‘Jong geleerd, oud gedaan’, dat moet de voedingsindustrie hebben gedacht toen ze de voedingsproducten voor kinderen samenstelden. Dat is namelijk de belangrijkste reden dat de producten voor kinderen nogal wat geraffineerde suiker, zout en vetten bevatten. Het resultaat: super omzetten, en als bijvangst, een snel stijgend aantal te dikke en chronisch zieke kinderen.

Dat laatste is de conclusie van Unicef. Die hield twee duizend van die producten tegen het licht en concludeerde: ‘De meeste snacks, toetjes, ontbijtjes die speciaal voor kinderen zijn gemaakt, zijn ongezond. Met een belangrijke kanttekening: afgewogen tegen de richtlijnen van de Gezonheidsraad op basis waarvan het Voedingscentrum zijn Schijf van Vijf heeft samengesteld. Samengevat: de werkelijkheid is nog schrijnender.

WINST & GEZONDHEID

De Schijf van Vijf kun je zien als de anderhalve meter van de voedingsindustrie: iedereen weet niet beter dan dat je als je je aan deze voedingsproducten houdt, je gezond eet. Helaas is dat niet waar. Het doel van de Schijf van Vijf is om iets te doen aan het grote aantal chronisch zieke mensen in ons land. Zo bezien levert het RIVM zelf het bewijs dat dit niet werkt: bijna driekwart van alle Nederlanders heeft een of meer chronische ziektes onder de leden. Eigenlijk is dit logisch; het Voedingscentrum is een overheidsinstelling die, net als de overheid zelf, vooral de belangen van de industrie behartigt. En de industrie is vooral gebaat bij hoge omzetcijfers en goedkope grondstoffen, niet bij perse gezonde producten. De voedingsstoffen die zij dus voor hun producten gebruiken, mogen niets kosten.

NATUURLIJK & BEWERKT

De voedingsstoffen waaruit deze producten zijn opgebouwd, zijn voor het leeuwendeel in een laboratorium ontwikkelde, synthetische, lichaamsvreemde stoffen. Deze stoffen zitten er niet alleen in omdat ze spotgoedkoop zijn, maar ook om ze langer houdbaar, lekkerder en mooier te maken (denk aan witte suiker). Maar de belangrijkste reden dat de industrie voor deze stoffen kiest, is dat ze daarmee ons koopgedrag kunnen beinvloeden, zodat de omzet stijgt. Zoet bijvoorbeeld zorgt er voor dat we er meer van willen eten.

Maar het wordt nog erger: naast de genoemde stoffen zitten er ook e-nummers in. E staat voor goedgekeurd door Europa, dat kan dus geen kwaad denken we. Maar niets is minder waar. Geraffineerde suiker, synthetische zoetvervangers, geraffineerd zout, geraffineerd graan, zoetmakers en (trans)vetten, zijn soms ook E-nummers en deze stoffen zijn juist heel slecht voor je. Aspartaam bijvoorbeeld, een bewezen kankerverwekkends stof, is zo’n E-nummer. Dat geldt ook voor hormonen, zware metalen en antibiotica in vlees.┬áDat is wat er wel in zit, maar niet goed voor je is. Daarnaast heb je nog stoffende er (bijna) niet in zitten, maar die je juist hard nodig hebt. Denk aan mineralen, vitaminen en spoorelementen. Deze stoffen zitten vrijwel niet meer in de aarde waarop onze groente en fruit geteeld worden, of zijn eruit geraffineerd.

CHRONISCH ZIEK

Even een actueel zijstapje: na zo’n half jaar coronatijd, weten we inmiddels ook wel dat zo’n 80% van alle coronazieken en -doden (veel) te dik is, heel oud en onderliggend lijden heeft. Nog schrijnender wordt het als je weet dat van al die overledenen 84% is overleden aan dat onderliggend lijden (kanker, diabetes, hart- en vaatziektes), en slechts 16% aan corona. Gezien de aanpak van de industrie, ligt het niet voor de hand dat er snel iets veranderd. Een mooi voorbeeld is het Preventieakkoord dat onlangs is getekend. Door de eerdere goede bedoelingen is een vette, rode streep gezet door de industrie. Het te voorspellen gevolg is dat de huidige generatie kinderen nog slechter af is dan hun vaders, moeders, opa’s en oma’s.

CONCLUSIE

Wat de industrie dus doet, is de voedingsproducten die je in de supermarkt tegenkomt, volstoppen met stoffen die heel goedkoop zijn, er voor zorgen dat ze aan onze wensen voldoen en dat we er meer van kopen. Omdat de goede stoffen, mineralen, vitamines en spoorelementen er steeds minder in zitten (of helemaal niet), worden we eerder ziek. Om er voor te zorgen dat we er zoveel mogelijk van eten, begint de industrie al bij babies.

Voor gezonde informatie kijk op Facebook.com/chronischgezondnu of op chronischgezond.nu

Leave a Reply