De juiste focus

Vorige week stond er een artikel in de krant waarin kinderarts Sandra Schrama van het Juliana Kinderziekenhuis de noodklok luidt: steeds meer kinderen in Nederland zijn ondervoed. De oorzaak? Onze jeugd eet teveel superfoods en te weinig brood. Haar advies: zo snel mogelijk terug naar de schijf van vijf. Minder superfoods, maar af en toe wel een patatje. En wat is haar belangrijkste argument? Linda de Mol vindt dit ook. Ja, echt waar, dat zei ze.

Terwijl er zich voor onze ogen een ramp aan het voltrekken is – miljoenen mensen worden ziek en gaan doorgaans uiteindelijk dood vanwege voeding en voedingsmiddelen die we dagelijks de supermarkt uit sjouwen en die vol zitten met levensgevaarlijk drugs – heeft de media het bij monde van een arts het over te dunne tieners. Dit verhaal wordt nergens onderbouwd met goede argumenten, uit niets blijkt enige kennis van zaken. Logisch, mw Schrama is arts, en artsen hebben medicijnen gestudeerd, medicijnen, geen voeding. Met dit soort verhalen zet je juist de mensen die het het hardst nodig hebben, op het verkeerde been. Want daar gaat het niet om…

Waar gaat het dan wel om? Dat de voedingsindustrie – en daar hoor je bijna niemand over – gesteund door de overheid en daaraan gerelateerde partijen als ons Voedingscentrum, er met vereende krachten voor zorgt dat wij de troep uit de supermarkt onverstoorbaar blijven eten. Daar zit um de kneep. Kanker (en talloze andere ziektes) wordt vooral veroorzaakt door producten met geraffineerde suiker, geraffineerde melk, geraffineerde tarwe, antibiotica, pesticiden, hormonen, etc., kortom alle ingrediënten die in een oplage van miljoenen kilo’s tegen onwaarschijnlijk lage kosten worden gefabriceerd en vervolgens in ons eten worden gestopt. Al dit scheikundig in elkaar geprutste spul wordt door ons lichaam niet herkend, zodat we in steeds grotere getalen ernstig ziek worden. En de belangrijkste partner van de voedingsindustrie, de farmaceutische industrie, benut vervolgens de laatst tien jaar van ons leven om met hun verderfelijke medicijnen je zo lang mogelijk in leven te houden, zodat ze er op de valreep ook nog een lucratief slaatje uit kunnen slaan. Daar gaat het om! En dat slechts 12% van alle medicijnen werkt, daar moe je als journalist over schrijven.

Zolang dat maar mondjesmaat gebeurt, zit er voor ons als consument maar een ding op: mijd de supermarkt! Verban al die ziekmakende ingrediënten uit je voeding. Ga voor biologisch. Waarom? Dat lees je in mijn boek.

Volgende week: de gen technologie is hard op weg Europa te veroveren. Ten koste van wat?

 

Leave a Reply