Zo af en toe bekijk ik de actuele coronacijfers, zo ook vandaag (7 oktober). Op die dag zijn er 4989 besmettingen geconstateerd. Dat zijn er 461 meer dan de dag er voor. Er zijn die dag 63 mensen met corona in het ziekenhuis opgenomen, dat zijn er 16 minder dan de dag er voor. De IC’s kregen 20 nieuwe patienten te verwerken, en er zijn 36 patienten overleden, 15 meer dan de dag er voor. Wat zegt dat?

Eerst nog wat cijfers (feiten): in Nederland beschikken we over 302 ziekenhuizen, in al die ziekenhuizen staan bijna 40.000 bedden, normaal gesproken 1150 daarvan op de IC (bezettingsgraad 70 – 75%). Op dit moment zijn dat er 1350. Dit aantal wordt, indien nodig, de komende maanden opgeschroefd naar 1700. Als we er van uitgaan dat de druk op de ziekenhuizen – en met name de IC – beheersbaar moet blijven, dan vallen deze cijfers nogal mee, zeker als je deze aantallen afzet tegen het aantal ziekenhuizen.

Nieuwe patienten

Er zijn 63 patienten bij gekomen in die 302 ziekenhuizen. Dat betekent dat er in 1 op de 5 ziekenhuizen 1 patient bij is gekomen.   In de overige ziekenhuizen bleef het aantal gelijk of daalde, omdat een of meer patienten kwam te overlijden of werd ontslagen uit het ziekenhuis. Overigens waren het er 16 minder dan de dag er voor. In 20% van alle ziekenhuizen kwam daar 1 patient bij. Gemiddeld, als we dit tempo aanhouden, duurt het 5 dagen voordat elk ziekenhuis er een coronapatient patient bij heeft gekregen.

IC-drukte

Maar het paradepaardje van de Jonge, althans een paar manden geleden, is de IC. Die mag niet overstromen. Hoe zit het daar mee? Op 7 oktober lagen er 231 mensen op de IC. Dat is iets meer dan twee derde patient per ziekenhuis. Daar kwamen er 20 bij. Dat betekent dat het 15 dagenduurt voordat elk ziekenhuis er 1 IC-patient bij heeft geregen. Uitgaand van 302 ziekenhuizen en 1350 IC-bedden, heeft elk ziekenhuizs gemiddeld de beschikking over 4,5 bed. Dan zouden alle IC’s samen, in dit tempo, in een kleine twee maanden overstromen. Maar gezien de dagelijkse schommelingen in aantal nieuwe patienten, het aantal patienten dat dagelijks wordt ontslagen (de kortere tijd die patienten op de IC blijven) en overlijdt, kan dat langer of korter zijn.

Het is natuurlijk nooit leuk als iemand dood gaat, maar dan is er op dit moment geen enkel gevaar op overbelasting van de IC’s. Waarom speculeren de autoriteiten, virologen en natuurlijk de media nu al over (dreigen met) het aanscherpen van de maatregelen? Weten ze dan niet dat het dan met grote ook gaat gebeuren? Dit met alle gevolgen van dien: meer werkloosheid, meer depressiviteit, eenzaamheid, angst en stress. Dat leidt logischerwijs – omdat bij deze aandoeningen je immuunsysteem verzwakt en je vatbaarder wordt voor het virus –  tot meer besmettingen, ziekenhuisopnames en IC-opnames. Dat is waar deze maatregelen toe gaan leiden. Willen ze dat?

De dag erna las ik in de krant dat, als het aantal besmettingen rond het weekend (dat is dus morgen en overmorgen) niet daalt,  er strengere maatregelen zullen komen. Getekend Hugo de Jonge. Hij zei daarbij dat het logisch was dat vanwege de incubatietijd de eerste dagen na het instellen van de mini lockdown, de aantallen nog zouden stijgen, maar dat het daarna toch afgelopen moest zijn met die enorme stijging. Als je weet dat er gisteren (8 oktober) bijna 6000 besmettingen bij zijn gekomen, hoe groot schat je de kans dan in dat het morgen of overmorgen opeens snel gaat dalen? In datzelfde artikel zei Hugo de Jonge dat hij de toekomst niet kon voorspellen. Nou, hij onderschat zichzelf, dat kan hij kennelijk best, sterker nog dit had hij een week geleden ook al kunnen voorspellen.

Dus, hoewel er nauwelijks druk van corona-patienten op de IC is, krijgen we as dinsdag aangescherpte maatregelen voor onze kiezen. Gezien de informatie hiervoor kun je vaststellen dat de gevolgen van corona deze zwaardere maatregelen niet legitimeren. Zelfs de RIVM geeft dat aan. Onlangs zag ik een video van iemand die de RIVM had gebeld met de vraag hoe erg het nu eigenlijk echt is in Nederland, waarop de woordvoerder van het RIVM (degene die de telefoon beantwoordde) zei (zie ook de grafiek op de site van het RIVM): 98% vertoont nauwelijks ziekteverschijnselen en sommigen merken helemaal niets. En slechts 0,3 procent komt in het ziekenhuis terecht.’

De beller vroeg zich vervolgens af hoe het kan dat je vergeleken met andere jaren veel minder griepgevallen ziet: ‘Als je het huidige aantal mensen dat overlijdt aan griep en corona bij elkaar optelt, kom je op ongeveer hetzelfde aantal als er vorig jaar aangriep zijn overleden’, zei hij.  ‘Dat klopt wel ongeveer’, antwoordde de woordvoerder, ‘die griepgevallen zijn meegeteld met coronaslachtoffers.’ De Volkskrant deed deze video overigens af als nepnieuws.

Maar wat is nu de waarheid? Als de maatregelen echt zouden helpen, waarom legt de overheid dat niet uit, waarom bewijzen ze dat niet en waarom blijven de zogenaamde positief geteste mensen, ondaks de strengere maatregelen, maar stijgen? Je kunt de schuld daarvan niet tot het in het oneindige bij de eigenwijze Nederlaner leggen. Wordt het niet hoog tijd om wat kritischer naar de maatregelen te kijken? Vooral omdat een leger artsen dit al weken geleden constateerde. Helaas was daarover niets in de media te lezen of te horen.

 

 

 

Leave a Reply