CHRONISCHGEZOND.NU

By 20 juni 2020 Uncategorized

Begin juni kwam mijn boek, Chronisch Gezond, Recept voor eeen Vitaaal Leven,  officieel uit. Met dat boek wil ik jou inspireren om indien nodig iets aan je gezondheid te doen. Dat is best een omvangrijk project. Daarom post ik vanaf maandag elke week twee korte video’s op social media, facebook, Twitter en Instagram. In elke video krijg je een puzzelstukje van de grotere puzzel te zien. Zo kun je stapje voor stapje je gezondheid verbeteren. Op maandag gaat het over voeding en op vrijdag over leefstijl. Beiden spelen een grote rol bij gezond of niet gezond. En geloof me, je zult van de ene in de andere verbazing vallen.

CHRONISCH

Het keyword is chronisch. Maar wat betekent chronisch eigenlijk? Een maand voordat ik het manuscript af had, stuitte ik bij toeval op de website van de RIVM, Rijksdienst voor de Volksgezondheid en Milieu, de autoriteit op het gebied van gezondheid dus. Daar las ik tot mijn grote verbazing dat er in Nederland op 1 januari 10 miljoen mensen chronisch ziek waren. Laat dat even tot je doordringen. Vijf jaar daarvoor waren dat er trouwens nog maar 5 miljoen. In vijf jaar tijd is dat aantal verdubbeld. En dat is alweer 2,5 jaar geleden. Daar schrok ik van, maar ik was er ook blij mee. Want het antwoord op de vraag: hoe kan dat? Is mijn boek.

Maar wat betekent chronisch eigenlijk? Dat betekent in deze context dat je aan een ziekte lijdt waar je niet meer vanaf komt. Tenminste as je de allopathische geneeswijze volgt. Als je met andere woorden doet wat de huisarts en de specialisten je vertellen te doen. Chronisch gezond word of blijf je, als je dat niet perse doet, als je je eigen gezonde verstand gebruikt. Daarom chronisch gezond, gezondheid waar je nooit meer vanaf komt.

Immuunsysteem

Daarbij speelt je immuunsysteem een leidende rol. Om dat duidelijk te krijgen eerst het volgende: iedereen heeft een immuunsysteem. Dat beschermt ons tegen ziektekiemen. Zo heeft iedereen altijd kankercellen in zijn lichaam. Zolang het immuunsysteem sterk is, is er niets aan de hand. Dan vreet dit systeem die cellen met huid en haar op. Maar als het verzwakt, wordt het risico steeds groter. Door gezond te eten en gezond te leven versterk je immuunsysteem. Zo voorkom je kanker. Als je ongezond eet en leeft, verzwak je het juist. Dat is alles.

Hoe versterk of verzwak je je gezondheid?

Voeding speelt daarbij de belangrijkste rol, maar ook (ongezonde) stress, roken, alcohol, te weinig slaap, fijnstof, etc. helpen niet mee om een gezond leven te leiden. Elk van deze onderwerpen, komt later in een ‘uitzending’ terug. Pus nog een heleboel anderen.

 Wat is het verschil tussen chronisch ziek of chronisch gezond?

Het grootste verschil tussen chronisch gezond en chronisch ziek is het verschil tussen lichaamseigen en lichaamsvreemd, tussen natuurlijk en synthetisch. Lichaamseigen of natuurlijke voeding versterkt je immuunsysteem en bevordert dus de gezondheid; lichaamsvreemd (synthetisch) staat voor ongezond of ziek. Dat geldt zowel voor voeding als medicijnen. Mijn boek behandelt zowel de voedings- als de medicijnenkant, maar levert vooral gezonde alternatieven. Elke maandag beginnen we de week met gezonde voeding, en elke vrijdag gaat het over een gezonde leefstijl: allerlei leefstijl tips en adviezen. Het kost je dus ongeveer 10 minuten per week om erachter te komen hoe gezond je bent en hoe gezond je kunt worden.

Chronischgezond.nu

Wie het boek wil kopen kan terecht op chronischgezond.nu.

De komende week:

Maandag gaat het over voeding en vrijdag over leefstijl (koud douchen). Ook woensdag zullen we van ons laten horen. Volg ons! En word chronisch gezond!

 

Leave a Reply