NIET TE VERTEREN gaat in de basis over angst versus geloof en vertrouwen; angst om ziek te worden en dood te gaan, versus vertrouwen in de wetenschap, de huisarts, de chirurg, medicijnen, de producent van ons voedsel, de supermarkt, de overheid, het Voedingscentrum, de voedingsdeskundige, kortom in mensen die er voor door geleerd hebben en het dus wel moeten weten of in mensen of organisaties die ons wel zullen beschermen, eigenlijk in alles, behalve in onszelf.

Dat is waar de voedingsindustrie en de farmaceutische industrie samenkomen: de voedingsindustrie voorziet ons van gezonde voeding zo denken we, en mocht dat niet zo zijn dan zal de partij die deze wet overtreedt zeker aan de hoogste boom worden opgehangen om zo te boeten voor zijn wandaden. En mochten we desondanks onverhoopt toch ziek worden dan kunnen we altijd nog terugvallen op ons fantastische – zelf beste ter wereld wordt wel gezegd – gezondheidssysteem en de farmaceutische industrie die voor elke kwaal een aantal medicijnen biedt.

De basis voor deze manier van denken, manier van leven, werd eeuwen geleden al gelegd met de moeder van dat vertrouwen, dat geloof: de religie; het christendom en alle andere geloven die zich beroepen op een god, hebben al sinds jaar en dag het perfecte antwoord op onze angst voor de dood: ‘De dood bestaat helemaal niet’ – tenminste niet voor diegene die aan een belangrijke voorwaarde voldoet: je moet geloven dat deze god echt bestaat – ‘de dood is niet het einde, maar juist het begin van het (eeuwige) leven’, roepen ze en dat werkt als een trein.

Er word iets van je verwacht – dat je dat sprookje echt gelooft – en daar krijg je iets fantastisch, iets hemels voor terug: een leven na de dood, genezing of gezond eten.
Een briljante marketingtruc: alles opgelost, je hoeft niet meer bang te zijn, want de dood bestaat niet, ongezonde voeding ook niet en alle ziektes lossen we op, zodat je voor je dood gaat, ook nog eens een gezond leven leidt. Daar hoef je verder niet bij stil te staan, dat is gewoon zo, als je je vertrouwen tenminste in onze handen wilt leggen; niet nadenken, volgen.

Dat zou natuurlijk prachtig zijn, ware het niet dat al die geloven – het christendom, de voedingsindustrie, het gezondheidssysteem en de farmaceutische industrie – een paar opmerkelijke, lugubere zaken gemeen hebben: het is door slechts een paar mensen bedacht en verkondigd, een groepje mensen dat daar schatrijk en oppermachtig door is geworden, kapitaal dat door een hele grote groep gelovigen wordt opgehoest ten koste van zowel psychische als lichamelijke gezondheid.
Dat, zo laat NIET TE VERTEREN zien, geldt niet alleen voor Het Geloof, maar ook voor het geloof in de medische wereld en de voedingsindustrie, alleen gaan de laatste twee daarbij nog een stapje verder, ze gaan over lijken, onze lijken.

Leave a Reply