Smeren of je gezond verstand gebruiken?

By 29 mei 2016 mei 26th, 2017 Uncategorized

Wij mensen hebben de vervelende neiging om, zonder kritische noot of nadenken, alles te geloven wat je ziet of hoort. Zo geloven we graag wat er gezegd wordt in commercials; Cola light is gezond, Becel is gezond en ontbijtkoek ook. En vandaag, de dag die voorafgaat aan wellicht het mooiste weekend van het jaar, geloven we ook iedereen op radio en tv die roept: ‘Vergeet niet je in te smeren!!’ Maar net zoals je de info over Becel, ontbijtkoek en Cola light beter niet kunt geloven (omdat het niet waar is), zo geldt dat ook voor zonnebrandcrème. Waarom moeten we smeren? Omdat je anders huidkanker krijgt. Hoe zit dat precies?

Wetenschappelijk bewijs
Allereerst: er is geen enkel hard wetenschappelijk bewijs dat zonlicht huidkanker veroorzaakt. Daarentegen is er veel weenschappelijk bewijs dat zonnebrandcrème huidkanker juist veroorzaakt. Zo wees een Zweeds onderzoek – waarbij 30.000 vrouwen, meer dan 20 jaar zijn gevolgd – uit dat van de vrouwen die zich elke dag te goed deden aan een zonnebad, slechts de helft stierf aan huidkanker ten opzichte van de vrouwen die de zon juist mijdden. Met andere worden: twee keer zoveel vrouwen die de zon mijdden stierven aan huidkanker, ten opzichte van de vrouwen die zo vaak mogelijk in de zon zaten.
Dus: mensen die zich beschermen tegen de zon, o.a. door zich in te smeren met zonnebrandcrème, sterven eerder aan huidkanker dan mensen die juist volop genieten van de zon. Hoe valt dat te rijmen met het veelal dringende advies om je vooral te beschermen tegen de zon?
Dr. Bernard Ackerman, vooraanstaande autoriteit op het gebied van huidkanker en zonlicht, waarschuwde als een van de eersten voor de risico’s op huidkanker door zonnebrandmiddelen. Hij riep iedereen op juist de zon op te zoeken, vooral in landen waar de zon met mate schijnt, zoals ons land.

Vitamine D
Huh, hoe kan dat? Om te beginnen zorgt zonlicht er voor dat ons lichaam vitamine D aanmaakt, en vitamine D versterkt je immuunsysteem, met name vitamine D3, die wordt gemaakt onder invloed van de UVB-straling van de zon.
En het immuunsysteem beschermt je wel tegen kanker. Dus juist een tekort aan zonlicht vergroot de kans op huidkanker. Zo blijkt ook uit wetenschappelijk onderzoek. Dat laat zien dat zonnebrand juist kanker veroorzaakt, doordat het de opname van Uv-straling door je lichaam blokkeert. Uv-straling zorgt er namelijk voor dat je lichaam vitamine D produceert. Daardoor heb je maar liefst 77% minder kans op huidkanker. En niet alleen huidkanker, maar alle veel voorkomende kankers zoals borstkanker, darmkanker longkanker, hersenkanker, etc.
Door zonnebrand te smeren zorg je er dus voor dat je de benodigde hoeveelheid vitamine D juist niet binnen krijgt, wat kanker in de hand werkt.

Chemische bestanddelen
En dan nog dit: Daarnaast bevatten veel van de industriële zonnebrandcrèmes verschillende giftige en kankerverwekkende stoffen.
Volgens wetenschappers van de Missouri University ondergaat het ingrediënt ‘zinkoxide’ een chemische reactie zodra dit aan de zon wordt blootgesteld. En die reactie zorgt ervoor dat er onstabiele moleculen, vrije radicalen genoemd, vrijkomen.
‘Zinkoxide kan vrije radicalen laten vrijkomen als het in aanraking komt met Uv-stralen’, bevestigt onderzoeksleider dr. Yinfa Ma. ‘Daardoor kunnen cellen worden beschadigd, maar ook het DNA in die cellen kan worden aangetast. En dat verhoogt het risico op huidkanker.’
Bovendien geldt: hoe langer de zinkoxide blootgesteld wordt aan de zon, hoe hoger de kans is op mogelijke schade. Toch adviseren dezelfde wetenschappers te blijven smeren.
Overigens is dat niet de enige risicovolle stof die in zonnebrandcrème kan zitten. Alle producten waar Octinoxate (octylmethoxycinnamaat), Oxybenzone (benzofenon-3), Padimaat O (Octyl Dimethyl PABA / PABA Ester) of Menthyl anthranilaat in zit, zou ik lekker laten liggen.
Dan nog iets: deze kankerverwekkende stoffen blijven niet alleen op je huid zitten, maar worden ook nog eens door je hele lichaam opgenomen!

Conclusie:
Zonnebrandcrème doet feitelijk dus meer kwaad dan goed: het houdt de positieve kracht van de zon bij je weg, en verzwakt het immuunsysteem door een chemische cocktail van stoffen, die helemaal niet bedoeld zijn om door je lichaam te worden opgenomen! Zo wordt het immuunsysteem van twee kanten aangevallen.
Is smeren dan helemaal uit den boze? Nee, maar doe dat dan met een veilige crème, zoals Lovea. Dat is een crème op natuurlijke basis. Het bevat dus niet de al eerder genoemde cocktail aan giftige stoffen.

Hoe kun je je nog meer tegen huidkanker beschermen?

1. Verbranden is vooral het gevolg van een gebrek aan antioxidanten in je voeding. Daarom is het zaak dat je er voor zorgt dat je genoeg antioxidanten binnenkrijgt. Deze zitten in groente en fruit (bijvoorbeeld bessen), maar ook chlorella, spirulina, etc. helpen.
2. Zoek zoveel mogelijk de zon op om het vitamine D-gehalte op te krikken. Al zou ik ‘bakken’ in combinatie met fanatiek smeren in een felle zon tot een minimum beperken.

Een goede zomer gewenst.

Leave a Reply