MET GEZOND OUD WORDEN KUN JE NIET VROEG GENOEG BEGINNEN!

Hack de suiker
Afgelopen donderdag stond het in de krant (AD): ‘Hoe Jonger, Hoe Ongezonder’.
Het is de kop boven een artikel dat begint met ‘Jonge mensen zijn ongezonder dan hun ouders, en die weer meer dan hun vader en moeder. Ze lopen meer risico op (zwaar) overgewicht en hoge bloeddruk. Dat is de opmerkelijke uitkomst van een groot onderzoek dat het RIVM (Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) vandaag presenteert.’

Zo opmerkelijk is het natuurlijk niet. Als je weet dat sinds de zeventiger, tachtiger jaren de voedingsindustrie met zijn zelf ontwikkelde producten de markt begon te veroveren, en dat met name de geraffineerde suiker die de producenten met scheppen tegelijk in hun producten stopten, door wetenschappers met zogenaamde welvaartsziektes in verband worden gebracht, dan is het helemaal niet zo gek dat we sindsdien met z’n allen veel dikker zijn geworden, maar vooral dat er veel meer mensen aan deze ziektes zijn overleden. 50% Daarvan heeft te maken met (industriële) voeding.

Kanker
Wat wel opmerkelijk is dat er in het artikel wel over hart- en vaatziektes wordt gesproken, en niet over kanker. Terwijl juist kanker sinds 2007 de absolute koploper is als het gaat om het aantal mensen dat aan die welvaartziektes sterft.
Overigens is het aantal mensen dat de laatste 25 jaar aan deze vreselijke ziekte overleed, volgens het IKNL sindsdien verdubbeld. En volgens mij is dat zwaar overdreven in negatieve zin. De maatstaf die bij deze berekening wordt gebruikt, houdt op bij vijf jaar. Daarin worden alleen mensen mee genomen die binnen vijf jaar aan kanker zijn gestorven. Gezien het feit dat de mensen die na die vijf jaar overlijden niet mee worden geteld, en het feit dat mensen steeds langer in leven worden gehouden met peperdure medicijnen, is dat beeld opzettelijk vertekend.

Het onderzoek baseert zich op de studie, waarop onderzoeker Gerben Hulsegge diezelfde dag zou promoveren. De dag erna (vrijdag) was hij in de uitzending bij Edwin Evers. Daarin stelde Evers de vraag hoe het kon dat we met z’n allen steeds ongezonder worden. De onderzoeker bazelde wat over te weinig beweging, meer zittend werk en oh ja, ongezonde voeding. Dat nam hij tenminste aan, hij had daar geen onderzoek naar gedaan. Bovendien had hij duidelijk mijn boek, Niet Te Verteren, niet gelezen, anders had hij het niet aangenomen, maar zeker als duidelijke oorzaak benoemd.
Ga maar na, in de studie zijn vier generaties met elkaar vergeleken, dan heb je het over een periode van zo’n 60 tot 80 jaar. Ik ben 60 dus toen mijn ouders jong waren bestond de moderne voedingsindustrie nog niet, dus was hun voedsel vrij van geraffineerde suiker, e-nummers, antibiotica, hormonen, etc. Logisch dat de welvaartziektes toen nog niet zo welig tierden.
Overigens werd het woord ‘kanker’ ook niet in de radio-uitzending genoemd, wel hart- en vaatziektes en obesitas.

Conclusie
‘De afgelopen jaren hebben fabrikanten van voedingsmiddelen zich vastgelegd om aanzienlijk minder zout en suiker in hun producten te stoppen’, zo eindigt het artikel, ‘en consumenten beter voor te lichten over goede voeding’.
Lulkoek natuurlijk, het is helemaal niet in het belang van de voedingsindustrie om ons in te lichten over wat gezonde voeding is. Ook al maken ze daar openlijk afspraken over, daar gaan ze zich uiteraard niet aan houden. Dat blijkt ook, want in plaats van minder, zit er tegenwoordig juist meer geraffineerd zout en suiker in hun producten (of vervangers daarvan die zo mogelijk nog schadelijker zijn).
In het VARA-programma Kassa van gisteravond bleek maar weer eens hoe de voedingsindustrie te werk gaat. Hoewel ze zich ook afspraken hebben gemaakt over het dierenleed dat gepaard gaat me de producten die ze verkopen, bleek dat 20% van alle commercials gaat over vlees en vleesproducten van dieren die een afschuwelijk leven hebben gehad voordat ze bij iemand op zijn bord belandden. Argument van de voedingsindustrie: als het om stunten gaat, hoeven ze zich niet aan hun eigen afspraken te houden. Stunten? Ze doen niet anders!

Beweging
‘Ook heeft het kabinet zich voorgenomen om meer bewegingsonderwijs op de basisschool mogelijk te maken’. Desondanks, ‘is de verwachting van het RIVM dat toekomstige generaties ouderen vaker en ook vanaf een jongere leeftijd aanzienlijke gezondheidsproblemen zullen ontwikkelen.’
Ook zo gek. Als je beweegt, val te toch af? Helaas geldt dat niet voor geraffineerde suiker. Behalve dat het een sterk verslavende werking heeft, mensen niet weten dat juist deze suiker de grote boosdoener is, werkt het roepen van deze oplossing ook nog eens te weeg dat mensen/kinderen zich schuldig voelen. Het is kennelijk hun eigen schuld. Gevolg: ze gaan nog meer snoepen!

Duhhh!!!
Dus de conclusie klopt: we worden alsmaar dikker en zieker. In Amerika worden de mensen bijvoorbeeld al een paar jaar niet ouder dan de generatie voor hun, maar sterven ze op jongere leeftijd. Rara, hoe kan dat?
Nou, dat zal ik je vertellen: Omdat we niets hebben aan beloftes van een industrie die niet buiten zijn verdienmodel kan en wil opereren. Want dat is vooral gebaseerd op zoet. Zoet is namelijk verslavend en zorgt dus voor imposante omzet- en winstcijfers, en dat is weer de verslaving van de industrie. Bovendien gaat het hier om geraffineerde suiker, en in tegenstelling tot natuurlijke, onbewerkte suiker, suiker in fruit bijvoorbeeld, helpt bewegen helemaal niet om slanker te worden. Ook al beweeg je je als kind een ongeluk, dan nog zal je niet slanker en zeker niet gezonder worden.

Verslaving
Aangezien zelfs in babyproducten geraffineerde suiker zit, is de voedingsindustrie duidelijk niet van plan een andere weg in te slaan. Dat zelfde geldt overigens voor haar tweelingbroer, de farmaceutische industrie. Omdat er naast deze ongezonde voeding, ook miljarden te verdienen valt aan zogenaamde medicijnen als chemo en allerlei nieuwe – peperdure – kanker medicijnen die een ding gemeen hebben.
De omzet- en winstcijfers van de voedingsindustrie gaan gelijk op met de cijfers van de farmaceutische industrie. Samen zorgen ze wereldwijd honderden miljarden omzet, maar ook voor miljoenen slachtoffers. Dat weet, gezien het artikel in mijn boek over een bijeenkomst van de 12 belangrijkste Amerikaanse Voedingsconcerns, de voedingsindustrie natuurlijk ook. Maar aangezien ze verslaafd zijn aan hun winstcijfers, nemen ze deze voedingsslachtoffers voor lief.
Hack de voedingsindustrie!

In De Tang
We zitten dus lelijk in de tang zou je zeggen. Nou, dat valt gelukkig heel erg mee. Net zo als de industriële voedingsindustrie de laatste decennia flink is gestegen, zo is de laatste jaren de biologische voeding in rap tempo bereikbaar geworden voor veel meer mensen. Voor elk ongezond industrieel product is tegenwoordig minstens een gezond alternatief te vinden; in de biologische winkels, op biologische markten en Internet. Ook is er steeds meer onafhankelijk onderzoek gedaan naar de negatieve gevolgen van de industriële, bewerkte producten (welvaartsziektes) en de positieve van onbewerkte producten. Er is dus steeds meer informatie die, in tegenstelling tot de informatie die de voedingsindustrie verkondigd, klopt en van onafhankelijke wetenschappers komt.

In 7 Stappen Gezond
Mocht je daar meer over willen weten: in Niet Te Verteren vind je naast veel informatie van onafhankelijke wetenschappers, een 7-stappen plan waarmee je je kind (en de rest van je gezin) op simpele wijze van ongezond naar gezond kunt leiden. Want met gezond oud worden, kun je in mijn optiek niet vroeg genoeg beginnen.

Nietteverteren.nl

Leave a Reply

Een gezond kind in 7 stappen? Beter en slimmer eten. Boek bestellen