Gezond Oud Worden, Daar Kun Je Niet Vroeg Genoeg Mee Beginnen

Het heeft even geduurd, maar inmiddels is het verkrijgbaar (www.heelnederlandleest.nl) voor slechts 5,99. Ik zeg ‘slechts’ omdat het qua prijs-kwaliteitverhouding bijna gratis is. Waarom? Omdat in Gezond Oud Worden eindelijk in heldere, voor iedereen begrijpelijke bewoordingen, wordt uitgelegd wanneer je echt kunt spreken van ‘gezond’. En dus ook van ‘ongezond’. Daarmee weet je dus direct wat je te doen staat als je je leven wil ver-gezondigen. En een gezond leven en lijf is natuurlijk veel en veel meer waard dan 5,99.

Gezond Oud Worden

Onlangs las ik een artikel in Uitzicht, het blad van MMV, de vereniging van artsen met de focus op gezonde voeding. ‘Alles wat je eet moet honderd procent voedingswaarde hebben’, vindt Rineke Dijkinga, orthomoleculair therapeut. ‘Mijn verhaal is zo simpel dat iedereen denkt: zie je wel, dat heb ik altijd geweten’. Dit artikel sluit feilloos aan bij mijn nieuwste boek(je) Gezond Oud Worden, daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen.

Dit (zak)boekje is de afgelopen week officieel uit gekomen. Daarin geef ik aan hoe simpel het eigenlijk is om echt gezond te eten. En waarom is dat zo simpel? Terug naar Rineke Dijkinga: Haar uitgangspunt is dat je voedsel honderd procent van waarde moet zijn voor je lichaam: ‘Stop alleen dingen in je mond met voedingswaarde. En mijd producten die belastend zijn voor je lichaam, zoals transvetten, (bepaalde) e-nummers, fructose glucose, melk- en eipoeders.’ Haar missie is ‘Mensen informeren over eerlijke, onbewerkte voeding. Weten wat eerlijke voeding voor je doet, en wie je echt helpt om gezonde keuzes te maken. Over voeding wordt een hoop onzin beweerd. Ik maak het inzichtelijk en simpel.’
Het is of ik mezelf hoor praten.

We maken er een zootje van
‘Voeding is een economisch product geworden. De bijdrage van voeding aan de gezondheid is van ondergeschikt belang. De focus in de agro-industrie op de kwaliteit – steeds dezelfde gewassen, kunstmest en bestrijdingsmiddelen – putten de bodem uit. Als we op deze manier doorgaan, is er straks dertig procent minder eten om de wereld te voeden. Ondertussen hebben 5,3 miljoen mensen in Nederland een chronische ziekte. Het klinkt soms of het allemaal goed komt als we meer groente en fruit eten, maar dat is niet per definitie zo. Gezond eten komt van een gezonde bodem’. En aangezien de voedingsindustrie juist kiest voor lage onkosten, dus lage inkoopprijzen, kunnen de boeren niet anders dan zich richten op een product, en dat in een grote oplage, jaar in, jaar uit op hetzelfde land telen en bespuiten. Zij gaat verder: ‘Dat kan georganiseerd worden, maar dan moeten we de boer een prijs betalen waar hij van kan leven. Daar zit het grootste probleem.’

Daar wil ik wel een belangrijke kanttekening bij zetten, ja, het is belangrijk dat wij het er voor over hebben om meer geld uit te geven voor gezonde voeding, want ja, het is ook waar: gezonde voeding is duurder dan industriële voeding, en ja, niet iedereen kan dat betalen. Daarom wordt het hoog tijd dat de overheid in gaat zien dat gezonde voeding van levensbelang is en dat ze daar dus in moet gaan investeren: subsidie op gezonde voeding, zorgt niet alleen voor lagere ziektekosten, maar ook voor minder slachtoffers van ongezonde voeding. Industriële voeding is voor veel mensen dodelijk! Vijftig procent van de mensen die overlijden aan de welvaartsziektes zijn ziek geworden door ongezonde, industriële voeding!!!

Maar het kan ook anders!
Met andere woorden: als we onze kinderen van jongs af aan leren om gezond te eten, als we inzetten op gezonde, maar ook lekkere producten, als we hen bewust maken van wat gezond is en wat niet, zal je zien dat dat het een stuk rustiger wordt bij de dokter en in het ziekenhuis. En inderdaad, daarin heeft Rineke Dijkinga ook 100% gelijk, gezond eten is anno 2017 super simpel. Om dat duidelijk te maken, om mensen daarin handvatten te geven, is Gezond Oud Worden geschreven. Ook ons land kan ook een bluezone worden…

Leave a Reply

Een gezond kind in 7 stappen? Beter en slimmer eten. Boek bestellen