Open brief aan Hugo de Jonge

By 6 juli 2021 Nieuws

Beste Hugo,

Ik heb met je te doen. Steeds meer mensen begrijpen je niet (meer). Eigenlijk vind je dat jij de koning van Nederland bent, dat jij mag bepalen wat wel mag en wat niet, en ook wat we mogen weten. Gelukkig voor jou lijkt het aantal mensen dat vindt dat je goed bezig bent, gestaag te groeien, maar tot nu toe was je wel steeds de pispaal. En Hugo, ik moet eerlijk zijn, dat heb je wel een beetje zelf over je af geroepen.

Staaatsgeheim

Het begon al meteen aan het begin van de ‘pandemie’ toen je op de vraag van een journalist of er geen andere oplossing is voor het verslaan van het coronavirus dan het vaccin, botweg antwoordde: ‘Nee! Dat is de enige oplossing!’ Kennelijk had je toch hier en daar je twijfels, want niet lang daarna verklaarde je dit onderwerp tot staatsgeheim. Staatsgeheim! Hugo, dan roep je het toch echt wel een beetje over jezelf af.

Je moet maar durven. Als het aan jou had gelegen, zou je het liefst in je eentje doordenderen, net zo lang tot iedereen, desnoods verplicht, gevaccineerd zou zijn en jij de geschiedenis in zou gaan als de minister met de opvallende schoenen, die ondanks een mager CV, toch zijn stempel zodanig op de pandemie heeft gedrukt dat al die wappies (waaronder demonstranten, antivaccers, journalisten en wetenschappers) die het niet met je eens zijn de mond zou zijn gesnoerd en gewoon naar je moesten luisteren, net als vroeger de leerlingen die bij jou in de klas zaten.

WOB-verzoek

Het zal je dan wel koud op je dak zijn gevallen toen de rechter je gisteren terugfloot; je kan je niet zomaar ongestraft verschuilen achter geheime informatie. Journalisten hebben in ons land immers het recht om te weten hoe het zit. Dan kan je het gewoon niet maken om die informatie achter te houden, zeker met een belangrijke wet als de WOB.

Alle journalisten die de waarheid boven tafel willen, kunnen een verzoek doen tot openbaarmaking van bepaalde overheidsinformatie. Daar moet de minister wettelijk aan voldoen. Dus ook jij Hugo. Dan kan je niet zeggen dat ze die niet krijgen. Dat gaat gewoon niet in een rechtsstaat. Je zal je misschien hebben afgevraagd in welke wereld we leven dat iedereen alles maar mag weten over wat jij doet, maar ja, zo is het in ons land geregeld. Dat moet jij toch weten. Als je daar niet aan voldoet, is het toch de hemel verzoeken.

A-status

Je zal je zelfs misschien hebben afgevraagd waar het dan met deze wereld heen moet, misschien dat je daar zelfs al bepaalde fantasien op los heb gelaten, maar dat kan zomaar niet. Zelfs jij Hugo moet zich aan de wet houden. En van het een komt het ander Hugo, straks moet je nog gaan uitleggen waarom Covid 19 een ziekte is die de A-status verdient.

Nu de rechter heeft bepaald dat je de journaille moet geven waarom ze je vragen, nog wel op aandrang van de Tweede Kamer (dat maakt het allemaal nog erger, je dacht nog wel dat je die in je zak had), zal je misschien straks gedwongen worden om de wet die Covid 19 tot de A-status heeft gebombardeerd, om die nu eindelijk eens te gaan ondertekenen. Daar moet je toch niet aan denken?

Je hebt het bijna 15 maanden weten tegen te houden, maar misschien moet je binnenkort toch met de billen bloot en alle vragen die de Kamer daaromtrent heeft, beantwoorden. Ja, en hoe ga je dat aanpakken? Hoe ga je in vredesnaam een ziekte die minder dodelijk is dan de griep, in het rijtje krijgen van besmettelijke ziektes als Ebola? Heb je daar wel eens aan gedacht Hugo?

0,15%

Aan de ene ziekte gaat meer dan 50% van alle besmette mensen dood, bij de ander – Covid 19 – is dat een schamele 0,15%. En wat als je dat niet lukt, als Covid 19 niet de A-status krijgt, dan is het leed helemaal niet meer te overzien. Dan had je al die maatregelen die jou jouw status brachten, jou de macht gaven om elke tegenstander letterlijk en figuurlijk uit de weg te ruimen, helemaal niet mogen opleggen; dan moet je maatregelen als lockdowns, quarantaines en het vaccinpaspoort terugdraaien. Nou, ga d’r maar aan staan.

Je had het natuurlijk ook niet zo ver hebben moeten laten komen. Je wist heel goed dat je maar liefst 15 maanden over tijd was met het tekenen van dat wetsvoorstel. Logisch natuurlijk, want je wilde niet dat er vragen over gesteld zouden worden. Wat had je op die vragen moeten antwoorden? Je kan moeilijk zeggen dat Covid 19 net zo besmettelijk is als de Pokken of Ebola.

Met zijn fatalityrisk van slechts 0,15%, sta je dan wel een beetje voor paal Hugo. Je kan moeilijk beweren dat de wetenschappers van de Stanford University, die maar liefst 2 miljard mensen hebben onderzocht, er naast zaten, dat Covid veel en veel besmettelijker is dan zij na deze studie concludeerden.

Daar kan je ’s nachts best wakker van liggen kan ik me zo voorstellen Hugo. Nu denk je misschien: had ik het maar wel gedaan. In die tijd was er tenminste nog sprake van een mooie 3,4%. Dat steekt nog steeds schril af tegen een concurrent als Ebola die een fatalityrisk van meer dan 50% scoort, maar is toch al een stuk beter dan die schamele 0,15%. Ja toch?

Welke kant gaat het op?

Je begint je zo langzamerhand misschien wel te realiseren dat het helemaal de verkeerde kant op gaat, zeker nu de Tweede Kamer zich tegen je  heeft gekeerd met die lastige WOB-verzoeken. Er zijn vast momenten dat het angstzweet je uitbreekt, maar juist in dat soort situaties tonen mensen als jij hun kracht. Toch, om beschuldigd te worden van een ambtsmisdrijf, waar minimaal een half jaar gevangenisstraf op staat, dat had je natuurlijk niet aan zien komen.

Maar in een ondervraging in de Tweede Kamer zag ik weer even de oude Hugo, je hield daar, terwijl je alle schijn tegen had, toch gewoon je poot stijf. Op de eerste vraag of Covid eigenlijk wel een A-status ziekte is, antwoorddde je ferm: ‘Ja, dat istie!’. Helaas voor jou, was dat antwoord niet voldoende voor het vragende kamerlid. Op de wedervraag of je kon uitleggen waarom hij niet was ingetrokken, stamelde je: ‘Nee, dat kan ik niet. Ik meen dat die nog wacht op behandeling’.

Je moet maar durven Hugo, bijna anderhalf jaar nadat deze wet al behandeld had moeten zijn. Ja, en dat is ook nog eens jouw schuld he? Daar zou een gewoon mens echt gek van worden, maar jij niet he Hugo? ‘Want’, zo herpakte je je: ‘Dat doet niets af aan de feitelijke situatie en die is dat Covid gewoon een A-ziekte is’.

Gewoon een A-ziekte. Keihard volhouden als je best weet dat je onzin staat uit te kramen, daar is moed voor nodig. Thumbs up Hugo. Terwijl je weet dat als je door de mand valt, waarschijnlijk een gevangenisstraf te wachten staat. Je zal dan ook wel niet zo blij zijn geweest dat een kamerlid van Forum, Guido Meijer, onverwacht toch ter sprake bracht dat het nu wel eens tijd werd om de kamervargen dienaangaande te beantwoorden.

Hieleprikkers

Want je hebt nogal wat op je kerfstok als dat gebeurt; want jij bent er voor verantwoordelijk dat alle huisartsen zonder tegenspraak hun patienten vaccineerden, dat de GGD-artsen voortvarend zijn gaan prikken en ga zo maar door. Als Covid geen A-status heeft, had dat allemaal niet gemogen. Ik weet wel een paar mensen die staan te rappelen om je voor het gerecht te dagen. Ik wil je niet bang maken ofzo, maar nogmaals, ik ben blij dat ik niet in je schoenen sta.

Maar ja, het is wel lef dat je het probeert, dat je echt je best doet om Covid in dat rijtje van toppers te krijgen, ziektes als Ebola, Pokken, etc. waarvan sommigen tot maar liefst 300% besmettelijker zijn dan jouw Covid 19. Dat is net zoiets als dat je probeert om het derde van de eerste de beste amateurclub in de eredivisie te krijgen. Dat is toch om te gieren, zou Gerard Joling kirren.

ik  wil je niet bang maken, maar wat nu als je opdraait voor alle gevolgen die deze maatregelen voor de bevolking hebben gehad: alle mensen die door eenzaamheid, depressie, zelfmoord, geen plek in het ziekenhuis, vaccinatie, etc. invalide zijn geworden of zijn gestorven, worden dan op jouw conto geschreven. Jij bent tenslotte de baas van de pandemie, jij had het op moeten lossen. Maar in plaats daarvan heb je er een zootje van gemaakt Hugo. Besef je dat?

De kat op het spek

Aan de andere kant begrijp ik je ook wel weer. Als je de kat zo op het spek bindt als in jouw geval is gedaan, zou iedereen hebben toegehapt. Met zo’n mager CV als jij hebt zo in de watten worden gelegd, dan moet je wel heel stevig in je schoenen staan om daar niet aan toe te geven. Het werd je, met andere woorden ook wel heel erg gemakkelijk gemaakt, er werd je eigenlijk geen strobreed in de weg gelegd.

De Tweede Kamer liet je rustig je gang gaan Hugo, stelde geen ter zaken doende vragen over waarom Covid 19 een A-status zou moeten hebben, over de tweedeling in de maatschappij (waarom gezonde mensen een prik moesten krijgen), of waarom super gezonde mensen (dit in tegenstelling tot 95% van de Covid-slachtoffers) moesten lijden onder jouw vaccinatiedrang. Ik begrijp best Hugo dat je je broer niet in de kou wilde laten staan, maar ja, dat heeft natuurlijk wel consequenties.

Aangezien het aantal slachtoffers onder de 70 zeer bescheiden is gebleven, is het toch gek dat ze je niet hebben gevraagd waarom deze mensen massaal gevaccineerd moesten worden, zelfs niet toen je op voorspraak van de Gezondheidsraad, besloot om kleine kinderen te gaan prikken. Niemand die de vals positieve testen (40%) ter sprake bracht, of de belangenverstrengeling van OMT-, RIVM- en Gezondheidsraad-leden, mensen die jou informeerden. Dat is vreemd omdat jij uiteraard – hoewel je de baas bent – deze wijze raad blindelings overnam.

De Gezondheidsraad

Ook van het OMT, het RIVM en zelfs de Gezondheidsraad had je geen last. Het leek zelfs wel dat jij hen had ingefluisterd wat ze tegen de media moesten zeggen. De media deden niets waar jij aanmerkingen op kon maken; alleen mensen die aan jouw kant stonden werden uitgenodigd in praatprogramma’s, geintervieuwd of aangehaald in bladen, kranten en tijdschriften. Ja, en zelfs het volk gehoorzaamde je. Zonder morren lieten ze zich vaccineren, sterker nog vaak werd dat gevierd alsof ze de staatsloterij hadden gewonnen. Nee, wat dat betreft niets dan lof Hugo, je hebt iedereen in je achterzak.

Je moet je als God in Frankrijk hebben gevoeld Hugo, logisch dat je deze mogelijkheid met beide handen aanpakte. Zo’n kans krijg je maar een keer (ook al zal jij er alles aan doen om er zo lang mogelijk van te profiteren, haha. Als het aan jou ligt komt er nog een vierde, vijfde en noem maat op golf. Denk je niet?). Nee, niemand neemt jouw positie zo maar van je af. Zo dacht je tot gisteren tenminste. Die uitspraak over de miljoenen WOB-verzoeken komt zeker hard aan Hugo. Ook het nieuws dat er binnen een week 4 piloten van Britisch Airways onder de 40 jaar na een vaccinatie zijn gestorven, baart je vast zorgen. Britisch Airways kan je niets kwalijk nemen, die doen er werkelijk alles aan om dit soort dingen onder de pet te houden.

Bijvoorbeeld doordat ze hun piloten 2000,- bonus bieden om zich maar snel te laten vaccineren. Om daar nog meer druk op te leggen, gold dat aanbod slechts voor een bepaalde, korte periode, daarna daalde het bedrag snel tot 0. Dat dit nu het gevolg is, hadden ze natuurlijk niet kunnen weten. Er wordt door sommige wappies zoals jij ze noemt, al gekscherend voorspeld dat er straks alleen niet-gevaccineerde piloten eipassagiers mogen vliegen. Dat zou toch hilarisch zijn Hugo?

EMO

Wat ook nog een dingetje is Hugo, is dat iedereen er van uitgaat dat de vaccins zijn goedgekeurd door de EMO, maar dat is natuurlijk helemaal niet waar. Er is weliswaar een proefperiode afgesproken die pas eind 2023 eindigt. Tot die tijd is er helemaal niets goed gekeurd, tot die tijd is iedereen slechts proefkonijn. Allemaal dankzij jou Hugo. Dat heb je hem maar mooi geflikt.

Net als medicijnen worden vaccines ook gaandeweg onderzocht. Dus toen het EMO goekeuring gaf om te gaan spuiten, wisten we nog maar heel weinig van deze vaccins. Hoewel het een heel nieuw procede betrof, wilde je ondanks dat zo snel mogelijk alle Nederlanders plat spuiten. Helaas bezit je, zo bleek stukje bij beetje, niet de organisatorische vaardigheden die iemand van jouw statuur zou moeten hebben.

Weet je nog Hugo, die beelden in dat programma op zaterdagavond, waar je werd rondgeleid in een enorme vaccinatiestraat. Je schrok je rot toen je die paar doosjes zag staan, waar je een enorme loods tot de nok toe vol met vaccins had verwacht. Voor het oog van de camera he. Je liep met het schaamrood op je kaken weg, maar keerde al snel op je schreden terug: dat er zo weinig vaccins lagen was volgens jou opeens juist een goed teken, dat gaf namelijk aan dat al die andere doosjes al waren weggeprikt. Je zal wel gebaald hebben toen snel daarna bleek dat in deze enorme hal, met een capaciteit van duizenden priken per dag, er die dag slechts 250 mensen waren op komen dagen.

Achteraf kijk je de koe in zijn kont

Hoewel de regering toegeeft dat het belangrijk is om haast te maken met deze spoedwet, druist die in tegen alle realiteit. Heb je niet teveel hooi op je vork genomen Hugo? Had je niet veel beter gewoon direct kunnen reageren? Ik weet het wel, dat is allemaal achteraf gepraat en achteraf kijk je een koe in zijn kont, maar ja, nu zit je met de gebakken peren.

Ben je trouwens niet bang voor die debatten? Nu ben jij inmiddels best wel wat gewend, je hebt tenslotte nogal wat voor je kiezen gehad, maar wat nou als Covid de A-status niet krijgt, als alle maatregelen die je de afgelopen tijd hebt genomen in strijd met de wet. En als de overheid zich, zeker in het geval van corona, al niet aan de wet houdt (met alle gevolgen van dien), is er dan nog wel sprake van een rechtsstaat?

Nog een klein dingetje tot slot Hugo: aan de wieg van deze pandemie staat een gebeurtenis die twee jaar geleden plaatsvond. Een commissie van 15 personen, wiens naam geheim is, bepaalden toen door een zinnetje uit de definitie te verwijderen dat Covid 19 als pandemie werd gezien. Het ging om het zinnetje ‘dat het aantal besmettingen bepaalt of een ziekte een pandemie is of niet’. Daarmee kan voortaan elke ziekte een pandemie worden genoemd als het bepaalde mensen zo uitkomt. Dat biedt hoop Hugo!

Jouw macht reikt zo ver dat jij kan bepalen dat elke andersdenkende, beroemd of niet beroemd, buiten spel wordt gezet. Dat is niet alleen on recht vaardig, het zorgt er ook nog eens voor dat er slechts een waarheid telt, terwijl er, zeker in het geval van Covid tal van waarheden zijn. Dat moet je kunnen Hugo, en jij kan dat!

Verstand op 0

Dus ik zou zeggen: verstand op nul en gaan met die banaan. Never change a winning team. Holland houdt van jou Hugo, ze denken dat jij het goed met ze voor hebt. Wist je bijvoorbeeld dat veel van je landgenoten de prik hebben genomen omdat jij hen had verteld dat ze dan weer vrij zouden zijn. Goed dat je het met geen woord hebt gehad over de bijwerkingen. Waarschijnlijk heeft niemand je die ook verteld, want ja, ook voor hen ben jij belangrijk.

Wist je bijvoorbeeld dat de mensen van het OMT, van het RIVM en van de Gezondheidsraad belangen hebben bij de farmaceutische bedrijven die de vaccins al of niet leveren? Wist je dat al die bedrijven miljarden moesten betalen om al het leed dat die bedrijven veroorzaakten te vergoeden Hugo? Nee, dat dacht ik al. Er is in heel Nederland maar 1 man die deze klus kon klaren, en dat ben jij Hugo. Daar mag je trots op zijn. Je bent gewoon een topper!

 

Leave a Reply