij kinderen tot gevolg.

Kwik
Kwik ten slotte is een kankerverwekkende stof. Ook tast kwik de zwavelverbindingen in insuline aan, waardoor het risico op diabetes toeneemt. Het zit naast in glucose-fructosesiroop, onder andere in industriële vis, amalgaamvullingen en vaccinaties.

3. Gehard plantaardig vet
Transvetten, wat zijn dat eigenlijk? Transvetten zijn schadelijker dan verzadigd vet en worden dan ook in verband gebracht met het ontstaan van hart- en vaatziekten en een verhoging van het cholesterolgehalte, 63% van de Nederlanders heeft een te hoog cholesterol gehalte. Plantaardige margarine of vloeibare margarine om in te bakken is eigenlijk nooit een verstandige keuze. Je komt ze onder meer tegen in koekjes, margarines, halvarine, snacks, snoep, koffiemelkpoeder, pizza’s en verder alles wat gemaakt is met margarine en/of halvarine en/of geharde plantaardige olie.

De risico’s van transvetzuren:

Verhoogde kans op aderverkalking
Negatieve effecten op groei van de foetus
Verhoogde kans op diabetes
Tien keer grotere kans op hart en vaatziektes !!!
Verhoogde kans op allergie bij kinderen

Wat die stoffen in combinatie met je gezondheid doen, weet (nog) niemand!

Als je dit weet, verwen je je kind dan nog steeds met een product als Maoam. Helaas vind je in de supermarkt maar heel weinig snoep dat je wel zonder problemen aan je kind kunt geven.

Alternatief
Je kunt je kind natuurlijk ook verwennen met fruit, fruitsap of een smoothie (zelf gemaakt). Een ander alternatief is de koek en het snoep dat je in de biologische of gezondheidswinkel kunt vinden. Daar zitten bovengenoemde ongezonde stoffen niet in. Verder kun je zelf je koekjes bakken, of snoep via Internet bestellen. Daar is en berg aan gezonde alternatieven te vinden.

Leave a Reply

Een gezond kind in 7 stappen? Beter en slimmer eten. Boek bestellen