De post-coronatijd

By 11 juli 2020 Uncategorized

De corona-crisis ligt inmiddels achter ons. De cijfers die nieuwe besmettingen, dodelijke slachtoffers en mensen op de IC aangeven zijn teruggekeerd naar normale cijfers. Hoewel het steeds moeilijker wordt om de aantallen te vinden of te checken, zijn er volgens de RIVM de afgelopen week (van 1 – 7 juli) gemiddeld per dag ongeveer 60 mensen besmet (dat aantal is dalende), er is gemiddeld per dag anderhalve patiënt in het ziekenhuis opgenomen (ook dat aantal daalt nog steeds) en 3 personen zijn per dag overleden (zogenaamd aaan Covid 19). Dat zijn de officiele cijfers.

In mijn vorige blog heb ik, eveneens op basis van de RIVM-cijfers, aangetoond dat meer dan 90% van alle Nederlanders niet of nauwelijks gevaar loopt besmet te worden. Alleen als je ouders bent dan 70, heel dik en ook nog eens lijdt aan onderliggend lijden, loop je een relatief (klein) risico. Een veel kleiner risico dan het risico te verkouden te worden, laat staan te overlijden aan een griep. Zie daarvoor mijn vorige blog.Hoe komt dat? Simpel, omdat wij mensen een heel sterk immuunsysteem hebben dat in verreweg de meeste gevallen het virus aan kunnen. Alleen als je heel lang achter elkaar heel veel virussen inademt, kan je ziek worden. Vrijwel alles is weer bij het oude, zeg maar het oude normaal. Volgens mij dan, niet volgens onze leiders.

Want een ding is nog niet op het oude niveau: het gewone leven. Als het aan onze leiders ligt, kan dat nog heel lang duren. Zolang blijft de angst regeren. En aangezien emoties als angst, stress, geen uitzicht, etc. ons immuunsysteem danig verzwakken, worden we vatbaarder voor een virus. Daarom is de lockdown een slechte maatregel.

Hoewel we de afgelopen maanden veel hebben geleerd oer Covid 19, zijn we nog steeds met handen en voeten gebonden aan de heilige drie eenheid: de anderhalve meter, niezen in je elleboog (?) en na elke handeling je handen wassen. En dat is vreemd.

Deze drie maatregelen waren vier maanden geleden wellicht te begrijpen (je moet toch iets, ook als je nog niets weet), maar zijn dat inmiddels voor een goed verstaander niet meer. Dankzij vele onderzoeken weten we immers heel veel meer: buiten is besmetting nauwelijks mogelijk, als je binnen de ramen en deuren openzet, is de kans kleiner om besmet te worden dan bij het oversteken te worden aangereden, en is de anderhalve meter net zo veilig of onveilig als bijvoorbeeld zes of acht meter. Zo ver gaan de druppels. In plaats van het oorspronkelijke credo zou je dus beter kunnen zeggen: ga naar buiten (in plaats van het aloude blijf binnen), als je toch binnen bent, ventileer dan goed en zorg dat je gezond leeft. Zie chronischgezond.nu.

Toch houden onze leiders (het RIVM en dus Rutte en de Jonge) nog steeds krampachtig vast aan het zogenaamde ‘nieuwe normaal’. Deze nieuwe wetmatigheid wordt op straffe van gezichtsverlies met harde hand beschermd door burgemeesters, boa’s en in de haast ingevoerde nieuwe (nood)wetten, gebaseerd op de belangrijkste maatregel: houd anderhalve meter afstand. Waarom is dat gezien het bovenstaande nodig? En waarom wordt daar zo krampachtig aan vastgehouden?

Volgende maand begint het voetbal weer. Dan worden de stadions weer gedeeltelijk bevolkt (30%) door fanatieke fans, die niet mogen lopen, zingen, schreeuwen, juichen, blij zijn of scanderen. Wat we ook niet meer mogen: demonstreren tegen het nieuwe normaal. Wat wel en niet mag, wordt bepaald door de burgemeester, en bewaakt door boa’s.

De kans is levensgroot dat de (weliswaar) aangepaste versie van de anderhalve meter noodwet na het reces wordt aangenomen. Dit honderden pagina’s tellende document dat in de haast in elkaar is geflanst, zorgt er voor dat onze vrijheden nog verder verkleind worden, met als argument dat er anders een tweede golf zal komen.

Ons wordt op het hart gedrukt rustig te blijven en te wachten tot het vaccin er is. Daarna wordt alles weer normaal. Terwijl de kans levensgroot is dat er nooit een vaccin komt. Of als het er toch komt, het voor de meesten van ons niet (goed) werkt aangezien dit virus razendsnel muteert. Of als het er eventueel is, niet meer nodig is omdat dan het aantal besmettingen tot 0 is gereduceerd. Of de tweede golf er komt, is overigens ook te betwijfelen; de laatste coronauitbraak was in 1890, dus 130 jaar geleden. Waarom dan toch zo krampachtig vast houden aan iets wat op den duur belachelijk blijkt te zijn geweest?

Hoewel de boeren en strijders teggen reacisme geen strobreed in de weg wordt gelegd, zijn in deze post coronatijd demonstranten tegen de coronamaatregelen kennelijk het zogenaamde grote gevaar. Hoewel inmiddels klip en klaar duidelijk is geworden wat deze corona-maatregelen ons hebben gebracht – duizenden bedrijven failliet, tien duizenden mensen werkloos, een vele malen groter aantal dodelijke slachtoffers door gebrek aan aandacht en bedden voor andere patienten dan de coronapatienten, om van oudere mensen in verpleegtehuizen en dergelijke nog maar te zwijgen, en tweederde van de mensen op de IC zijn overleden, blijft 80% van de Nederanders deze maatregelen steunen. Dan vraag je je toch af: waar zijn we in godsnaam mee bezig?

Maar wat kunnen we? Demonstreren wordt in de kiem gesmoord vanwege het mogelijke gevaar op rellen (over de anderhalve meter wordt gek genoeg sinds de anti-racisme betoging in Amsterdam niet meer gesproken), op het overtreden van de anderhalve meter-regel staan fikse boetes (ook al ben je jonger dan achttien en dus gevrijwaard van een mogelijke besmetting, zeker buiten) en 80% is het daarmee eens.

Daarom eindig ik met een welgemeend: ‘Weg met alle coronamaatregelen’, Rutte rot op! en ‘Doe zelf gewoon!’ waarmee natuurlijk het oude gewoon wordt bedoeld, niet het nieuwe, want dat is allesbehalve gewoon. En tot slot, recht uit het hart: ‘FEY-E-NOOORD!!!’

Leave a Reply