De keuze tussen gezond en ongezond eten is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk te maken.
Het verschil daar tussen is logisch, en voor iedereen goed te begrijpen: gezond zijn natuurlijke, onbewerkte producten, ongezond dus de bewerkte producten. Gek genoeg wordt daar in de meeste artikelen, boeken, televisieprogramma’s, etc. die gaan over ‘gezonde’ voeding niet over gerept. En nog gekker,
vaak zijn degene die als professional geraadpleegd worden uit het kamp ‘Ongezond’.
Hoe kan dat toch?

Gezond Is Simpel
Laten we beginnen met het eerste: gezonde voeding is voeding waar niets op, aan of in zit
wat daar van nature niet in hoort; Geen bestrijdingsmiddelen, (synthetische) e-nummers,
zware metalen, antibiotica, etc., dus niets dat door de mens in een laboratorium is ontwikkeld
om de kosten te drukken, het langer houdbaar te maken, er mooier uit te laten zien, zoeter te
laten smaken of om suiker te vervangen (aspartaam als vervanger van geraffineerde suiker).
Gezonde voeding is dus niet door de mens bewerkt! Simpel toch?!
Met deze wetenschap kun je heel gemakkelijk bepalen of een product gezond is of niet. In mijn
nieuwste (zak)boekje Gezond Oud Worden, Daar Kun Je Niet Vroeg Genoeg Mee Beginnen
(voor slechts 5,99 te verkrijgen op www.heelnederlandleest.nl) staat dat klip en klaar
beschreven.

Supermarkt
Toch denken veel mensen gezond te eten, terwijl ze al hun voedingsproducten, vaak zonder
de etiketten te checken, in de supermarkt kopen. Even voor de goede orde: (vrijwel) alle
producten in de supermarkt bevatten stoffen die daar van nature niet in thuis horen, stoffen die
door de mens uit winstbejag zijn ontwikkeld en die doorgaans super slecht zijn voor je
gezondheid.
Hoe komt dat toch? Wat mankeert die mensen?
Een jaar of vijf geleden was ik een van hen: ik was trots dat ik bij Albert Heijn mijn bood-
schappen deed, en dacht oprecht dat ik supergezond at. Tot ik de Voedselzandloper had
gelezen. Al die producten die ik bij – de inmiddels liefkozend de Appie gedoopte winkelketen –
kocht waren bewerkt. Bewerkt vanwege winstoogmerk! Het gaat ome Appie niet om jouw
gezondheid, maar om je geld.
Met andere woorden: al die mensen die denken gezond te leven, maar toch bij de supermarkt
hun boodschappen doen, willen ook echt graag gezond eten, maar weten niet dat ze voor
de gek worden gehouden. Of weten dat wel, maar willen het niet weten; uit gemakzucht,
uit zuinigheid, of uit vertrouwen (zo’n mooi bedrijf stopt toch niet bewust die ongezonde stoffen
in haar producten?).
Helaas doen ze dat wel, en inderdaad doen ze dat heel bewust. Ze weten dat ze op die manier
heel veel wist maken, en ze weten ook dat het de gezondheid van de mensen aantast. Die
mythe houden ze zo lang mogelijk in stand. En met succes!
Twee dagen geleden hoorde ik Umberto Tan hardop zeggen: ‘Zijn er dan ook producten
die je beter maken?’ Waarop de huisarts aan tafel zei: ‘Niet dat ik weet’. Nee, dat weet die
huisarts niet, die weet alles van medicijnen, maar niets van echt gezonde producten.
Nou ja, hij weet niet dat slechts 12% van de medicijnen echt doet wat het belooft, en dat er aan
de andere kant jaarlijks miljoenen mensen sterven juist door die medicijnen.

Gezond verstand
Hoe komt het dat we dat met z’n allen allemaal niet weten? Heel simpel, omdat de industrie
daar keihard over liegt. Nou, dat is niet helemaal waar, een genuanceerder antwoord is: Omdat
de industrie de waarheid verzwijgt of verbloemt. Om een voorbeeld te geven: veel mensen die
zichzelf te dik vinden, verkiezen cola light in plaats van gewone cola. Daar zit namelijk geen
suiker in, en van suiker word je immers dik. Dat klopt, maar er zit wel het kankerverwekkende
aspartaam in, en dat vertellen ze je niet. Overigens zit dat ook in heel veel andere, vaak door
kinderen gegeten of gedronken producten.
En de industrie heeft nogal wat maniertjes om jou op het verkeerde been te zetten: ze geven
al die slechte stoffen steeds een andere naam (zodat de consument door de bomen het bos
niet meer ziet), bedenken steeds weer andere stoffen (die vaak nog slechter zijn), bedenken
keurmerken (om vertrouwen te winnen), bedenken steeds weer catchy spreuken op het etiket
(die aan wet nog regel gebonden zijn), laten wetenschappers het verhaal vertellen (want
wetenschappers spreken immers altijd de waarheid, die hebben autoriteit), zetten lobbyisten in
om vergunningen voor gevaarlijke stoffen af te dwingen, en ga zo maar door. En wat die
wetenschappers betreft, die in al die praatprogramma’s op komen draven, die hebben in het
minst erge geval geen weet van wat al of niet gezond is (bijvoorbeeld die huisarts), en in het
ergste geval stevige banden met de industrie (zoals Martijn Katan). Ze worden maar met een
doel ingevlogen: om jou op het verkeerde been te zetten!

Hoe kun jij er nou achter komen wat gezond is? Op drie manieren: (1) door kritisch naar al
die zogenaamde boodschappers van het gezonde woord te kijken (zijn ze onafhankelijk of
hebben ze banden met de industrie? Hebben ze kennis van zaken? Roepen ze maar wat of
gebruiken ze voor jou logische argumenten? Etc.), door (2) kritisch naar jezelf te kijken (welke
redenen heb jij om voor het een of het ander te kiezen?) en (3) door simpelweg je gezonde
verstand te gebruiken: check de informatie, check de belangen en verdiep je in gezonde
alternatieven. Uiteindelijk gaat het om jouw gezondheid en die van je kinderen. Het is niet voor
niets dat er steeds meer mensen in je omgeving sterven aan kanker, hart- en vaatziektes, etc.
Geloof het of niet!

Voor meer informatie? nietteverteren.nl (website) of Niet Te Verteren (het boek).

Leave a Reply

Een gezond kind in 7 stappen? Beter en slimmer eten. Boek bestellen