Wat kunnen we leren van de coronacrisis?

Van het begin af aan was het duidelijk wat we moesten doen om de coronacrisis te boven te komen: anderhalve meter, niezen in de elleboog en handen wassen. Het RIVM had de regie en Rutte speelde de hoofdrol in deze klucht, met als stand-in de media. Net als in vrijwel alle andere wereldlanden hield zo’n beetje iedereen in Nederland zich braaf aan deze regels. Dat is opvallend omdat Rutte ons nauwelijks had uitgelegd waarom dat moest. Maar hoe is dat nu?

Gister zag en hoorde ik Femke Halsema, de burgemeester van Amsterdam. Ze vertelde over de nieuwe maatregelen die ze in Amsterdam had doorgevoerd. ‘Maar’, zei ze, ‘dat is niet een alternatief voor de anderhalve meter, maar een aanvulling.’ Dat benadruke ze nog een paar keer. Dit is dezelfde dame die een aantal maanden geleden nog een betoging waaraan 5000 mensen aan mee deden door liet gaan. Dat was de eerste keer dat er enig bewijs was voor het feit dat er buiten niet besmet kan worden. Dat werd later als redelijk vaststaand aangenomen. Kennelijk is ze dat al lang vergeten, of is ze tot de orde gebracht.

Wie gingen er dood?

Sinds het begin van de coronacrisis is er veel gebeurd en bekend geworden. Zo is het inmiddels duidelijk dat buiten vrijwel niemand besmet wordt, dat kinderen tot achttien jaar geen gevaar lopen, dat de anderhalve meter heeft geleid tot een ongekende kaalslag in de economie; het aantal werklozen steeg schrikbarend, terwijl het aantal bedrijven even schrikbarend daalde en het ergste, zo wordt voorspeld, nog moet komen.

Het aantal mensen dat buiten de dodelijke coronaslachtoffers kwam te overlijden als gevolg van de gevolgen van corona is onbekend, maar waarschijnlijk hoger dan het aantal coronaslachtoffers. Dan heb ik het vooral over de groep mensen die eigenlijk beschermd zouden moeten worden: eenzame mensen, depressieve mensen, mensen die zelfmoord pleegden, mensen die niet behandeld konden worden omdat de ziekenhuizen hen niet toelieten vanwege al die coronapatienten, mensen met onderliggend lijden, bijvoorbeeld kanker of hart- en vaatziektes, etc.

OORZAKEN

De bezuinigingen die de achtereenvolgende kabinetten Rutte in de gezondheidszorg hadden doorgevoerd leidden ertoe dat toen het coronavirus zijn werk deed, er van alles tekort was (apparatuur, bedden, personeel, etc.). Omdat Rutte blind vertrouwde op een partij die niet in staat was deze crisis te beteugelen. Mensen in bejaarden- en verpleegtehuizen gingen bij bosjes dood (Het devies was: binnenblijven! Terwijl ze eigenijk hadden moeten zeggen: ‘Ga naar buiten, zet de ramen open). Ook het personeel had het zwaar (was onbeschermd, want er was een chronisch gebrek aan beschermde kleding en mondkapjes, die lagen allemaal in het ziekenhuis waar coronapatienten werden verpleegd). Verder besloot men geen testen en mondkapjes aan te schaffen, want die hielpen volgens het RIVM niet. Tot hoeveel ellende heeft dat wel niet geleid. Mensen die uit eenzaamheid stierven.

INTELLIGENTE LOCKDOWN

De intelligente lockdown bleek toch niet zo heel intelligent, want die gold voor iedereen, of je nu in Brabant (waar een golf van corona plaatsvond), of in het Noorden woonde (waar vrijwel niets aan de hand was). Overal gingen bedrijven plat en werden mensen ontslagen. Gelukkig had minister van financiën, Hoekstra, ergens nog een potje van 90 miljard liggen en kon de schade enigszins beperkt worden. Dan heb ik het alleen nog over de financiele problemen, tot hoeveel mentale en lichamelijk ellende heeft dat niet geleid? Hoeveel mensen hebben een einde aan hun even gemaakt, omdat ze geen toekomst meer zagen.

PRINS HUGO

Goed, toen was het tijd voor de minute of fame. Hij smeedde een verdrag met Italie, Duisland en Frankrijk en bestelde op eigen houtje zo’n 60.000 vaccins bij een bedrijf dat sinds 2002 meer dan een miljard aan boetes opgelegd heeft gekregen. Dat zijn ongeveer 5 vaccins per Nederlander, van pas geboren baby’s tot stokoude mensen. Niemand weet wat er in het vaccin zit, wat voor bijwerkingen het heeft, maar gezien het aantal moet iedereen er aan geloven. Of zal het merendeel van deze vaccins, net as in 2009 gebeurde, wordendoorverkocht aan arme landen in Afrika.

Hij bedacht verder een (nood)wet waarbij hij zichzelf alle macht over corona toebedeelde, zelfs de Tweede Kamer en Rutte kunnen hem niet tegenhouden. Deze wet duurt weliswaar slechts drie maanden, maar kan telkens met drie maanden worden verlengd. Hugo de Jonge is qua corona de nieuwe hoofdrolspeler.

MONDKAPJES, JA OF NEE?

Hoewel het RIVM vanaf het begin heeft gezegd dat mondkapjes overbodig waren, zelfs dat deze het probleem alleen maar zouden verergeren – dat tot nu toe nog steeds volhoudt – staat de media bol van de mensen die roepen dat we over moeten gaan tot mondkapjes. Zelfs minister Grapperhaus houdt tot nog toe vol dat mondkapjes ons niet zullen helpen. Toch voel je de bui al hangen: binnenkort worden we verplicht om bijvoorbeeld in restaurants mondkapjes te dragen. Niet dat ik deze maatregel veroordeel, maar ik begrijp die plotselinge omslag die niet van het RIVM, Rutte of zelfs de Jonge afkomstig is, niet. Waar komt die opeens vandaan?

COMPLOTDENKERS

Mijn punt is, de coronacrisis is vanaf het begin af aan een zootje geweest. De anderhalve meter, het niezen in de elleboog en ook het handen wassen is nergens op gebaseerd, dat was een schot in het duister. Begrijpelijk, want toen wisten we nog niets. Maar toen er andere informatie kwam die daar niet mee strookte, bleef het RIVM bij zijn standpunt dat Rutte blind volgde. Goed voorbeeld doet volgen: iedereen – met enige lichte dwang (boetes, boa’s) – hield zich aan deze regels. En in de media zag en hoorde je vrijwel alleen medestanders, de critici werden weggezet als complotdenker. Die strategie werkte, want wie wil nu bij complotdenkers horen?

ALTERNATIEVEN

Maar wat ik het aller ergste vindt is dat er gedurende deze coronatijd geen woord is gezegd over de kracht van gezondheid in het algemeen. Dat gezonde voeding en een gezonde levensstijl ons immuunsysteem versterken, dat we daardoor niet snel ziek zullen worden. Het stoort me mateloos dat ze ons niets hebben verteld over wat gezond is en wat niet. Dat we, als we allemaal chronisch gezond zouden zijn (in plaats van chronissch ziek, zoals nu), helemaal geen vaccins nodig zulen hebben, dat dan de IC’s nooit overvol zullen raken, omdat er dan veel minder te dikke mensen met onderliggend lijden zullen zijn. Dat er dan, samenvattend, geen coronacrisis zou bestaan.

CONCLUSIE

Wat deze coronatijd vooral heeft blootgelegd is dat wij, het volk, helemaal niets te vertellen hebben. De volksvertegenwoordigers die wij daarvoor hebben gekozen, laten liever hun oren hangen naar het bedrijfsleven die hele andere belangen hebben dan wij. Die gaan voor spotgoedkope grondstoffen en producten, waarmee ze zoveel mogelijk winst kunnen maken, zodat ze hun aandeelhouders tevreden kunnen houden. Dat gaat nu eenmaal niet samen met gezonde voeding, en al helemaal niet met medicijnen die ons beter maken als we ziek zijn. We zullen voor onszelf moeten leren zorgen. Dat is volgens mij de belangrijkste boodschap!

Leave a Reply

Een gezond kind in 7 stappen? Beter en slimmer eten. Boek bestellen