Rood en bewerkt vlees: hoe gevaarlijk is dat?

By 1 november 2015 november 8th, 2015 Uncategorized

Begin deze week sloeg de WHO, World Health Organisation, groot alarm: zowel rood vlees als bewerkt vlees is (mogelijk) kankerverwekkend. Oppassen dus met deze vleessoorten, die vooral in de supermarkt te koop zijn, zou je zeggen.

Wat verstaan we precies onder bewerkt vlees en onder rood vlees? Vlees van koe (kalf), schaap (lam), varken, paard en geit is rood vlees. Onder bewerkt rood vlees valt al het vlees dat behandeld is door bijvoorbeeld de industrie om de smaak en/of houdbaarheid te veranderen. Dat is zo’n beetje alle vlees en vleeswaren die je in de supermarkt tegen komt.

Hoe erg is het eigenlijk? ‘Nou’, volgens de enige vrouwelijke wetenschapper die aan dit onderzoek had deelgenomen, viel dat heel erg mee. ‘Zo erg is het allemaal niet’, vertelde ze bij Evers op Radio 538. ‘Elke dag een boterham met vleeswaren of een stukje vlees’, kan denk ik niet zoveel kwaad.’

‘Wat???!!!! Kan geen kwaad???!!! ‘Denk ik..’ ‘Bewerkt vlees is kankerverwekkend, en rood vlees is mogelijk kankerverwekkend’, hoorde ik haar nuanceren’. Maar…, kankerverwekkend betekent toch…. kankerverwekkend, en dat betekent dus in mijn ogen dat je er kanker van kan krijgen, en de kans daarop stijgt met elke 50 gram met 18%. Dus bij dagelijks 600 gram is de kans meer dan 100%, of begrijp ik dat verkeerd?

Natuurlijk weet ik best dat je elke studie op verschillende manieren kunt bekijken, en dat niet alles is zoals het lijkt, maar als je als de WHO met deze informatie naar buiten treedt, dan kun je een paar dagen later niet aankomen met: ‘Het valt wel mee’, of ‘Ik denk…’. Houd als je het niet zeker weet beter je mond, zeker als iemand die mensen als deskundig beschouwen. Met wat voor doel zat deze mevrouw eigenlijk bij Evers? Om d luisteraars gerust te stellen, zodat ze in ieder geval met een gerust hart door kunnen gaan met deze ongezonde gewoonte, of om ze van deskundige informatie te voorzien die de hen kan helpen een goede, gezonde keuze te maken

Of deze mevrouw heeft daar geen boodschap aan, of – nog erger – heeft daar niet bij stil gestaan. Volgens haar is 18% per 50 gram bijna te verwaarlozen. Bovendien duurt het heel lang voordat die kanker zich manifesteert, pas zo rond je zeventigste. Dus ach, waar zou je je druk om maken?

Supermarkt

Voor alle duidelijkheid: Alle vleeswaren en alle vlees die je in de supermarkt koopt, zijn – zwaar – bewerkt, en naar schatting 85% van alle mensen haalt zijn vlees daar, en naar schatting 90% van die kinderen eet dagelijks vleeswaren op zijn brood, en vlees bij het avondeten. Maar ach, dat kan niet zo veel kwaad…, kankerverwekkend, ik zou er niet zo zwaar aan tillen.

Natuurlijk repte ze ook met geen woord over waar je deze bewerkte soort kan kopen, of hoe de voedingsindustrie met onze aarde, onze beesten en onszelf om gaat. Natuurlijk vertelde ze ook niet dat het een stuk veiliger is als je je vlees en vleeswaren bij de biologische winkel, op de biologische markt koopt of direct bij de biologische boer. Daar hebben de luisteraars iets aan.

Dus beste mensen, gebruik je gezonde verstand: kankerverwekkend betekent dat je er kanker van kunt krijgen, en inderdaad deste meer bewerkt vlees en bewerkte vleeswaren, des te groter de kans, maar ongevaarlijk is het nooit, zelfs niet als je er ‘maar’ 40 gram per dag van eet. Als je dol bent op vlees en er geen moeite mee hebt dat daar dieren voor gedood moeten worden, dan is mijn advies: eet minder, maar wel beter – minder ongezond – dus bijvoorbeeld biologisch of in ieder geval niet bewerkt vlees. Dat had deze mevrouw moeten zeggen.

Edwin Evers had daar in ieder geval geen boodschap aan, die concludeerde: ‘Ik ben gerustgesteld’. Net zoals waarschijnlijk de meeste van zijn luisteraars (en dat zijn er nogal wat). Dat is dus wat je bereikt met deze dubbele boodschap: mensen stoppen met zelf nadenken en blijven eten wat ze al aten, ondanks het feit dat het kankerverwekkend is…

 

Leave a Reply