5G gaat als een trein..

Als we de providers mogen geloven zijn de mogelijkheden van 5G vrijwel onbeperkt. Toch zijn er vele redenen om te twijfelen aan  de veiligheid van 5G. Wij als het gewone volk, kunnen straks alles in en buiten huis instellen, verbinden, aan- of uitzetten wat we maar willen. Denk je toch eens in: de gordijnen gaan automatisch open, je kan in huis je auto starten en het beeld op de televisie hapert nooit, en een film downladen kost slechts een paar seconden. Dat is toch geweldig,zou ik graag inruilen voor mijn gezondheid. Of zelf rijdende auto’s die geen ongelukken meer veroorzaken, of chirurgen die iemand op afstand kunnen opereren. Het is allemaal te mooi om waar te zijn. Als je dat zegt, is het meestal ook zo. Of toch niet?

Niet iedereen kijkt overigens rijkhalzend uit naar een wereld met 5G, sterker nog velen maken zich grote zorgen. Hoewel honderden geleerden (waaronder oncologen en andere artsen die zich met kanker bezig houden) oproepen tot meer duidelijkheid – hoe veilig is 5G eigenlijk? – gaan de grote jongens, met een vergunning van de overheid op zak, stug door met testen en uitrollen. Dat ze die vergunning hebben, is ook al vreemd. Heb jij daar tussentijds iets over gehoord? En nu, midden in de Coronacrisis is dat kennelijk opeens bekokstoofd. Dat deze geleerden nog geen antwoord hebben gekregen op deze toch terechte vraag, is niet zo vreemd. Want zelfs de providers kunnen deze niet beantwoorden zonder de waarheid geweld aan te doen. Eind vorig jaar moesten ze tijdens een speciale senaatszitting met het schaamrood op de kaken toegeven dat er nog geen enkel onderzoek is gedaan naar de  veiligheid van 5G. En waarom denk je, doen deze bedrijven daar geen onderzoek naar? Omdat het niet veilig is! Sterker nog, het is volgens velen levensgevaarlijk. Volgens wetenschappers is zelfs het ‘ouderwetse’ 4G gevaarlijk voor onze gezondheid. Het is volgens hen bewezen dat het de kans op kanker vergroot. Hoe zit het dan wel niet met het nog veel snellere 5G?

Om te beginnen staan de zendmasten van 4G  kilometers uit elkaar, terwijl dat bij 5G maximaal 200 meter zal zijn. Verder zendt 5G uit op een andere frequentie, zal het altijd en overal zenden en of je nu een abonnement hebt of niet, nergens ben je velilig voor deze straling. Tenminste als het onveilig is?

Vodofone trapte deze week als eerste af. Veel mensen is dat misschien ontgaan. Het was als een  klein item in het nieuws, platgewalst tussen de Corona-items. Alsof het de gewoonste zaak van de wereld is. Dat T-mobile al op 2 oktober vorig jaar een vergunning had om 5G een jaarlang te testen, weet bijna niemand. Met de gedachten over de discusie in de Tweede Kamer nog vers in het geheugen, is het ook best vreemd dat dat nu al in kannen en kruiken bijkt te zijn. Ook KPN schijnt zich binnenkort met deze strijd der giganten te gaan bemoeien. Samenvattend over een aantal jaren zal je, waar je ook bent, straling ontvangen.

Om erachter te komen hoe het kan dat 5G bijna ongemerkt wordt uitgerold, dat deze bedrijven zonder enig onderzoek, niet op de korte, noch op de lange termijn, van de overheid toestemming hebben gekregen om met ons als proefpersonen, deze upgrade te testen, moet je zoals altijd kijken wat de financiele gevolgen zijn: wat verdienen deze bedrijven en de overheid ermee? Nou, in dit geval gaat het om miljarden, en ik zeg het nog maar eens, is voor de overheid belangrijker dan onze gezondheid. Het is eigenlijk niet zo zeer de overheid, als wel de politici die graag mee werken als daar een goed betaalde baan bij een van deze bedrijven tegenover staat. Dat weten de lobbyisten natuurlijk ook. En aangezien het geld bij deze partijen tegen de muren opklotst, kunnen ze zich best een bonus veroorloven. Cru gezegd: een baan voor een politicus weegt zwaarder dan de gezondheid van miljoenen mensen. Dat is onze democratie.

Kortom: stel de vraag waar liggen de belangen? De vraag stellen, is hem beantwoorden. Dat dat de grote bedrijven zijn, bedrijven zoals Samsung, Ericsson en vooral Huawei, spreekt voor zich. Maar wie daar ook heel veel aan zal verdienen is de Nederlandse staat, dus het wordt de verantwoordelijke poltici wel heel makkelijk gemaakt om de buit binnen te halen, voor zichzelf. Het is weer een schoolvoorbeeld van hoe het werkt: net als bij de voedingsindustrie de reguliere landbouw wordt gesubsidieerd (daar word je ziek van) in plaats van de biologische landbouw (daar blijf je gezond door), de farmaceutische industrie, met zijn niet werkende medicijnen, wordt geen strobreed in de weg wordt gelegd, terwijl producenten van natuurlijke medicijnen (die wel werken) niet eens mogen zeggen dat ze onze gezondheid bevorderen. Nu bij de telecommunicatie kunnen ze testen en uitrollen wat ze willen, en krijgen ze zelfs frequenties (tegen betaling), terwijl wetenschappers er voor waarschuwen (het gaat ten koste van onze gezondheid), er geen enkel bewijs is dat het veilig is, veel mensen zich zorgen maken, die vervolgens de mond worden gesnoerd door ze weg te zetten als complotdenkers en onzin uitkramers. Bij dat laatste spelen de media een desastreuze rol.

Teken de petitie Stap 5G

 

Leave a Reply

Een gezond kind in 7 stappen? Beter en slimmer eten. Boek bestellen