Voeding als medicijn


Het was Hippocrates, de Griekse filosoof en grondlegger van de Westerse geneeskunde (460-370 voor Christus), die meer dan tweeduizend jaar geleden al zei: ‘Laat voeding je medicijn zijn, en medicijn je voeding’. De pijlers van zijn gedachtengoed waren hygiëne (bij patiënt en arts), gezonde voeding, frisse lucht, het zelf-herstellend vermogen van het lichaam en balans. Voeding is daarbij de essentie, let wel: gezonde voeding voor een gezond leven

Dat deze gedachte tegenwoordig nog steeds actueel is, blijkt wel uit het feit dat steeds meer mensen van een ongezonde voedingsstijl, gebaseerd op producten die bewerkte, synthetische voedingsstoffen bevatten – die je immuunsysteem aantasten waardoor je sneller ziek wordt en langer ziek blijft – overstappen op een eetpatroon waar gezonde producten, waarin juist immuun-versterkende stoffen de basis vormen, zodat je minder snel ziek wordt en korter ziek blijft als dat wel gebeurt.

Wat is (dus) gezonde voeding?
Voor echte gezondheid zijn twee dingen extreem belangrijk: antioxidanten en Omega vetzuren.
Antioxidanten beschermen tegen veroudering. Ze vallen de vrije radicalen aan en versterken het immuunsysteem. De hoeveelheid antioxidanten wordt uitgedrukt met een ORAC-waarde per 100 gram. Verse groente en fruit scoren hoog, maar minder hoog dan kruiden en sommige essentiële oliën.
Hoe minder de voeding is bewerkt, des te hoger de ORAC-waarde. Om ons lichaam te beschermen tegen de vrije radicalen hebben we per dag 3.000 tot 5.000 ORAC-eenheden nodig. ORAC staat overigens voor Oxygen Radical Absorbency Capacity.
Naast de ORAC-waarde is er nog een tweede waarde waarmee je uit kunt drukken hoe gezond iemand eet. Dat heeft te maken met de vers-graad. Een krop verse sla heeft minder levenskracht dan een krop verlepte sla. Maar hoe meten we deze levenskracht? De Fransman Andre Bovis heeft een frequentieschaal ontwikkeld om de vitaliteit van dingen aan te geven. Gezonde mensen hebben een waarde van 6.500 tot 8.000 op de Bovisschaal. ‘Voedingsmiddelen met een Bovis-waarde beneden de 7.000 kosten het lichaam energie en zijn ziekmakend. Boven de 7.500 geven ze juist energie en zijn deze voedingsmiddelen goed voor de gezondheid. Boven de 9.000 hebben voedingsmiddelen zelfs een reinigende, therapeutische werking.

Verantwoordelijkheid voor je eigen gezondheid
De natuur verschaft ons natuurlijke, dus onbewerkte voedingsmiddelen, met krachtige, gezonde eigenschappen die gezondheid kunnen schenken, terwijl de traditionele voedingsindustrie ons juist geraffineerde, ziekmakende voedingsmiddelen biedt. Deze middelen zijn de belangrijkste oorzaak van moderne westerse ziektes en kwalen als diabetes, overgewicht, hart- en vaatziektes en kanker. Ga maar na, door al dat geraffineer verdwijnt bijvoorbeeld 80% van alle mineralen, 90% van alle vitamines en vrijwel alle vezels uit volkorenmeel.
Anno 2016 is onze geneeskunde niet in staat om 70% van alle overlijdens aan Westerse kwalen en ziektes te voorkomen. De Engelse gezondheidsjournalist, auteur en onderzoeker Lynne McTaggart verklaarde: ‘Gezondheid is niet zomaar een kwestie van de goede pillen of de juiste operatie, maar begint met de verantwoordelijkheid voor je eigen gezondheid op je te nemen.’

Leave a Reply

Een gezond kind in 7 stappen? Beter en slimmer eten. Boek bestellen