Maagzuurremmers niet zo onschuldig als gedacht.

Heb je last van brandend maagzuur, of heb je moeite met slikken, dan kan dat komen omdat je een tekort aan maagzuur hebt. Gek genoeg krijg je dan vaak maagzuurremmers voorgeschreven. Deze behoren tot de meest voorgeschreven medicijnen ter wereld (Nederland telt 2,7 miljoen gebruikers). Tot een paar jaar geleden werd aangenomen dat deze medicijnen onschuldig waren. Inmiddels weten we beter: met name Pantoprasol is alles behalve onschuldig!

Het is al weer een paar jaar geleden dat ik, op doktersadvies, Pantoprasol, een van de meest voorgeschreven medicijnen tegen maag- en spijsverteringklachten, begon te slikken. Mijn dokter adviseerde me met klem: ‘Dagelijks een pilletje, de rest van je leven’. Ik consulteerde mijn vriend Jan, die dokter is, voor een second opinion, en die zei: ‘Geen probleem, is volkomen onschuldig’.
Uiteraard ben ik zelf gaan onderzoeken hoe onschuldig het gebruik van deze medicijnen werkelijk is. Ik kon toen, een jaar of 4 geleden, weinig zorgwekkends vinden, maar uit voorzorg koos ik toch maar voor een lagere dosering.
Inmiddels weten we meer over deze kleine, gele pilletjes: ze zijn helemaal niet zo onschuldig als steeds gedacht. Ondanks het feit dat dokters nu waarschuwen voor onnodige over-bezorgdheid, tonen steeds meer studies het tegenovergestelde aan: deze pillen zijn levensgevaarlijk!
Amerikaans wetenschappers analyseerden de medische gegevens van honderd duizenden patiënten, en toonden een causaal verband aan tussen het gebruik van bepaalde maagzuurremmers (protonpompremmers) en het krijgen van een hartinfarct. Conclusie: als je bepaalde maagzuurremmers slikt, heb je een gemiddeld verhoogd risico op een hartinfarct van 16%.

Meest gebruikte maagzuurremmers
Deze protonpompremmers – omeprazol, lanzoprasol, esomeprasol en pantoprazol – beschadigen het endotheel, de bekleding van de bloedvaten. De medicijnen belemmeren daar de productie van stikstofmonoxide, een stof die maakt dat de vaatwand zich kan ontspannen waardoor het bloed gemakkelijk doorstroomt.
‘Die verklaring klinkt plausibel’, zegt cardioloog Hanno Tan (AMC). Toch vindt hij het veel te vroeg om patiënten te waarschuwen. Het onderzoek toont slechts een verband aan en laat in het midden of de maagzuurremmers de oorzaak zijn van de hartproblemen. De wetenschappers hebben bovendien niet gekeken of de patiënten te dik waren en, nóg belangrijker, of ze andere medicijnen gebruikten.
‘Wie zegt dat de hartinfarcten met de maagzuurmiddelen te maken hebben en niet met andere gebruikte medicijnen? En daar gaat het vermoedelijk mis’, zegt hoogleraar maag-darm-leverziekten Ernst Kuipers (Erasmus MC).
De meeste patiënten die maagzuurremmers gebruiken, doen dat omdat een ander medicijn (een pijnstiller of een ontstekingsremmer bijvoorbeeld) maagschade kan opleveren. ‘Wie zegt dat de hartinfarcten met de maagzuurmiddelen te maken hebben en niet met andere gebruikte medicijnen?’

Veel minder onschuldig dan gedacht
Maar dit onderzoek staat natuurlijk niet op zich. Andere studies toonden al aan dat het gebruik van deze maagzuurremmers de kans op het krijgen van dementie en nierziektes verhoogden. Steeds meer wordt dus duidelijk dat deze, kleine, gele pilletjes bij dagelijks gebruik, en met een hoge dosering je dood kunnen zijn.
Een grootschalig Deens onderzoek onder 245.000 Denen met spijsverterings- en maagklachten, laat bijvoorbeeld nog (veel) verontrustendere conclusies zien: het gebruik van deze medicijnen verhoogt de kans op een herseninfarct met maar liefst 50% (gemiddeld), Pantoprasol, de meest voorgeschreven maagzuurremmer verhoogt de kans zelfs met 94%. Het risico werd groter naarmate de dosering en het gebruik steeg. Bij een lage dosering was de kans heel klein.

Natuurlijke medicijnen
Aangezien ik een Barret slokdarm heb, en deze aandoening kan ontaarden in slokdarmkanker, zijn keuzes soms best lastig. Ik heb een paar jaar geleden de dosering al behoorlijk verlaagd, en het gebruik beperkt. Het gevolg was wel dat ik regelmatig last had. Wat te doen? Na wat heen en weer geëxperimenteer, ben ik er wel achter dat ongezonde voeding, en veel, (verzadigd, industrieel) vet de kans op brandend maagzuur aanzienlijk vergroot, terwijl je, als je gezond (natuurlijk, biologisch) eet, de kans veel kleiner wordt. Inmiddels neem ik alleen nog Pantoprazol als ik last heb van zure oprispingen (ongeveer 1x per week a 10 dagen). De rest van de tijd heb ik nergens last van.

Conclusie: mocht je last van brandend maagzuur hebben, of zelfs een Barrett slokdarm, vraag dan je arts om een lagere dosering. Slik deze vervolgens ook zo weinig mogelijk. Maar probeer daarbij wel zo gezond mogelijk te eten en te drinken; Vooral veel (onbespoten) fruit en groente. Ik neem sowieso elke ochtend een smoothie met diverse soorten fruit waaraan toegevoegd kurkuma (vers, poedervorm kan ook), zwarte peter (versterkt de werking van kurkuma) en olijfolie. Daarnaast eet en drink ik (bijna) alleen producten waar niets aan, in of op zit wat daar niet hoort (dus geen e-nummers, gif, antibiotica, hormonen, etc.).

Nog een paae extra tips (zie eerdere blogs over dit onderwerp):
1. Zorg dat je meer zink en vitamine B1 binnenkrijgt, zink zit in eieren, vis, vlees en haver (dan wel biologisch, want (industriele) suiker en koolhydraten verminderen juist de aanmaak van maagzuur) en B1 (zit in zonnebleompittten, linzen, bonen, etc.).
2. Drink tijdens het eten (en 1 uur daarna) niets.
3. Gebruik je gezond verstand! Check goed bedoelde adviezen, ook die van je dokter.

Meer informatie: eerder geschreven blogs over dit onderwerp op nietteverteren.nl of het zakboekje Gezond Oud Worden, Daar Kun Je Niet Vroeg Genoeg Me Beginnen (te verkrijgen op www.heelbederlandschrijft.nl voor 5,99).

Leave a Reply

Een gezond kind in 7 stappen? Beter en slimmer eten. Boek bestellen