Hoezo schone groente en fruit?!

Vorige week werd bekend dat ons drinkwater niet zo schoon is als we met z’n allen denken; het is voor een flink deel vervuild geraakt met dimethoaat, een pesticide die in de tuinbouw rijkelijk wordt gebruikt. Deze stof legt het zenuwstelsel van insecten plat, dus erg gezond zal het voor de mens ook wel niet zijn.
De week er voor verscheen het rapport van de ESFA. Dat bracht ook al geen goed nieuws. Integendeel, de hoeveelheid bestrijdingsmiddelen die in ons land gebruikt wordt, is de afgelopen tien jaar dramatisch gestegen.

Het rapport concludeerde dat het aantal bestrijdingsmiddelen (gif!) per gewas niet minder is geworden, zoals je zou verwachten, maar juist enorm is gestegen. Een ui geteeld in Nederland bijvoorbeeld bevat volgens dit onderzoek maar liefst 41 soorten gif, deze groente wordt daartoe, geloof het of niet, 21 keer bespoten. Dat is even schrikken he? Ter vergelijking: een Spaanse ui bevat ‘slechts’ 4 bestrijdingsmiddelen. Waren we ooit, ook in dit geval, het gehoorzaamste jongetje uit de klas, uit dit rapport blijkt dat we samen met Belgie ergens onderaan bungelen, alleen Engeland maakt het nog bonter. Terwijl landen als Spanje, Italie en Polen fier bovenaan staan.

Het verband met kanker
Niet zo gek dus dat oncologen de laatste jaren een enorme stijging constateren van het aantal kankergevallen. Hoewel de artsen er met hun pet niet bij kunnen wat de oorzaak is van die stijging, hoef je niet voor arts te hebben gestudeerd om te begrijpen dat als bestrijdingsmiddelen zwaar kankerverwekkend zijn, je op de vingers van een hand uit kunt tellen dat het een met het ander te maken heeft. Ja, wetenschappelijk bewezen is niet altijd voor 100% waar, dat geldt zeker als het om voeding of medicijnen gaat. Eigenlijk voor alles waar veel geld en macht mee te verdienen is.

Geen nood
Dat is geen goed nieuws dus; het betekent als je je boodschappen (ook groente en fruit) bij de supermarkt koopt, je een dikke kans hebt dat daar kankerverwekkende bestrijdingsmiddelen op of in zitten. Dat je daardoor een veel grotere kans hebt om kanker te krijgen. En dat wil je natuurlijk niet. Toch?
Wat kun je dan doen? Schoonmaken zou je denken, gewoon onder de kraan.
Dat is een optie, maar dat is een behoorlijk karwei. Want er worden honderden bestrijdingsmiddelen gebruikt die niet allemaal hetzelfde reageren op een wasbeurt; bij de een werkt natriumbicarbonaat, bij de ander kun je beter azijn gebruiken.
Veel beter is om de supermarkt links te laten liggen als je op zoek bent naar uien, een krop sla of een andere groentesoort. Ook het fruit zou ik lekker laten liggen waar het ligt, in de schappen van de supermarkt.
Er is wel een aantal minder bewerkelijke alternatieven: om te beginnen kun je in plaats van bij de supermarkt, bij de biologische winkel binnenlopen. De groente en fruit daar is schoon, of op z’n minst een heel stuk schoner dan de industriele producten. Ook kun je terecht op biologische markten of bij biologische boeren in de buurt. Wat een ander mooi alternatief is: biologische boeren of bedrijven die een kant- en klaardoos of –kist bij je thuis afleveren. In nietteverteren.nl staan diverse opties vermeld.

Doe-het-zelven
Wat je natuurlijk ook kunt doen, is zelf telen. Dat kan al op kleine schaal in de keuken of in je eigen tuin, of als je dat leuk vindt, in een volkstuintje dat je vaak wel ergens kunt huren. Wij gebruiken een kavel die nog niet verkocht is en telen daar onze eigen groente en fruit op. Behalve dat dat leuk is om te doen, is het voor Milan, onze kleinzoon, een mooi avontuur. Hij is verantwoordelijk voor een paar vierkante meter en levert af en toe zijn aandeel aan het avondeten. We maken dan het eten samen klaar en dat eet toch een stukje prettiger.

Met dank aan Juglen Zwaan.

Leave a Reply

Een gezond kind in 7 stappen? Beter en slimmer eten. Boek bestellen