Van ‘Medicijnen’ terug naar ‘Geneeskunde. Het kan!

Zoals jullie wellicht weten ben ik van het gebruiken van je gezonde verstand, dat gaat niet alleen op voor wat je eet, maar ook voor hoe je je eigen gezondheid op peil houdt. Daarom was ik bijna in extase toen ik het artikel ’10 Vragen Aan Tamara Meijer’ las in het maandblad GezondNu (oktober). Deze huisarts in Enkhuizen pakt het heel anders aan dan de meeste van haar collega’s. Juni dit jaar resulteerde dat in de oprichting van de vereniging voor reguliere artsen met een focus op voeding. Deze heeft inmiddels meer dan twee honderd leden .

Van allopathie naar homeopathie
Onze reguliere geneeskunde, oftewel allopathie, is gebaseerd op het bestrijden van (de symptomen van) ziektes of aandoeningen door middel van medicijnen, zonder dat de oorzaak wordt aangepakt. Het tegenovergestelde is homeopathie, deze zogenaamde alternatieve geneeswijze baseert zich op voeding en pakt wel de oorzaak aan. Bij onze huidige geneeskunst biedt geen hoop, homeopathie wel.
Hoewel een Engels wetenschapsteam eind 2014 al concludeerde dat van een groot aantal veel gebruikte medicijnen slechts 12% werkt, zo’n 50% hoegenaamd niets doet en de rest juist averechts werkt – In Amerika sterven ieder jaar rond de 200.000 mensen aan verkeerde medicijnen, bijwerkingen van medicijnen of verkeerd medicijngebruik – is alleen een huisarts of ziekenhuisarts bevoegd een diagnose te stellen en een recept of een doorverwijzing uit te schrijven.

De eed van Hippocrates
Dat stak me al een hele tijd. In mijn zoektocht naar een alternatief voor pillen om het maagzuur in bedwang te houden, kwam er een orthomoleculair therapeut op ons pad. Hoewel we heel blij zijn met deze man, die ziektes en kwalen bestrijd met gezonde voeding en uit gaat van de oorzaak in plaats van de symptomen, mag hij wettelijk dus geen gezondheidsclaims benoemen en zeker geen diagnose stellen.
Vandaag stuitte ik dus in de GezondNu van oktober op een in dat licht heel interessant interview met huisarts Tamara de Weijer, de voorzitter van een nieuwe vereniging voor reguliere artsen met een focus op voeding.
Dit artikel begint als volgt: ‘Laat voeding uw medicijn zijn, en uw medicijn uw voeding’, een uitspraak van de Griekse arts Hippocrates. Dat is dezelfde man achter de eed van Hippocrates, een eed waarin diezelfde artsen zichzelf verplichten bepaalde beroepsregels te zullen handhaven.
Deze arts vertelde dat ze tijdens haar negenjarige studie slechts 5 uur onderricht over voeding had gekregen, en dat ging dan ook nog eens alleen over de Schijf van Vijf. Door stom toeval ondervond ze aan den lijve wat de kracht van voeding kan zijn, en dat zonder enige bijwerkingen.
Ze paste deze kennis toe in haar praktijk en zag ook daar opzienbarende genezingen. Haar eerste patiënt had de diagnose Diabetes type 2. De man wilde de door jaar voorgeschreven medicijnen niet. Ze gooide het over een andere boeg en adviseerde een gezonde levensstijl. De man stemde toe en viel kilo’s af.
De Weijer: Tegenwoordig zijn mensen gemiddeld vijftig jaar als ze de diagnose ‘ouderdomssuiker’ krijgen. De behandeling biedt geen perspectief. De medicijnen doen niets aan de oorzaak, maar onderdrukken de klachten. Dat begint met een pil, dat worden er steeds meer, totdat je gezondheid volledig ontregeld is, je afhankelijk bent van de insuline en je nauwelijks grip hebt op je leven. Een behandeling met voeding geeft mensen de regie terug. Daar schuilt een kracht achter die een innerlijke motivatie op gang brengt.’
Met andere woorden: met voeding kun je zelf experimenteren zonder dat dat risico’s met zich mee brengt. Dat geeft hoop, kracht en motiveert.
En verderop in het artikel: ‘Artsen moeten zich meer opstellen als coach. Als je gemotiveerde patiënten wilt zien, moet je ze medicijnen afnemen.’
Afgelopen juni werd de vereniging opgericht en binnen een mum van tijd meldden zich 200 leden aan. ‘Ik denk, zo eindigt het gesprek, ‘dat we met z’n allen de gezondheidszorg in Nederland kunnen veranderen. De studie ‘Medicijnen’ moet in de volksmond weer ‘geneeskunde’ gaan heten.’

Meer informatie: www.mmv.nl

3

Leave a Reply

Een gezond kind in 7 stappen? Beter en slimmer eten. Boek bestellen