Wat zit er zoal in het snoep, de frisdrank en de chips die je kind eet of drinkt?

Afgelopen zaterdag had mijn kleinzoon een voetbaltoernooi in Huizen. Hij speelt in F6 en de ouders van de spelertjes hebben een hechte band met elkaar. Een deel van de ouders had, overigens met de beste bedoelingen, snoep, koek of een pakje drinken voor iedereen mee genomen.
Ik heb al eens eerder – meerdere keren zelfs – aangetoond dat de voedingsindustrie het vooral op kinderen gemunt heeft. Je kunt een kind niet vroeg genoeg op een verslavend dieet zetten tenslotte. Daar pluk je niet alleen nu, maar de rest van zijn leven de wrange vruchten van (als ouder, of zoals in ons geval, als grootouders dan). Als industrie levert dat juist een berg duiten op.

Om een beeld te krijgen van wat er in veel kinderlekkernijen aan ongezonde voedingsstoffen schuilt, zet op een rijtje wat Milan gisteren naar binnen had kunnen werken. Daarna beschrijf ik een aantal voedingsstoffen die daar in zitten (in vet, rood). En ten slotte laat ik zien hoeveel van die stof een kind binnen krijgt op een toernooi-dag zoals gisteren. Voor de goede orde: dit is niet alles wat hij aangeboden kreeg, ook heb ik ook niet alle voedingsstoffen bekeken.

Tip 1: Als je het etiket lees, wordt altijd begonnen met de voedingsstof die het meest in het product vertegenwoordigd is.
Tip 2: Voor de meeste van onderstaande voedingsstoffen wordt een maximaal toelaatbare hoeveelheid aangegeven, maar er wordt niets gezegd over het totaal aan deze stoffen. Hetzelfde geldt overigens voor bestrijdingsmiddelen. Daarom kun je op je appel zomaar tientallen bestrijdingsmiddelen tegen komen.

Goed, wat werd er gisteren zoal uitgedeeld?

Producten

1. Chips van Lays (paprika)

Wat zit er in?
Aardappelen, zonnebloemolie, koolzaadolie, paprikasmaak, paneermeel, paprikapoeder, (geraffineerde) suiker, fructose, karnemelkpoeder, uipoeder, aroma’s (melk, cafeïne, canille, knoflookpoeder, champignonpoeder), kaliumchloride, rookaroma’s, rijstmeel, kleurstof (paprika-extract), zuurteregelaars (citroenzuur en appelzuur)], zout. 531 kcal: 1,4 g zout.

Algemeen: als je plantaardige olie boven de 37,5 graden verhit, verandert deze gezonde olie in heel ongezonde olie. Er zijn een paar oliën waar dat niet voor geldt, een daarvan is kokosolie.

2. Maoam Stripes

Wat zit er in?
(Geraffineerde) suiker, Glucosesiroop, gehard plantaardig vet, stabilisator, sorbitolsiroop, gelatine, voedingszuur, citroenzuur, aroma’s.

3. Milky Way

Wat zit er in?
(Geraffineerde) suiker, glucosestroop, magere melkpoeder, botervet, gedemineraliseerde weipoeder, gehydroliseerd melkeiwit, cacaoboter, plantaardig vet, cacaomassa, lactose, gerstmout extract, zout, sojalecitine (E322), kippen-eiwit, natuurlijke vanille aroma.

4. Look o Look

Wat zit er in?
Dextrose, glucosestroop, magnesiumstearaat (E470b), mono- en diglyceriden (E471), maltodextrine, citroenzuur (E330), plantaardige olie, aroma, E101 (riboflavine), E120 (Cochenille), E133 (briliantblauw FCF)

5. Wicky

Wat zit er in?
Water, 10% sap uit geconcentreerd sap (appel, 0,6% aardbei), (geraffineerde) suiker, glucose-fructosestroop, voedingszuur: citroenzuur, aroma, vitamine C (kunstmatig toegevoegd), kleurstof: karamel (E150d), cochenille

Wicky fruitdrink
Omgerekend van 10% saptoevoeging levert dit een cocktail op van:
• 0,1% citroen
• 0,02% sinaasappel
• 0,02% passievrucht, mandarijn, abrikoos
• 0,01% ananas
• 0,001% mango, guava, limoen

Wicky framboos
Hier zit 0,3% rood fruitsap (rode druif en 0,02% framboos). In werkelijkheid dus 0,0006% framboos in.

6. Fanta

Wat zit er in? Sprankelend water, suiker, sinaasappelsapconcentraat, E330 (citroenzuur), E331 (mononatriumcotraat), E202 (kaliumsorbaat), natuurlijk sinaasappel aroma), natuurlijk aroma, E300 (ascorbinezuur), wortelconcentraat, E412 (guargom).

NB. Let op: Fanta Zero en light bevatten aspartaam.

Ik loop een paar van de meest gevaarlijke voedingsstoffen in je eten met je door:

Fructose
Er bestaan twee soorten fructose: de natuurlijke, suiker die in vruchten zit. Daar kunnen we vrijwel net zo veel van eten als we willen. Ook omdat de vezels een behoorlijke hand meehelpen het te verteren.
En onnatuurlijke, door de industrie op basis van een klein beetje natuurlijke gefabriceerde fructose. Deze laatste wordt in zoveel mogelijk producten gestopt omdat het onze eetlust aanwakkert. Vandaar dat we meestal pas stoppen met eten als de zak chips leeg is. Het is dan ook een enorme dikmaker en veroorzaker van diabetes.

E951 – Aspartaam
De kunstmatige zoetstof aspartaam, ofwel E951, is een chemische stof die in duizenden voedingsproducten zit: light- en zero frisdranken, allerlei soorten koeken, kauwgom, pepermunt, muesli, vruchtensappen, sportdranken, siroop, zuivelproducten, vitamine kauwtabletten, drinkontbijt, chips, drop, zoetjes, sauzen en zelfs in sommige geneesmiddelen zoals keelpastilles.

Een recent wetenschappelijk onderzoek van de European Food Safety Authority (EFSA) gebaseerd op meer dan 20 verschillende onderzoeken, heeft aangetoond dat aspartaam een verdachte rol speelt bij een scala aan ziektes waaronder geboorte defecten en kanker.
De light- en zeroversies zorgen ook nog eens voor overgewicht en obesitas.

Wat doet aspartaam nog meer met je lichaam? Ga er maar even voor zitten. Inname van aspartaam kan leiden tot hersenschade, leerproblemen, de ziekte van Parkinson, epileptische aanvallen, ADHD, hersentumoren, stress, onrustig en opgejaagd zijn, slecht slapen, somber zijn, depressie, migraine, kanker, overgewicht, obesitas, diabetes, chronische vermoeidheid, hartklachten, slechter zicht, hersenschade bij ongeboren kinderen, een verminderde nierfunctie, darmklachten en met name voor kinderen ADD en ADHD.

Glucose-fructosestroop
Een ander voorbeeld van een voedingsstof die je ‘absoluut vermijden’ moet, staat ook bekend als HFCS (high fructose corn syrup), maar wordt in Nederland aangeduid met glucose(siroop), fructose(siroop), of als combinatie glucose-fructosestroop.
De introductie van dit gif wordt niet geheel toevallig gelinkt aan het begin van een obesitas-epidemie in Amerika die zijn weerga niet kent. Daarnaast wordt het steeds nadrukkelijker in verband gebracht met de welvaartsziektes, hart- en vaatziektes, diabetes en kanker. Ook al omdat een deel van deze zoetstof kwik bevat.
De Amerikaanse arts Dr. Robert H. Lustig verklaarde: ‘Type 2 diabetes was ongekend bij kinderen vóór 1980, het jaar waarin HFCS voor het eerst in bewerkte voedingsmiddelen werd toegepast’.

Nieuwe onderzoeken wijzen er eveneens op dat het gebruik van glucose-fructosestroop een van de oorzaken is van de toename van overgewicht in Westerse landen, en voor de leer- en gedragsproblemen die we tegenwoordig zoveel vaker zien bij kinderen.

Deze ‘fructose is’, Volgens Robert Lustig, hoogleraar kindergeneeskunde en endocrinologie aan de Universiteit van Californië, zelfs ‘puur vergif’.
Het eten van producten die glucose-fructosestroop bevatten, kan o.a. tot leverziekten leiden. Omdat de lever die fructose niet volledig af kan breken en het deel dat overblijft als vet wordt opgeslagen rond de organen in de buik, vergroot dat ook nog eens het risico op hart- en vaatziekten en zelfs kanker.

Kwik
Kwik is een kankerverwekkende stof. Ook tast kwik de zwavelverbindingen in insuline aan, waardoor het risico op diabetes toeneemt.

NB. Let op: Light betekent overigens dat het product 30% minder vet, suiker of calorieën bevat. Een product dat dus bijvoorbeeld 50% suiker, 20 procent vet en 30% calorieën bevat, mag zichzelf nog steeds ‘Light’ noemen.

(Geraffineerde) suiker
Als er ‘suiker’ op het etiket staat, wordt bedoeld geraffineerde suiker.

Om geraffineerde suiker (de witte kristalsuiker) te krijgen, moet de natuurlijke suiker eerst een heleboel processen ondergaan; wassen, snijden, malen, walsen (persen), filteren, centrifugeren, klaren, carbonatie (fosfatatie), indikken door verdamping, ontkleuren (m.b.v. verkoolde koeienbeenderen), ionenuitwisseling met een hars, verder indikken door evaporatie, kristallisatie, nogmaals centrifugeren en drogen (behandelen met antischuimmiddel, behandelen met formaldehyde, verzuren met zwaveldioxide, toevoegen van hardheidsstabilisator, schonen m.b.v. blauwzuur, enz. Kort samengevat: de goede, gezonde stoffen worden vervangen door de slechte, ongezonde stoffen.

Gehard plantaardig vet
Oftewel transvet. Deze kun je in principe maar beter niet in je lichaam toelaten. De lijst met gevolgen is te lang om helemaal op te lezen, maar een paar wil ik jullie niet onthouden: hart- en vaatziektes, overgewicht, hoog cholesterolgehalte, ontstekingen, dichtslibben van je aderen en gedragsstoornissen bij kinderen. Hieronder vind je de benamingen waarop je ze op het etiket kan herkennen.

• Gehard palmvet
• Gehydrogeneerde plantaardige olie
• Geharde plantaardige olie
• Geharde plantaardige vetten
• Gehydrogeneerde plantaardige vetten
• Transvetzuren
• Transvetten

E572 – Magnesiumstearaat
Regelmatige consumptie van magnesiumstearaat kan spijsverteringsproblemen opleveren.

E120 – Zeer gevaarlijk, vooral voor kinderen
Cochenille, rode kleurstof gemaakt van fijngemalen insecten kan leiden tot hyperactiviteit, astma, eczeem, slapeloosheid en kanker.

Dextrose
Oftewel druivensuiker is tot bepaalde mate veilig. Als je er teveel van eet (icm andere zoetstoffen in het product, of de producten) kan dat leiden tot overgewicht, diabetes en hart- en vaatziekten. En als je al diabetes hebt, kan het er voor zorgen dat de bloedsuikerspiegel uit balans raakt.

E-300 – Ascorbinezuur
Ascorbinezuur is wordt ook wel vitamine-C genoemd, maar is het niet. Het is een in een laboratorium nagemaakte versie van de natuurlijke vitamine-C die in groente en fruit zit. Het wordt gemaakt, met behulp van onder meer zoutzuur en aceton. Chemische ascorbinezuur tast mogelijk de darmflora ernstig aan, waardoor je spijsverteringsklachten krijgt en je immuunsysteem wordt ondermijnd

Conclusie:

Om te beginnen zie je bij de meeste producten suiker of suikervervangers bovenaan de lijst staan van stoffen die aan het product zijn toe gevoegd. Dat betekent dat de kinderen die gisteren mee-aten en dronken een enorme suikerboast te verwerken hebben gekregen. In vrijwel alle producten zat namelijk geraffineerde suiker of andere zoetmakers zoals aspartaam en glucose fructosestroop. De gevolgen die dat kan hebben, heb ik hier boven aangegeven.
Maar daarnaast zaten er nog diverse andere zeer schadelijke stoffen in deze producten die juist voor kinderen gemaakt zijn.
Ik neem dat de ouders niet kwalijk, maar wel de industrie. Het is van de zotte dat je als ouder niet gewoon op de producenten en supermarkten kan vertrouwen dat ze het het beste voor hebben met de gezondheid van je kind.

In 7 Stappen Een Gezonder Kind.
In het boek Niet Te verteren vind je informatie over wat er in diverse kinderproducten zit, wat daar zo schadelijk aan is, en wat er aan gezonde alternatieven voor handen is. Gelukkig is er op dat gebied tegenwoordig voldoende voor handen.

Voor meer informatie: Niet Te Verteren.

Leave a Reply

Een gezond kind in 7 stappen? Beter en slimmer eten. Boek bestellen