De Voedingsindustrie heeft overal zijn tentakels tussen de deur, ook bij Kassa


Gisteravond ook Kassa gezien? Wat een vertoning he?! Voor degene die het hebben gemist: Martijn Katan was op bezoek. Martijn Katan is hoogleraar Voedingsleer aan de universiteit van Amsterdam. De hoogleraar die me droge ogen beweert dat je dood gaat als je alleen groente en fruit eet. Hij is alweer even met pensioen, maar is nog regelmatig op de televisie te zien. Deze keer was hij uitgenodigd door Kassa om vragen van kijkers te beantwoorden. Hoewel hij erg zijn best doet om als onafhankelijk gezien te worden, kunnen we dat gezien zijn cv niet serieus nemen: een groot deel van zijn carrière werkte hij als wetenschapper in Wageningen, HET bolwerk van de voedingsindustrie, deed hij talloze onderzoeken voor voedingsgiganten als Unilever, Campina, Nestle, etc., en vloog hij tussen 2004 en 2007 ieder jaar op kosten (vlucht, hotel en eten) van dit laatste bedrijf naar Lausanne om een wetenschappelijk congres bij te wonen. Toch vond deze redactie hem kennelijk de beste man op de beste plek. Voor jouw informatie: dat was hij bepaald niet!

Ik citeer
Zijn antwoorden waren dan ook voorspelbaar. Een kleine greep uit zijn uitspraken: ‘Er is niets mis met de voedingsindustrie’. ‘Het enige dat bewezen is, is dat frisdrank niet zo goed voor je is’. ‘Dat suiker verslavend is, nou, zo ver wil ik niet gaan’. ‘Er bestaat geen goede en slechte cholesterol, het is gewoon slecht’, ‘Er is geen enkele redden om geen brood te eten’, ‘Supplementen is een hype’, ‘Als je een gids wilt hebben waarop je kunt vertrouwen, dan is De Schijf Van Vijf een betrouwbare’, ‘Margarine is beter dan roomboter’, ‘Vlees, brood en zuivel is gezond, en kokosolie is een hype, daar zou ik niet voor kiezen. Is bedacht door Filipijnse boeren (ja, echt, dat zei hij)’, ‘Al die verhalen over kanker zijn ook mythes’, ‘Een veganistisch menu hoeft niet ongezond te zijn, maar kinderen zou ik dan wel melk, brood en vlees geven’. en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Vertrouwen
Alles straalt uit dat hij zijn leven heeft gegeven voor de voedingsindustrie. Dat zou hij zo weer doen. En dat doet hij, ondanks zijn leeftijd, zo weer. Onlangs verscheen een boek van zijn hand waarin hij 70 voedingsmythes onderuit haalt. Aandoenlijk toch? Deze man heeft niet alleen voor de industrie gewerkt, hij IS de voedingsindustrie.
Toen de presentatrice ietwat onbeholpen stelde dat het Voedingscentrum toch wel wat laat op nieuwe inzichten reageerde, antwoordde deze man, een hoogleraar he, iemand die geacht mag worden het te weten, met een stem die vertrouwen moest uitstralen: ‘Maar er is de laatste twintig jaar ook niet zo veel veranderd.’

Er is niets veranderd
Nee, er zijn geen 300.000 nieuwe producten bij gekomen, er zijn ook geen miljoenen mensen overleden aan de welvaartsziektes waar de voedingsindustrie voor een deel verantwoordelijk voor is, nee, dat de WHO (World Health Organisation), toch echt geen kleine jongen op het speelbord, vorig jaar de wereld waarschuwde voor bewerkt vlees en bewerkte vleeswaren, dat is niet gebeurd. Ook alle onderzoeken die alle uitspraken die hij zojuist deed, onderuit hebben gehaald, hebben nooit plaats gevonden. Tenminste niet in het leven van deze wetenschapper.
En daar heb ik alle begrip voor. Kom op zeg, de man zit bewerkte voeding in het bloed. Dat kan toch ook niet anders als je je hele leven je brood hebt verdiend met werken voor de voedingsindustrie. Dus ik begrijp heel goed waarom de man deze onzin uitkraamt, en het zelf wellicht nog gelooft ook. Vanuit zijn perspectief is er inderdaad niets veranderd, niet in de manier waarop de voedingsindustrie werkt, niet in de manier waarop deze industrie daarbij wordt gesteund door overheid, Gezondheidsraad en Voedingscentrum, en dus ook niet de gevolgen die dat heeft gehad voor de consument. Oké, de cijfers zijn iets gestegen, maar dat mag geen naam hebben in het geheel van zijn denken. Dat is immers marginaal. Ook al kreeg twintig jaar geleden 1 op de 10 mensen met kanker te maken, en tegenwoordig 1 op de (bijna) 2. Dat zit gewoon niet in zijn systeem. Hij is een echte voedingsindustrie-man, die denken zo niet. Hij kan niet anders, dat kun je hem niet kwalijk nemen. Dat begrijp ik heel goed.

Dat kun je niet vragen van de industrie
Een keer viel hij uit zijn rol. Toen de presentatrice opmerkte dat er toch wel het een en ander mis is met onze voeding, gaf hij dat zo’n beetje toe, maar verdedigde zich, en daarmee de hele voedingsindustrie op een wat merkwaardige wijze. Met een lichte stemverheffing zei hij: ‘Ja, maar dat kun je niet van de industrie vragen. Die moeten hun aandeelhouders tevreden houden. Er kan alleen iets veranderen als wij ons laten horen.’
Huh?! Dat kunnen we niet van de industrie vragen?! Dat vond ik toch wel een beetje te ver gaan. Maar ach, ook dat begrijp ik achteraf eigenlijk wel weer. Je oude vrienden laat je niet zomaar vallen. En in zijn hoofd, zijn wereld zijn de aandeelhouders natuurlijk nog steeds de wegwijzers.
Maar wat ik niet begreep, wat me echt boos maakte, was dat deze man, waar de afhankelijkheid van afdroop, voor deze klus was ingehuurd door de VARA.

VARA, je moest je schamen
Deze mensen, de mensen die vragen hadden ingestuurd, hebben recht op een onafhankelijk antwoord, en ze gaan er ook vanuit dat te krijgen. Dat ook de VARA kennelijk zo zijn belangen – en z’n oude vrienden – heeft, die niet op wegen tegen de gevolgen die deze informatie kan hebben, niet alleen voor de mensen die in de studio waren, maar ook voor alle mensen die mee keken, is kennelijk bijzaak.
Dus als je dit leest en gisteren wel gekeken hebt, vergeet dan wat deze arme man gezegd heeft. Neem het hem niet kwalijk, hij kan er ook niets aan doen. Zo zit hij gewoon in elkaar. En mocht je gisteren je vraag stellen, mail me je naam en adres en ik stuur je als een doekje voor het bloeden met alle liefde mijn boek, Niet Te Verteren, toe. Daar heb je veel meer aan. Maar ja, je bent wel lekker op tv geweest. Dat pakt niemand je meer af.

@nietteverteren

Leave a Reply

Een gezond kind in 7 stappen? Beter en slimmer eten. Boek bestellen