Gemak dient de mens

De afgelopen weken hadden de dames van The Green Happiness niet te klagen over media-aandacht. Zo kwamen ze langs of werd er over hen gepraat in RTL Late Night, Bij Lubach – die maakte ze zo’n beetje belachelijk, terwijl hij vorig seizoen in een fantastische aflevering haarfijn duidelijk maakte hoe de voedingsindustrie ons besodemietert (ligt dat aan hem, of aan de redactie?) – en het Voedingscentrum. Die waarschuwde ons voor het feit dat hun dieet je gezondheid ernstig zou kunnen beschadigen. En dat is wat mij betreft wel de druppel…
Want van onze vrienden van het Voedingscentrum, kun je dit verwachten, maar zo’n beetje bij alle media, Lubach incluis zo blijkt nu (die haalde zelfs, net als alle andere praatprogramma’s, Martijn Kazan weer van stal. En dat terwijl deze inmiddels gepensioneerde ‘wetenschapper’ zijn hele werkzame leven voor de voedingsindustrie (o.a. Unilever) heeft gewerkt. Moet die ons nu gaan vertellen wat gezond is?) worden waarheid en leugen opzettelijk (of uit gebrek aan kennis, mediageilheid, commerciële belangen, wie zal het zeggen?) door elkaar gehaald.
Maar het aller ergste is, dat dat er nu juist toe leidt dat mensen niet meer weten wat ze moeten geloven, en qua geloof voor de gemakkelijkste (dus bekende) weg kiezen. Tegelijkertijd las ik ergens dat onze welvaartsziektes niet voor 50%, zoals ik altijd dacht, maar zelfs voor 90% het gevolg zijn van de troep die de voedingsindustrie ons voorschotelt. Daarmee is alle informatie die dat verdoezelt op z’n minst poging tot moord.
En inderdaad rept het Voedingscentrum zo lang als het bestaat met geen woord over de negatieve gevolgen van de duizenden producten die de voedingsindustrie jaarlijks uitkotst, en netjes verpakt terug legt in de schappen van de supermarkt. Laat staan dat ze vertelt dat deze producten stuk voor stuk stoffen bevatten – steeds weer nieuwe suikervervangers, transvet, -levensgevaarlijke e-nummers, antibiotica, etc. – die er voor zorgen dat we dik, heel dik of ernstig ziek worden.

De goede kant op
Toch zie je langzaam maar zeker het roer om gaan. Zo meldde de BBC dat de halve wereld ondervoed is door de slechte bewerkte voeding die in de supermarkten is te vinden, bracht de consumentenbond een onderzoek naar buiten waaruit blijkt dat er in Nederland op grote schaal met voedsel wordt gefraudeerd en vertelde Sofie van den Enk van de Keuringsdienst van Waarde dat uit hun metingen blijkt dat de meeste kebab-kraampjes op de markt varkensvlees als lamsvlees verkopen, dat Oregano vaak gemalen olijfboomblad is en kabeljauw eigenlijk de goedkope vissoort heek. Verder concludeerde de Consumentenbond dat 20% van de etiketten niet de waarheid vertelt.
Duhhhh, wie mijn boek Niet Te Verteren heeft gelezen weet dat allang. Die weet ook dat wat al die programma’s als scoop naar buiten brengen, slechts het topje van de ijsberg is. Simpelweg omdat de voedingsindustrie zo’n twintig jaar geleden al twee dingen heeft besloten: ten eerste om in plaats van samen te werken aan een gezonde wereld, juist de concurrentie aan te scherpen, en ten tweede om daar geen middel bij te schuwen. Uiteindelijk gaat het hen maar om 1 ding: winst! Dus moeten de kosten zo laag mogelijk worden gehouden en de omzet juist zo hoog mogelijk zijn. En ook wat dat betreft gaan ze over lijken. Aangezien steeds meer naar buiten komt over wat de gevolgen zijn van een toevoeging als glucose fructose stroop of aspartaam (om er twee uit te pikken, maar het zijn er veel en veel meer), worden ze gedwongen om zeer getalenteerde wetenschappers in te zetten om steeds weer nieuwe synthetische stoffen uit te vinden die er voor zorgen dat de kosten omlaag gaan, wij steeds meer van deze ziekmakende producten gaan eten of drinken, en daar steeds zieker van worden. Maar daar houdt de ellende niet op; de dieren die als grondstof voor ons voedsel dienen, worden steeds beestachtiger behandeld, en sterven meestal al voor hun eerste levensjaar. De landbouwgronden waarop onze groente en fruit worden geteeld, worden zodanig uitgewoond dat onze voeding nog nauwelijks gezonde stoffen bevat. Het fruit en de groente worden bespoten met tientallen verschillende bestrijdingsmiddelen (gif), waardoor niet alleen onze voeding, maar ook ons water en onze lucht slachtoffer wordt van het winstbejag van de producenten (o.a Unilever). Daarbij komt ook nog eens dat die immense, meestal Amerikaanse bedrijven, steeds machtiger worden en met hulp van de Amerikaanse regering inmiddels zelfs bezig zijn middels honderden lobbyisten vrijhandelsverdragen door de diverse tweede kamers te jassen, zodat zelfs ons rechtssysteem door deze bedrijven wordt overgenomen.
Maar ook wij zijn daar debet aan. In plaats van al die troep links te laten liggen, blijven we geloven in de leugens van de voedingsindustrie die door de overheid (met op kop Het Voedingscentrum) over ons worden uitgestrooid en kiezen voor het gemak van de supermarkt. Als de smaak maar goed is. Naar de gezondheidswaarde wordt vaak niet gekeken.

Goed nieuws
Wat is de oplossing? Heel simpel: mijdt producten die de supermarkt je verkoopt, lees op z’n minst de etiketten en zie je Acesulfaam-K, glucose fructosestroop, aspartaam, etc. staan, laat het dan sowieso liggen. Het beste is om je eigen voedsel te maken, maar als je daar geen tijd voor hebt haal dan je boodschappen in biologische winkels, op biologische markten of rechtstreeks bij de boer die producten verkoopt waar al die troep niet in zit. En voor ons gemak zijn we allang niet meer afhankelijk van de supermarkten
Tegenwoordig zijn er steeds meer organisaties die langs de boeren rijden om daarna hun producten efficiënt bij jou thuis te brengen. Een bekend voorbeeld van zo’n organisatie is HelloFresh. Alleen presenteert HelloFresh zich als puur natuur, maar verkoopt het niet-biologische producten en vlees van mishandelde dieren.
Gelukkig zijn er veel meer van deze partijen die je het werk uit handen nemen. Juglen Zwaan (van ahealthylife.nl) zette ze voor je op een rijtje. Hij beoordeelde deze partijen op gezondheid, milieu, service en rechtvaardigheid. Als beste kwamen uit de bus: BeterBio en Beebox.

BeterBio versus Beebox
Zwaan: ‘Zelf ben ik al jaren lid van BeterBio, maar laatst heb ik uit nieuwsgierigheid de Beebox geprobeerd. Beide krijgen van mij een dikke 10. Allebei de boxen hebben hun specifieke voordelen. BeterBio rijdt steeds vaker rond op milieuvriendelijk gas en je kunt er je persoonlijke allergieën doorgeven. Een ander voordeel van BeterBio is, dat je alle producten uit een normale biologische supermarkt erbij kunt bestellen. Beebox heeft weer als voordeel dat je koolhydraatarme groenten en een fruitbox kunt bestellen. Voor beide bedrijven geldt dat ze 100% biologisch zijn en dat de route van de boer naar je voordeur zo kort mogelijk is. Ze plannen de oogst zo kort mogelijk voor het bezorgen. Zo kan het voorkomen, dat je groente of fruit één of twee dagen daarvoor nog op het land stond. Bij Albert Heijn of andere supermarkten zal dat niet gauw gebeuren. Sperziebonen worden vaak ingevlogen en zijn daardoor al gauw een week oud. Ze knakken dan niet, maar buigen slapjes mee.

De voordelen van een maaltijdbox
Een maaltijdbox is superhandig, want de boodschappen worden aan de deur gebracht. Je hoeft niet per se thuis te zijn. Hierdoor bespaar je weer tijd. Verder zitten er allerlei soorten groenten in, die ervoor zorgen dat je afwisselt. Op de website van de box kun je lekkere en passende recepten vinden. Soms zitten er ook vergeten groenten in de mand, waardoor je kennis maakt met nieuwe groenten. Vooral het feit dat bij BeterBop en Beebox de groente supervers is, van het seizoen is en afkomstig uit de eigen omgeving, vind ik geweldig. De boeren krijgen daarbij ook nog eens een eerlijkere prijs. Het nadeel was altijd, dat deze boxen slechts in beperkte delen van het land beschikbaar waren, maar inmiddels hebben ze een landelijk dekkend netwerk’.

Voor meer info: https://mail.google.com/mail/u/0/#inbox/15783ef138cfac36

Leave a Reply

Een gezond kind in 7 stappen? Beter en slimmer eten. Boek bestellen