Ziek door geraffineerde suiker.

By 20 september 2015 Uncategorized

Kinderen die veel industriële frisdrank, fruitdrank of appelsap drinken, hebben meer kans om astma te krijgen, dan kinderen die deze dranken niet drinken. Dat houdt zo goed als zeker verband met de geraffineerde suiker, suiker dus die dankzij tientallen bewerkingen en chemische toevoegingen, van natuurlijke suiker is omgetoverd tot de mooie witte suiker die we in onze koffie en thee strooien.

Voor tieners was al in eerdere studies een link gelegd tussen geraffineerde suikerhoudende dranken en astma. Maar wetenschappers in New York hebben onlangs een onderzoek onder bijna tweeduizend kinderen van 2 tot 9 jaar afgerond met de conclusie dat kinderen die per dag meer dan vijf glazen geraffineerde suikerhoudende drank drinken, ook vijf keer zoveel kans hebben om astma te krijgen, dan kinderen die minder dan één glas per maand kregen.

Eens per week frisdrank zorgt voor meer kans op astma

Als kinderen één, twee of drie keer per maand een glas suikerhoudende drank naar binnen werken, maakte dat heel weinig uit, maar vanaf eens per week ging het risico op astma drastisch omhoog. Dat wetenschappers tot deze conclusie kwamen, is niet verrassend. Sinds de jaren tachtig neemt het aantal mensen met astma, net als de consumptie van geraffineerde suikerhoudende dranken, toe. De wetenschappers van deze studie vermoeden dan ook dat dit met elkaar te maken heeft. In Nederland hebben ruim 100.000 kinderen tot 14 jaar astma, elke dag komen daar 73 kinderen bij.

Vruchtensappen is beter

Geraffineerde suiker zit tegenwoordig steeds meer in producten die speciaal ontwikkeld zijn voor kinderen. Deze suiker wordt, onder steeds meer verschillende benamingen, in deze producten gestopt omdat het er voor zorgt dat wij, maar ook onze kinderen, daar steeds meer van gaan drinken. Het werkt namelijk verslavend, zelfs net zo verslavend als cocaïne.

De meest schadelijke geraffineerde suiker – veelal in combinatie met nieuwerwetse suikervervangers waarvan het kankerverwekkende aspartaam de meest beruchte is – komen we niet alleen tegen in industriële (fris)dranken zoals Fanta en cola – beiden ontwikkeld en verkocht door de Coca-Cola Company – maar ook in talloze andere producten die speciaal gemaakt zijn voor kinderen. Daarbij kun je denken aan kauwgum, allerlei soorten snoep, ijs, repen, toetjes, etc. Kinderen zijn de laatste jaren een steeds belangrijkere doelgroep geworden van de voedingsindustrie; ze houden erg van zoet, kennen de gevaren van deze producten nog niet en hebben thuis een belangrijke stem als het over eten en drinken gaat. Bovendien verschaft het ouders vaak ook een mooi alibi om zichzelf  te goed te doen aan deze ongezonde en zelfs schadelijke producten.

Naast astma, leidt dit tot overgewicht, diabetes en zelfs kanker.

Ondanks deze verschrikkelijke gevolgen, blijft de industrie deze stoffen gewoon gebruiken. Het is zelfs zo erg dat je in vrijwel elke middelbare school automaten ziet staan die met deze producten gevuld zijn. Dat terwijl er zoveel gezondere, lekkere en zelfs goedkopere alternatieven voor handen zijn. Wil je daar meer over weten, blader dan eens in Niet Te Verteren.

 

Leave a Reply