Tot nu toe zijn volgens de officiele (RIVM)cijfers iets meer dan 6000 mensen overleden aan het cornavirus. Hoewel vele geleerden eraan twijfelen of die 6000 mensen echt aan het coronavirus zijn overleden (of bijvoorbeeld aan kanker, hart- en vaatziektes, etc., zeg maar de welvaartsziektes). Dat aantal komt nog niet in de buurt van het aantal dodelijke slachtoffers van roken. Dat komt op 20.000 rokers en nog enkele duizenden meerokers. Hoe kan het dat dat aantal na alle maatregelen (rookvrije cafe’s en restaurants) nog steeds zo hoog is?

Het antwoord maakt veel duidelijk, of beter bevestigd nogmaals het beeeld dat ik van onze samenleving heb, en al vele malen heb beschreven. Het geeft niet alleen aan dat het belang van het volk schril afsteekt tegen de belangen van de industrie. Het zijn niet alleen de bedrijven die er lustig op los lobbyen, maar ook partijen als VNO-NCW en het MKB hebben een behoorlijke vinger in de pap. 

Deze eeuw zullen wereldwijd een miljard mensen sterven aan de gevolgen van tabak!

Maar de grootste vijand van onze gezondheid is en blijft de politiek. Simpelweg omdat je als politicus daarmee je toekomst fiancieel veilig kunt stellen. Maar misschien wel de belangrijkste voorvechters voor vrije verkop van sigaretten, zijn de de supermarktketens. Daar gaat jaarlijks zo’n twee miljard euro aan deze dodelijke koopwaar over de toonbank. Alleen al door, tegen de wet in, deze producten goed in het zicht te leggen, strijken ze miljoenen extra op. Vooral onze grootste politieke partij, de VVD, is zeer gevoelig voor de invloed van de tabaksindustrie. Zij allen zeggen eigenlijk: ‘Wat kan het mij verrotten dat mensen dood gaan aan sigaretten! Eigen schuld, dikke bult.’

Maar ook de rechtspraak is debet aan het in stand houden van deze legale moordpartij. ‘Het Hof gaf eind 2018 in een artikel 12-procedure toe: ‘Ja, het is een zeer dodelijk en verslavend product, en ja, kinderen zijn onmiskenbaar de doelgroep, met als enig oogmerk geld aan hen te verdienen, maar: helaas is het een legaal product. U bent dus aan het verkeerde loket, en u moet bij de overheid zijn.’ 

Hoewel iedereen weet hoe ongezond roken is, en hoewel heroine (30 doden per jaar) en cocaine (20 doden per jaar) illegaal zijn, kunnen we sigaretten vrijwel op elke straathoek legaal kopen. Dat is een mooi bruggetje naar mijn belangrijkste boodschap en conclusie, dat geldt ook voor dodelijke voedigsproducten en medicijnen. Voor alle drie geldt alleen dat de, dit in tegenstelling tot corona, pas vele jaren later zichtbaar worden, en dat het daardoor minder duidelijk wordt wat de primaire oorzaak ervan is.

Wat dat betreft is deze coronacrisis echt een vreemde eend in de bijt. Waar een half jaar geleden nog de aandeelhouders ten koste van alles uit de wind werden gehouden, laten onze zogenaamde leiders hen nu als een baksteen vallen. Kennelijk zijn er opeens andere belangen in het spel. Belangen die het rechtvaardigen dat talloze bedrijven sterven, tienduizenden werknemers op straat komen te staan. Dat onterechte maatregelen als de anderhalve meter vele oudere (maar ook jongere) mensen de dood in worengejaagd door eenzaamheid, depressie of stress. Zou dat nieuwe belang het vaccin kunnen zijn? Wordt dat misschien wel het ieuwe normaal?

Deze tekst komt deels uit het boek ‘Parasiet der Kwetsbaren’, dat op 16 juli bij uitgeverij Pluim verscheen. Auteur Wanda de Kanter is longarts in het Antoni van Leeuwenhoek en activist tegen de tabaksindustrie. Ze zet in op rookpreventie en levert juridische strijd. 

Leave a Reply