Bloem Althea Fleur hoestsiroop is minder onschuldig dan het lijkt.

By 4 december 2015 Uncategorized

b00a8c7417d9ff670006e3dc906fd48a.png

Milan, mijn kleinzoon logeerde het afgelopen weekend bij zijn andere oma en opa. De tweede dag begon hij te hoesten. Om daar iets aan te doen ging zijn oma langs de gezondheidswinkel om een hoestdrankje te kopen. Zij ging er kennelijk van uit dat wat je in een gezondheidswinkel koopt, altijd gezond is . Maar helaas, dat geldt niet voor deze hoestdrank. Want wat zit er in en wat zijn mogelijke risico’s?

Water
Voor zo ver ik weet wordt water nog niet geraffineerd, dus daar kan weinig mis mee zijn. Dat wil zeggen: de reinigingsinstallaties halen (lang) niet alle schadelijke stoffen uit ons drinkwater, dus is gefilterd water altijd beter. Ik ga er niet vanuit dat dat met het water dat in dit drankje zit wordt gedaan.

Klimopblad
Dankzij klimopbladeren lossen hoest en slijm sneller op. Bovendien werkt het ontkrampend op de luchtwegen, waardoor je minder hoest. Afgezien van mogelijke pesticiden is klimop in principe niet schadelijk.

Bijenhoning
Bijenhoning is een ander verhaal: hoe schadelijk dat is, hangt af van de bijenhoning die gebruikt is. Er zijn bijvoorbeeld bijenfarms die (illegale) middelen inzetten om hun bijenvolk te beschermen tegen o.a. de varroa-mijt. Zodoende kunnen er ongewenste schadelijke reststoffen in honing terechtkomen, waaronder pesticiden, antibiotica en virusremmers. Aan goedkope honing worden ook nog weleens goedkope vulstoffen en verbetermiddelen zoals kleur-, geur- en smaakstoffen toegevoegd. Bovendien wordt importhoning soms vermengd met suikerwater om de productiekosten te drukken. Er is zelfs kunsthoning die volledig uit een combinatie van water en gearomatiseerde invertsuiker bestaat.

Heemstwortel
Heemst is een erkend geneeskruid. Het werkt verzachtend op de luchtwegen. Het wordt in de fytotherapie ingezet tegen bronchitis, hoest, droge hoest, kinkhoest, rokershoest, prikkelhoest en kriebelhoest.

Natriumbenzoaat
Natriumbenzoaat (E211) daarentegen is een zeer schadelijk conserveringsmiddel. Het verhoogt de kans op hyperactiviteit, astma, oogirritaties, netelroos, darmstoornissen, groeiaandoeningen, slapeloosheid en gedragsstoornissen. Daarnaast schaad dit additief het bloed, en zijn er zelfs verbanden gelegd met leukemie; geldt dus als kankerverwekkend.

Kaliumsorbaat
Kaliumsorbaat (E202) is een synthetisch conserveringsmiddel. Het zorgt ervoor dat producten dus langer houdbaar blijven. Het middel vergroot de kans op astma, neusverkoudheid, darmstoornissen, huidallergieën en geboorteafwijkingen.

Xanthaangom
Xanthaangom (E415) is een verdikkings- en geleermiddel, dat bij grote inname kan leiden tot ademhalingsallergieën en huidallergieën.

Appelconcentraat
Als je appels perst, het sap verhit, klaart en filtert krijg je appelconcentraat. Bij het verdampen komen ook de geurstoffen los. Deze aroma’s worden apart bewaard en vervolgens gebruikt om de juiste geur/beleving te arrangeren. Wat je er gratis bij krijgt zijn pesticideresiduen. Door het regelmatig verhitten, kun je er ook gevoeglijk van uitgaan dat deze appelsap lang niet zo gezond is als vers geperst biologisch sap.

Conclusie: deze hoestdrank bevat ontegenzeggelijk werkende bestanddelen, maar ook stoffen die zeer ongezond zijn.

Mijn advies zou zijn: eet gezond (natuurlijk), zodat je immuunsysteem er voor zorgt dat het hoesten binnen de kortste keren verdwijnt. Daarmee voorkom je dat je allerlei stoffen ongemerkt binnen krijgt die een plaag zijn voor je immuunsysteem, zodat je in veel minder tijd weer helemaal gezond bent.

Succes!

Leave a Reply