Monsanto is niet te stuiten

By 2 oktober 2015 november 8th, 2015 Uncategorized

Er staat geen maat op de expansiedrift van het Amerikaanse bedrijf Monsanto. Nu blijkt dat van hun paradepaardje, het gif Round Up, steeds meer nodig is om tot hetzelfde resultaat te komen, ontwikkelde het bedrijf een nieuw gif dat nog sterker is, en dus nog verwoestender voor milieu en mens. De lijst met ‘prestaties’ wordt dan ook alsmaar langer en enger. Op wijwordenwakker.org vond ik onderstaande, licht aangepaste, tekst:

De afgelopen tien jaar heeft Monsanto honderden bedrijven opgekocht die zaden produceren en zo een nog groter deel van de wereld – meestal in de armste delen van de wereld – in handen gekregen om zijn dodelijke werkt te kunnen blijven doen. Monsanto voert zo doende een absolute controle uit, onder andere door middel van patenten. Deze patenten leveren heel veel geld op, dit in tegenstelling tot natuurlijke gewassen. Daar kun je tenslotte (nog?) geen octrooi op krijgen. Men hoort mensen wel eens zeggen: Als je geen problemen wilt krijgen met Monsanto, dan koop je toch gewoon hun genetisch gemanipuleerde zaden niet? Dan koop je toch ‘natuurlijke’ zaden?

Nou, zo makkelijk is dat niet.

Waarom niet? Om een antwoord op die vraag te krijgen, moeten we terug naar 1901. Toen startte Joe Francis Queeny in St. Louis, na een lange carrière in de farmaceutische industrie, een bedrijf dat de kunstmatige zoetstof saccharine produceerde. Het bedrijf van de Ier, kreeg de familienaam van zijn vrouw. Zijn eerste grote klant werd Coca Cola. Hierna maakte Monsanto andere producten voor de farmaceutische en voedselindustrie, o.a. vanilline, cafeïne en aspirine. In 1985 kocht G.D. Searle & Co Monsanto op. Nutrasweet (merknaam voor aspartaam) werd een nieuw product. Wat aspartaam doet, weten we inmiddels.

Tijdens WO II ontstond er een partnerschap tussen de regering en Monsanto. Monsanto kreeg te maken met het Manhattan Project, dat uiteindelijk leidde tot de productie van de eerste atoombom. Tot de jaren 80 was Monsanto ook verantwoordelijk voor Mound Labaratory, een nucleaire faciliteit voor de Amerikaanse regering. Monsanto was tevens betrokken bij de productie van het beruchte ‘Agent Orange’, het chemische wapen dat werd ingezet tijdens de Vietnamoorlog. Verder is Monsanto ook vanaf het begin betrokken geweest bij de productie van de zeer giftige organische chloorverbindingen ‘pcb’s’.

Wat staat er nog meer op het cv van dit verderfelijke bedrijf? Het kwam negatief in de media door het rubberverzachtende middel ‘Etoxiquine’, dat  als conserverend middel werd toegepast in het droogvoer van huisdieren, hetgeen leidde tot gezondheidsproblemen bij de huisdieren. Etoxiquine mag sinsdien niet meer als conserveermiddel in voor menselijke consumptie bestemd vlees gebruikt worden en wordt door de diervoeder industrie steeds minder gebruikt.

Monsanto promoot en verkoopt ook groeihormonen die geproduceerd worden op basis van genetische manipulatie. Deze groeihormonen worden bij koeien ingespoten en zorgen voor een grotere melkproductie. De zogenaamde rBGH’s of rBST’s worden in Amerika verkocht onder de naam Posilac. Monsanto beweert dat de consumenten geen nadelige gevolgen hebben van dit product. Maar in Canada, Nieuw-Zeeland, Japan, Australië en ook in Europa zijn rBGH’s nu officieel verboden omdat is vastgesteld dat ze erg schadelijk zijn. Vee dat met het middel wordt geïnjecteerd is extra gevoelig voor vele aandoeningen, waaronder uierontsteking en onvruchtbaarheid. De ziektes waarvoor de koeien behandeld moeten worden veroorzaken niet alleen onnodig lijden bij de dieren. De melk van deze dieren bevat  pus, antibiotische resten en een hormoon (IGF-1). Dit (natuurlijke) hormoon komt normaliter ook voor in melk, maar is bij niet-kinderen een carcinogeen (onder meer borst- en prostaatkanker). De mensen die melk drinken van deze koeien lopen de kans immuun te worden voor antibiotica.

Maar de core business van Monsanto is de productie van genetisch gemanipuleerde zaden van o.a. maïs, katoen, soja en koolzaad, gekoppeld aan het gif Roundup. Dit middel wordt nu inmiddels overal ter wereld ingezet als onkruid bestrijder. Roundup past precies op de ‘Roundup Ready-zaden’ van Monsanto. Monsanto heeft deze Roundup Ready-zaden uiteraard gepatenteerd en doet alles om deze rechten te beschermen. Boeren mogen de zaden na een oogst niet verzamelen en hergebruiken, maar moeten nieuwe zaden kopen. Het kan gebeuren dat de Roundup-Ready zaden via de wind, insecten of vogel uitwerpselen op het land van een boer terechtkomen: als Monsanto erachter komt, heeft deze boer een groot probleem; Monsanto heeft een legertje onderzoekers, de zogenaamde Monsanto-politie, die boerderijen, zaadverkopers en coöperaties bezoeken om erachter te komen of de rechten worden geschonden.

Wanneer Monsanto beweert genetisch gemanipuleerde monsters gevonden te hebben, starten zij een rechtszaak tegen de boer. De boer wordt beschuldigd van diefstal. De boer heeft immers niet betaald voor het ‘in gebruik nemen’ van door Monsanto genetisch gemanipuleerde zaaigoed. De boeren hebben geen geld om rechtszaak na rechtszaak vol te houden en stemmen in met een schikking met Monsanto. Het jaar erna zullen ze uit angst Monsanto zaaigoed aanschaffen. Zo zijn vele boeren financieel geruïneerd, terwijl de reserves van Monsanto onuitputtelijk zijn. Geen enkele – arme – boer is veilig voor Monsanto.

Monsanto probeert het de boeren zo onmogelijk te maken ‘normaal’ zaaigoed te verkrijgen. Monsanto heeft bijna alle zaadproducenten in ‘de Midwest’ van Amerika opgekocht, ook Seminis, de katoenzaden-onderneming Emergent genetics en het prestigieuze De Ruiter Seeds uit Bergschenhoek in Nederland.

Wanneer een staat in Amerika de zogenaamde ‘Monsanto Zaadwetten’ heeft aangenomen zijn er regels voor registratie en onderzoek waaraan een boer moet voldoen, en boetes wanneer die regels niet worden opgevolgd. Op deze manier worden boeren  die zelf zaad willen verzamelen nog meer tegengewerkt. En Monsanto lobbyisten zorgen er wel voor dat de wetten worden aangenomen. Met Monsanto zaadwetten is het voor boeren niet meer mogelijk om gewoon zelf zaad te winnen, te bewaren en vrijelijk te verspreiden. Vroeger lagen de zakken met zelf gewonnen zaad klaar in de schuur voor het volgende jaar. Dat is nu voorbij.

Monsanto lobbyisten komen vaak uit het Monsanto concern zelf. Veel critici wijzen op de nauwe banden tussen Monsanto en de Amerikaanse keuringsdienst van waren FDA. Er zijn banden met inlichtingen diensten, het leger en presidenten van Amerika. Zo is Michael Taylor een draai-deur advocaat van Monsanto, die de giftige rBGH doorgedrukt heeft als senator onder Clinton en nu naar voren wordt geschoven in de Senaat om de wetsvoorstellen HR875 en S425 door te drukken. Als de wetsvoorstellen HR875 en S425 doorgedrukt worden, is Monsanto de volledige heerser over het voedsel in Amerika. Kortom; genetisch gemanipuleerde planten, slachtvee geïnjecteerd met Posilac, boerderijen die alleen nog maar aan de Monsanto-normen voldoen, gechipt vee en eigenaren, volledig ontnomen van alle vrijheid. Het zal het einde betekenen voor alle kleine, van generatie op generatie overgegeven boerderijen.

Er wordt in Amerika erg veel haast gemaakt om de wetsvoorstellen HR875 en S425 te implementeren. Grootste lobbyist; Monsanto. Door deze wet moeten organische tuinders specifieke kunstmest gebruiken en hun planten met chemicaliën besproeien. Ook privé tuinen met producten voor eigen gebruik vallen onder deze wet. De wet strekt zich uit tot alles wat gebruikt wordt voor consumptie en ook (consumptie)dieren vallen hier onder.

Monsanto probeert nog meer antidemocratische wetten door te drukken, die zorgen dat regio’s zelf geen zeggenschap meer hebben over wat er in hun omgeving geplant wordt. Burgers kunnen geen nee zeggen tegen de teelt van genetisch gemanipuleerde planten die industriële chemicaliën of drugs produceren. Of de teelt van rijst met menselijk DNA erin. Dat daarna deze planten mixen met de oorspronkelijke natuurlijke gewassen, is gewoon pech. Op deze kaart is te zien welke staat in Amerika nog vrij is van de Monsanto/Vilsack wet.

Ook eigenaren van zaadwinnende machines krijgen de politie op hun dak. De politie zegt dat omringende boeren geklaagd hebben over ‘onhygiënische praktijken’.

Op deze youtube video spreekt Vandana Shiva over de bovengenoemde Monsanto technieken. Zij is een van de leidende anti-Monsanto propagandisten in de wereld. Ze schreef er het boek ‘Monocultures of the mind’ over.

In vele derde wereld landen is Monsanto en diens werkwijze een groot probleem. De ongeletterde arme boeren begrijpen niet wat ze in huis halen wanneer zij door PR worden overgehaald of gedwongen worden door wetgeving. De opbrengsten van genetisch gemanipuleerde gewassen zijn minder dan van biologische en natuurlijke gewassen, de grond waarop het groeit is na 10 jaar zo goed als dood. De boeren staan voor enorme extra kosten omdat de bemesting erg duur is en ze elk jaar weer opnieuw duur zaad moeten kopen. Het drijft Indiase boeren tot wanhoop: het aantal zelfdodingen onder boeren die in de wurggreep van Monsanto zijn gekomen is dramatisch.

Greenpeace heeft een rapport genaamd ‘de zeven doodzonden van Monsanto’ gepubliceerd: klik hier 

Net zoals Gandhi in 1930 middels geweldloos protest, een zg ‘satyagraha’ (geweldloos verzet) met duizenden Indiërs meer dan 400 kilometers naar de zee: de mars naar de zee liep, om zo te protesteren tegen de belasting op zeezout, zo is Vandana Shiva ook een ‘zaad satyagraha’ begonnen: geweldloos verzet tegen de zaadwetten. Zij heeft miljoenen boeren achter zich staan.

 

Leave a Reply