Foodwatch zaagt aan de poten van de voedingsindustrie!

By 25 juli 2015 juli 29th, 2015 Uncategorized

Het wemelt van de ziek- en dikmakers in de duizenden en duizenden producten die in de schappen van de supermarkt uitgestald liggen. Naast antibiotica, hormonen en zware metalen in vlees en vis, vind je geraffineerde (betekent zwaar bewerkte) ingrediënten als suiker, tarwe en transvetten in zo’n beetje alle producten. Dat dat zo is, weten we dankzij talloze wetenschappelijke studies allang. Zo onderzochten wetenschappers van de universiteit van Southampton in 2007 de kleurstoffen E102, 110, 122, 124 en 129 en 1 andere kleurstof (E 124). Hun conclusie: ze veroorzaken onder andere hyperactiviteit bij kinderen.

Gek genoeg oordeelde de EFSA, een orgaan dat de Europese Commissie adviseert, ondanks deze – en andere onderzoeksresultaten, dat het bewijs onvoldoende was om tot een verbod over te gaan. Daarop nam de Raad van Ministers van Europa dit advies over. Wel werden fabrikanten verplicht op de verpakking te vermelden dat het product ‘de activiteit en de oplettendheid van kinderen nadelig kan beïnvloeden’.

We zijn nu acht jaar verder en die vervelende kleurstoffen zitten nog steeds in heel veel producten. Reden genoeg voor Foodwatch om opnieuw aan de bel te trekken. Een ‘leuk’ weetje in dit verband: de bedenker van het belangrijkste medicijn tegen ADHD, Ritalin, bekende op zijn sterfbed dat de ziekte bedacht is bij het medicijn. Belangrijkste bijwerkingen van Ritalin: concentratieproblemen en jawel, hyperactiviteit.

Maar goed, even terug naar de kleurstoffen in onze voeding; Als je iets tegen het gebruik van deze kleurstoffen in voeding wil doen, dan kun je de handtekeningenactie van deze voedselwaakhond steunen waarin de grootste supermarkten worden opgeroepen producten waar deze e-nummers inzitten, uit de schappen te weren: foodwatch.nl.

Natuurlijk gaat dat never nooit niet gebeuren. Ook zullen alle andere genoemde ongezonde toevoegingen niet door gezonde worden vervangen. Daarvoor zijn ze simpelweg te goedkoop. Zolang de winstcijfers heilig blijven zal dat niet veranderen.

Dat wil overigens niet zeggen dat jij het zomaar hoeft te pikken. Behalve je handtekening zetten op de petitie van Foodwatch, kun je gewoon besluiten je boodschappen elders te halen. Gelukkig kun je daarvoor anno 2015 op heel veel plekken terecht. Wil je weten waar? Kijk dan eens op www.nietteverteren.nl of lees het boek.

Leave a Reply