De supermarkt is safe?

By 27 september 2015 november 8th, 2015 Uncategorized

Ekoplaza, de enige 100% biologische supermarkt van ons land, heeft zich op diverse manieren aan het boek verbonden; zo staan we binnenkort in hun blad, ga ik een blog schrijven, nemen ze boeken af en ga ik presentaties doen in hun winkels. In de woorden van Erik Does, directeur van Ekoplaza: ‘Als ik ergens in geloof, ga ik er 100% voor, en hier geloof ik in. We zullen eens kijken hoe we dat vliegwiel aan kunnen jagen’

Gisteren was het zo ver, de eerste presentatie van Niet Te Verteren in de Ekoplaza in Den Haag. Rond half vier liepen wij – Ton en ik – de winkel op de Marktstraat in hartje Den Haag binnen. Nadat we de beamer hadden geïnstalleerd, raakte ik in gesprek met een oudere dame. Ze bleek helemaal uit Almelo te komen, en ze was erg geïnteresseerd in het boek. Ze vertelde me dat een kleindochter van haar, met haar ouders op vakantie in Amerika, in de badkamer op de grond was gevallen en daar voor dood bleef liggen. In allerijl werd de ambulance gebeld en na allerlei onderzoeken kwamen ze er achter wat de oorzaak was: Ve-tsin, oftewel e-621. Ze vertelde dat de reeks van dat soort zeer schadelijke e-nummers doorliep tot e-639.

Rond kwart over vier deed ik m’n eerste lezing. Daarna nam een al wat ouder stel plaats. Zij aten vegetarisch en biologisch. Al haar kinderen waren inmiddels om, vertelde de vrouw. Ook zij beaamde dat je supermarktvoedsel maar het beste links kon laten liggen. Zij zeggen: ‘Wij eten gewoon’, in plaats van biologisch, ten teken dat biologisch de standaard is, dit in tegenstelling tot wat de meeste kinderen te eten krijgen: industriële, supermarktvoeding.

Bij m’n tweede presentatie – die overigens nog beter verliep – schoven een moeder met haar zoon aan. Ik schat hem een jaar of vijftien. Hij vertelde me direct hoe gezond hij wel niet at: geen suiker, vegetarisch, etc. Hij bleek aardig wat af te weten van de gevaren van industriële voeding. Zijn moeder beaamde dat en zei: ‘Ik ga daar in mee’. Prachtig toch.

Daarna sprak ik een meisje van dertig. Zij verkoopt producten van Lifefood, energierepen en gezonde chips. Erg lekker bij the way. Ze zei: ‘Mensen kunnen niet geloven dat het eten in de supermarkt niet goed is. Ze gaan er van uit dat dat streng wordt gecontroleerd.’ Wat mij betreft, sloeg ze daarmee de spijker op z’n kop. De voedingsindustrie probeert uit alle macht dat imago vast te houden.

Nou voor al die mensen die datzelfde denken: ‘Forget it’. De overheid zit er tot z’n enkels in, want van de 50 miljard omzet, pakt de overheid een behoorlijk deel. En het Voedingscentrum, de partij die ons moet voorlichten over gezonde voeding, dan? Zelfde verhaal. Die is namelijk ook met handen en voeten gebonden aan de voedingsindustrie. Dat geldt overigens ook voor de Obesitas-stichting en de Diabetes stichting. Toen wij hen benaderden of ze partners wilden worden, kregen we ten antwoord dat dat niet kon, want ze werden gesponsord door de voedingsindustrie. Inmiddels zijn we in gesprek met Het Vergeten Kind, een enthousiaste club die ‘verstoten’ kinderen helpt. Daarover later meer.

Voor het geval dat je denkt dat alleen Ve-tsin schadelijk is, ook dat klopt niet: de meeste e-nummers zijn in meer of mindere mate schadelijk voor je gezondheid. De meest schadelijke naast Ve-tsin zijn wel glucosefructosestroop en Aspartaam. De eerste zit overal in, vooral producten die gemaakt zijn voor kinderen, en is volgens wetenschappers de belangrijkste oorzaak van de obesitas- en   de welvaartsziektes-epidemie, en de tweede wordt gebruikt als suikervervanger in frisdrank, kauwgum, snoep, etc. en is bewezen kankerverwekkend.

Kortom, het was een vruchtbare dag, waar niet alleen de bezoekers veel hebben opgestoken, ik ook. Vooral dat het bewustzijn dat industriële voeding schadelijk is, bij steeds meer mensen gaat leven. Wij zullen niet rusten tot elke ouder daar weet van heeft. Dat is tenslotte het doel van de beweging. Meld je daarom aan als ambassadeur.

Leave a Reply