EIGEN KRACHT

By 9 augustus 2015 Uncategorized

Vorige week besloot ik het werkjaar met de column Dokteren. Ging over het geloof in Eigen Kracht: met gezonde voeding als aanjager. Gisteren kwam ik terug van een korte vakantie op Schiermonnikoog met in mijn rugzak een nieuwe column die daar perfect bij aansluit.

Deze vakantie – met vrouw, kleinzoon, twee vrienden en hun dochtertje (dit gezin staat in eetpatroon lijnrecht tegenover ons gezin: alles wat wij normaal niet of nauwelijks eten, eten zij wel) – begon op vrijdag, de dag dat het weer omsloeg; van nat, koud en winderig, werd het warm en zonnig. De maandag erna zaten we dan ook met z’n zessen met volle bepakking op het enorme strand. Volle bepakking betekent allerlei speeldingen (voor de kinderen), ligstoelen, heerlijke hapjes, twee flessen rosé en ander lekkers in de koelbox. Kortom, het was een topdag.

’s Avonds voelde ik de koorts al opkomen en gaandeweg werd mijn rechteroor steeds dikker. Dinsdag werd het er niet beter op en lag ik het grootste deel van de dag op bed. Woensdag maakte ik een afspraak met de plaatselijke huisarts. Maar woensdag ook keerde het tij: de koorts nam af, en de eetlust toe.

Donderdagochtend zat ik tegenover de dokter. Hij vroeg me waar ik voor kwam, stelde me nog een paar vragen en bekeek mijn oor. Zijn conclusie: oorontsteking. Hij legde uit wat er was gebeurd (een of ander beestje was de boosdoener) en zei: ‘Ik ga je een antibioticakuur voorschrijven’. Ik vroeg wat de alternatieven waren? ‘Geen’, zei hij. ‘Ja, uitzieken.’ Zou zo’n veertien dagen gaan duren. Ik nam zijn goede raad en het recept mee en vertrok.

Het is inmiddels bijna twee dagen later, ik ben weer thuis. Het receptje drukte mijn vrouw me vanmorgen in de hand (ongebruikt) en met mijn oor gaat het uitstekend: geen pijn, geen koorts en vrijwel terug in de juiste stand.

Ondanks een week waarin het dagelijks eten vanwege vakantie, beperkte biologische mogelijkheden op Schier (De Spar heeft wel redelijk wat biologische producten in de schappen staan) en compromissen, aanzienlijk minder gezond was, bleek mijn immuunsysteem zo sterk dat het geen veertien dagen duurde voordat het euvel verholpen was, maar slechts twee (houd nog wel een slag om de arm, het is tenslotte nog niet helemaal weg, het oor is nog licht gezwollen). PS. vandaag, de dag dat ik deze column echt plaats – zondag – is het helemaal over.

Een mooi staaltje Eigen Kracht (dit in tegenstelling tot Medicijn-kracht). Gewoon gezonde voeding zonder synthetische toevoegingen en geraffineerde zooi, en moet je eens kijken hoeveel dat de staat gaat schelen aan antibiotica en andere medicijnen.

 

Leave a Reply