Monthly Archives: mei 2020

Gaat het om onze vrijheid?

By | Uncategorized | No Comments

Hoewel veel landgenoten Rutte een ruime voldoende geven, heb ik zo mijn twijfels. Zijn de maatregelen waar we ons aan moeten houden wel gebaseerd op de juiste argumenten? Zijn deze wetenschappelijk te onderbouwen? Gezien het imago van de RIVM kunnen we daar best onze vraagtekens bij zetten. Waar komen we op uit als we wel logisch nadenken?

De anderhalve meter maatschappij

Het stok- en paradepaardje van de aanpak van Rutte en zijn kompaan Jaap van Dissel van het RIVM (Rijksinstituut van Volksgezondheid en Milieu), de anderhalve meter maatschappij, wordt braaf door een ieder in acht genomen. Logisch, de angst voor Het virus zit er goed in. Bovendien heeft Rutte zijn hulptroepen goed geinstrueerd daar goed op te letten, ook als het om kleine kinderen gaat. Geen pardon! Maar waarom moeten we een afstand van anderhalve meter aanhouden? Misschien is daar wel een reden voor, maar ik heb die nog nooit gehoord. Hoewel er vandaag slechts 27 mensen aan Corona zijn overleden, het  aantal sterfgevallen vergeleken met een jaar geleden gemiddeld ongeveer gelijk is, in de meeste provincies zelfs lager, blijft deze van kracht. Waarom? Wat zijn mogelijke redenen, afgezien van meer vrijheid, om die los te laten? Om te beginnen heeft zo’n klein en vederlicht virusje een bereik van veel meer dan anderhalve meter. Maar nog belangrijker: er zijn steeds meer aanwijzingen dat het grootste deel van de besmettingen binnen plaatsvinden. Wat dat betreft is 3 juni een belangrijke graadmeter. Als het aantal besmettingen dan niet significant is gestegen, kunnen we buiten terug naar het oude normaal. Is het dus niet logischer om verschil te maken tussen binnen en buiten?

In de elleboog niezen

Wat is daarvoor het wetenschappelijk bewijs? Ik heb het nog niet gehoord. En logisch nadenkend is dat er ook helemaal niet, tenzij de mogelijke virussen door de huid van de achterkant van de elleboog worden opgenomen en onschadelijk worden gemaakt. Logischer is dat de virussen ook alle kanten op kunnen springen, en het – tenzij je iemand van dichtbij recht in zijn gezcht niest – niet of nauwelijks verschil maakt. Toch doen we het allemaal braaf. Is het niet logischer gewoon in je handen te niezen, dan wordt het handen wassen ook geloofwaardiger? Of juist vaker onze elleboog te wassen, in plaats van onze handen, ook al omdat we elkaar toch al geen hand mogen geven.

De mondkapjes

Ach ja, de mondkapjes. Deze – de ‘professionele’ mondkapjes – zouden vooral bedoeld zijn voor mensen die in de vuurlinie hun werk doen. Als we er even van uit gaan dat die vermaledijde anderhalve meter is ingesteld opdat mensen die, god betere, moeten niezen anderen niet kunnen besmetten, zou je je kunnen voorstellen dat voor mensen die zijn besmet zo’n mondkapje een goede oplossing kan zijn. Maar goed, waar hebben we het over: om de een of andere reden predikte Rutte en van Dissel tot voor kort dat die niet nodig zijn, geen enkel nut dienen. Dat is geheimtaal voor ‘we hebben ze niet’. Waar ik aan wil toevoegen: ‘gekocht’. Hoewel alle landen, echt alle landen, behalve Nederland dan, wel mondkapjes hebben, hebben wij ze nog steeds niet of nauwelijks. Tot op de dag van vandaag hebben juist de mensen in de vuurlinie vaak geen mondkapjes op, want die zijn er gewoonweg niet. Omdat China die niet levert. Toch hoef je geen Einstein te zijn, om te zeggen: ‘Waarom maken we ze dan niet zelf?’ Nou, dat gebeurt ook, maar dan door thuisknutselaars, niet door de Jonge. Overigens komt daar per 1 juni verandering in: dan moeten we ze dragen, in het ov. Tot 1 juni kunnen we nu nog zonder reizen, maar daarna kom je er dan helemaal niet in. Zou het niet veel logischer zijn om mensen in de zorg allemaal mondkapjes te geven, en mensen die besmet zijn?

Testen

Nog zo iets, ook die schijnen overal ter wereld voorradig te zijn en gebruikt te worden, behalve in Nederland. Toch lijkt het geen slecht idee om mensen die maar een beetje hoesten of proesten op Corona te testen. Mochten ze dan besmet zijn, kunnen ze thuis uitzieken, zodat iedereen die niet besmet was, gewoon zijn werk kon blijven doen. Maar nee, daar hetzelfde verhaal: ‘Testen heeft geen nut’, wederom in geheimtaal: ‘We hebben ze niet.’ Wat zijn daarvan de risico’s? Mijn dochter had Coron-achtige klachten. Bij het ziekenhuis werd ze niet getest, maar kon weer vertreken met ‘Je moet  er rekening mee houden dat je Corona hebt.’ Een paar dagen later keeg ze het benauwd. Weer naar het ziekenhuis. Diagnose: ‘Geen Corona, nee, we denken aan astma.’ Hoeveel van deze gevallen zullen gewoon doorlopen met een besmetting en zo anderen besmetten? Terwijl het zo voor de hand lijkt te liggen, dat iemand die symptomen lijkt te hebben, direct in quarantaine gaat. Gelukkig, in juni worden we massaal getest als we de Jonge mogen geloven. De vraag blijft waar, door wie en wanneer? Huisarts (daar zijn we nu niet welkom), ziekenhuis (idem), GGD (idem) of op het werk? We gaan het meemaken. Zou het niet logischer zijn om mensen die symptomen vertonen direct te testen?

Handen wassen

Handen wassen, nog een onderdeel van de drie-eenheid, waarom? Ieder mens, behalve de mensen die twintig keer per dag hun handen wassen, hebben een natuurlijke beschermingslaag op hun huid. Die is bedekt met goede bacterien. Als je die er afwast, word je juist kwetsbaarder dan als je ze niet wast. Dus wassen lijkt niet logisch.

App

Oh ja, dan was er ook nog de app. Dat gerucht, geillistreerd met geloofwardige beelden op tv, heeft een korte periode de ronde gedaan. Daarna werd het oorverdovend stil. Waarom? Wie had daar wel of geen belang bij? Toch riep de Jonge gisteren nog op tv: ‘Nee, die app komt er. In juni.’ Maar is zo’n app een logisch wapen tegen dit virus? Zaken als privacy, massaal gebruik (anders heeft het sowieso geen zin) of werking, waag ik dat te betwijfelen. We wachten af. In juni weten we ook wat dit betreft meer.

Het vaccin

Het enige dat ons kan redden van deze afschuwelijke pandemie is volgens zo’n beetje alle autoriteiten HET VACCIN. Dat is het tovermiddel, als dat er is worden we weer vrij gelaten. Hoewel het de vraag is of dat vaccin er uberhaupt gaat komen – het Sars-vaccin is er bijvoorbeeld na jaren nog steeds niet – is het hoogst onzeker of het wel werkt. Wanneer dat er zal zijn, als het er al gaat komen, is ook nog niet duidelijk, maar een jaar minstens. Al die tijd, vindt dit complot, moeten we zonder enige vorm van uitleg, anderhalve meter afstand houden, in de ellleboog niezen en je handen wassen. Dat doet, nogmaals zonder enige uitleg, iedereen braaf. Voor logischer zou volgens mij zijn: gezonde voeding promoten.  Waarom gebeurt dat niet? Als je slecht denkt, zou je kunnen zeggen dat Rutte enhet RIVM andere belangen hebben. Rutte bijvoorbeeld komt bij Unilever vandaan, en dat bedrijf kan niet beticht worden van een gezonde aanpak. Maar goed, waarom schreeuwt de overheid niet zo hard als hij kan hoog van de toren dat we voor een sterker immuunsysteem moeten gaan, en dat we daarvoor de supermarkt moeten mijden. Net als stress en smerige lucht trouwens. Ook wat dat vaccin betreft, zullen we geduld moeten betrachten.

Lokaal

Even heel iets anders, naar nu blijkt, maar al vanaf het begin af aan duidelijk was, het virus slaat vooral lokaal toe. In Noord Brabant bijvoorbeeld. Tot nu toe gaat men er van uit dat dat is veroorzaakt door het carnaval. Ondanks het feit dat er in Oost en West Brabant net zo heftig carnaval wordt gevierd, blijkt Oost Brabant veel en veel harder getroffen te zijn. Hoe kan dat? Nu hoor je steeds vaker dat de oorzaak dat de lucht boven Oost Brabant veel vuiler is dan de lucht boven West Brabant. Overigens zie je dat ook in andere lander. Los daarvan zijn er grote verschillen tussen de provincies; het Noorden bijvoorbeeld is veel minder getroffen. Met name in Groningen zie je nauwelijks besmettingen en volle IC’s. Daar is men ook tegen de regels van het RIVM in, wel meteen begonnen met testen. Is het niet logisch om de aanpak per regio te bekijken? Of zelfs per besmetting of brandhaard?

Bejaarden- en verzorgingstehuizen

Ook in tehuizen is er een chronisch tekort aan mondkapjes. Daar zijn trouwens de werk- en leefomstandigheden helemaal verschrikkelijk. In sommige tehuizen is de helft van de bewoners en werkenden overleden aan Corona. Kan dan echt niemand bedenken dat daar wel een reden voor moet zijn. Een afgesloten ruimte in combinatie met een luchtzuiveringssysteem dat het virus door de hele ruimte jaagt, zorgt voor veel meer risico omdat je dan voortdurend aangevallen wordt. Dan heeft die anderhalve meter helemaal geen zin, want nergens ben je veilig. Daar help handen wassen en in de elleboog niezen ook niet tegen. Zou het niet veel logischer zijn om de ramen en deuren wijd open te zetten, of zelfs met z’n allen naar buiten te gaan, lekker de frisse lucht in?

Dissel: Rutte-fluisteraar

Je kan je ook afvragen of een leider die zijn oor onvoorwaardelijk  laat hangen naar van Dissel en de rest van het RIVM een goede leider is. Ook al omdat deze man al vanaf het begin zwalkt: eerst was er niets aan de hand, een week later.., dan kan je wel zeggen dat we dit virus niet kennen, dat we met andere woorden, wat moet experimenteren, maar zo gemakkelijk kom je er wat mij betreft als autoriteit, maar ook als minister president, niet vanaf. Zou het niet logischer zijn om je gezonde verstand te gebruiken en je als eerst verantwoordelijke niet te verlaten op een zogenaamde autoriteit als het RIVM?

Oude mannen

Nog iets anders. Tot voor kort ging gezondheid voor economie. Alles moest wijken voor vooral oude mannen (boven de 75) die te dik waren en vaak onderliggend lijden hadden. Daarbij moet je denken aan kanker, hart- en vaatziektes en diabetes. Vaak waren dat mensen die toch al niet zo heel lang meer te leven hadden. Dan is de vraag gerechtvaardigd: kan dat niet anders? Nou, het roer is om hoor. Zowel qua groep als qua plek wordt stukje bij beetje anders gedacht. Er wordt langzaam maar zeker verschil gemaakt tussen de mensen in de risicogroep en de mensen die een heel kleine kans heben om Corona te krijgen. Ook wordt er fluisterend verschil gemaakt tussen gebieden of plaatsen waar veel besmettingen zijn en weinig. Het heeft even geduurd, maar het is eindelijk tot de botte hersenen van het RIVM (en dus Rutte) doorgedrongen. Alleen zijn ze over gegaan tot het andere uiterste: alle mensen in de risicogroep hebben telefonisch te horen gekregen dat mochten ze klachten krijgen, ze niet welkom zijn in het ziekenhuis! Het zal je maar gezegd worden. Maar zou het niet veel logischer zijn, deze groep te monitoren? Dan kan de rest van Nederland gewoon aan het werk blijven en naar het cafe gaan. Scheelt een hoop geld en ellende.

Angst zaaien versus vrijheid

Maar waar het uiteindelijk om gaat is dat we binnen twee maanden van een ene in een heel andere werkelijkheid zijn terechtgekomen, terwijl verreweg de grootste groep dodelijke slachtoffers te dikke mannen zijn, met onderliggend lijden. Zeker in het begin gingen die slachtoffers ruim voor een gezond economie. Zouden er toen kapjes en testen zijn geweest, had je een heel andere keuze kunnen maken die niet deze desastreuze economische gevolgen zou hebben gehad. Sinds namens de VVD de marktwerking in de zorg zijn intrede heeft gedaan, ging het fout, ook al merken we de gevolgen daarvan nu pas. Toen Corona uitbrak waren zo’n beetje alle hulpmiddelen al van de IC’s verdwenen. Wat overbleef werd verzameld en weer verspreid over alle Corona ic’s, wekenlang de enige ic’s, de rest stond leeg. Vandaar dat alle andere mensen die niet besmet waren, maar wel  onderliggend lijden hadden, niet in het ziekenhuis terecht konden. Vorige week had een ziekenhuis in Zuid Holland 5000 patienten op de wachtlijst staan. Hoeveel zijn daarvan niet de dupe geworden? Wanneer krijgen we daar de waarheid over te horen? Zou het niet veel logischer zijn om weer te gaan luisterennaar demensen aan de bedden, dan naar managers, dat  gezondheid echt weer voor het geld zou gaan? Maar vooral dat de autoriteiten, maar ook wij, onze gezonde verstand zouden gebruiken, dan de verantwoordelijkheid volledig te leggen bij zogenaamde autoriteiten die dat sowieso niet gewend zijn. Bovendien staan deze overheidspartijen nu niet bepaald te boek als onafhankelijk.

Geloof het ongelofelijke

By | Uncategorized | No Comments

Ik heb het al vaker geroepen, geloof het ongelofelijke, maar dat was voordat ik op aanraden van mijn goede vriend Peter de laatste film van Michael Moore, Planet Of The Humans, zag. Zojuist! Een eye-opener van de eerste orde. Wat je ziet, overstijgt zelfs het ongelofelijke. Het laat zien hoe de rijksten der aarde in rap tempo onder het mom van ‘groen’ de wereld vernietigen. De stille getuigen van deze nieuwe trend zien we overal om ons heen: stapels in stukken gezaagde bomen. Om er  achter te komen dat die bomen zijn omgezaagd om op een zogenaamd ‘groene’ wijze bij te dragen aan de enorme vraag naar energie, leidt slechts tot een gevoel van stilte, onmacht, wanhoop en woede. Het gaat kennelijk niet om duurzame energie, maar alleen belangen. En de belangrijkste speler is de overheid volgens Moore. Om erachter te komen of deze docu de waarheid spreekt, moet je durven omdenken, wat mij betreft een heel belangrijke vaardigheid die je niet op school geleerd wordt. Maar klopt de informatie in deze docu wel?

Na wat speurwerk stuitte ik op een artikel in de Volkskrant over een biomassa centrale in Diemen. Hoewel zo’n beetje iedereen daar falikant tegen is, gaat deze grootste centrale van Nederland er waarschijnlijk toch komen. Op 8 april dit jaar, middenin de Coronacrisis, gaf de provincie Noord Holland groen licht. Hoewel er, zo wordt steeds meer duidelijk, inmiddels bijna zes duizend mensen zijn gestorven aan het Corona-virus, en steeds meer geleerden concluderen dat ongezonde lucht daar een mogelijke oorzaak van is, mag dit Zweedse bedrijf het gehalte aan stikstof en fijnstof in en om Amsterdam flink opvoeren. Want niet alleen in Diemen, maar ook in Zaandam en Amsterdam verrijzen er dergelijke monsterhoutkachels, in totaal zijn er 372 gepland in Nederland! en is twee derde al in bedrijf. Er is tenslotte haast geboden, want we moeten de milieudoelen van Parijs halen. Want ja, je gelooft het niet, het verstoken van bomen valt onder duurzaam. Want’, zo beloven deze bedrijven, ‘voor elke omgekapte boom wordt een nieuw, jong boompje terug geplaats.’ Nog afgezien van de vraag of dat echt gebeurt, duurt het decennia voordat deze nieuwe bomen evenveel bijdragen als de oude bomen. Tegen de tijd dat deze nieuwe bomen volgroeid zijn is het grootste deel van alle bomen in de wereld waarschijnlijk verstookt.

Subsidie

Hoe kom ik daarbij? Om te beginnen dient er voor zo’n centrale een enorme hoeveelheid hout gekapt worden. Alleen al voor Diemen zijn 18.000 tot 36.000 voetbalvelden nodig, dat is 5x zoveel als alle voetbalvelden in Nederland. Vermenigvuldig dit eens met 372 (alleen voor Nederland). Maar dit gebeurt niet alleen in ons land, dat gebeurt overal ter wereld. Bio massa is namelijk big bussiness. Het is het nieuwe groen! Met een groot verschil: het gaat niet echt om duurzaam (duhhh!!), het gaat om de enorme bedragen aan subsidie die in het vooruitzicht worden gesteld. Want op die manier denkt onze regering snel de klimaatdoelen te kunnen halen. En daar hebben ze best iets voor over. Deze feiten zijn gewoon door iedereen te checken.

Duurzaam

Maar hoe duurzaam is die biomassa nou echt? Hoewel Vattenfall vol houdt dat ze pellets verstoken, blijkt uit alles adat dit een leugentje om bestwil is. Het hout  voor Diemen wordt van ver, bijvoorbeeld vanuit Amerika of Canada, aangevoerd zo blijkt. Dat alleen al maakt deze werkzijze er niet duurzamer op. Maar dat is niet het enige leugentje. Vattenfall (voorheen Nuon) durft ook te beweren dat deze grootste centrale van Nederland niet meer fijnstof uitstoot dan 1 houtkachel. Je moet wel heel dom zijn om dat te geloven, en naief of arrogant om dat te beweren.

Belangen: subsidie

Wat zijn de belangen van Vattenfall? Dit Zweedse bedrijf strijkt alleen al aan subsidie in Nederland van elf miljard euro op. Dat is nog los van het maandelijkse bedrag die de 60.000 huishoudens per maand aan Vattenfall betalen voor gebruikte energie. Dus best interessant. Nu weet ik niet of dit bedrag een jaarlijks bedrag is of uitgestreken moet worden over de twaalf contractjaren. Maar goed belangen.., Fenna Swart voorspelt namens het Comite Schone Lucht dat uiteindelijk 80% uit de subsidiepot naar de omstreden biomassacentrales zal gaan. Dus dat dit bedrijf daar belang bij heeft, is wel zeker. Sterker nog, zonder die subsidie ziet Vattenfall er van af. Het Comité Schone Lucht bekijkt samen met het Nijmeegse Mobilisation of the Environment (Mob) of juridische stappen tegen de beoogde biomassacentrale van Vattenfall in Diemen eenkans hebben. Mob is opgericht door Johan Vollenbroek. Opvallend is ook dat Vattenfall aangeeft van plan is om na 12 jaar met deze manier van energiewinning te stoppen. Gek genoeg is dat precies de periode waarover de subsidie wordt verstrekt. Het bedrijf houdt de mogelijkheid om langer door te gaan open, mede afhankelijk van of deze termijn wordt verlengd. Het heeft er dus alle schijn van dat het Vattenfall niet te doen is om duurzame energie, maar om de enorme subsidiestroom. Wiebes, die maar niet over de brug komt om de huishoudens in Groningen te compenseren voor geleden schade, geeft grif elf miljard uit voor een veel vuilere vorm van energieopwekking dan gas, of zelfs kolen. Het geeft ook aan dat Nederland slechts de schijn opwekt serieus de milieudoelen van Parijs te willen halen.

Houtkap:

Het plaatje wordt steeds duidelijker en zwarter: hoewel ons wordt aangeraden de houtkachel zo weinig mogelijk te gebruiken, zullen er op zeer korte termijn bijna vierhonderd centrales gaan draaien. Alleen al voor Diemen zijn 18.000 tot 36.000 voetbalvelden bomen nodig, dat is 5x zoveel als alle voetbalvelden in Nederland. “Massale houtstook is een ecologische ramp”, aldus Vollenbroek. “We vergeten dat Amerikaanse en Baltische bossen branden in onze kolen- en biomassacentrales.”

Media

Het geeft ook nog iets anders weer. Wat je sinds Corona veel meer ziet, is dat de media mensen die anders denken dan zij goed vinden, worden weggezet als ‘complotdenker’. Dit verwijst naar iemand die dingen ter discussie stelt, dingen als 5G en vaccineren, dingen waar veel mensen zich zorgen om maken. Het enige belang dat die zogenaamde complotdenkers hebben, is de gezondheid van zichzelf, maar ook van alle andere levende wezens op aarde. Deze belangen worden kennelijk niet gedeeld door Wiebes en Vattenfall, die hebben zoals we net zagen heel andere belangen. Die van Vattenfall zijn duidelijk, maar wat is het belang van Wiebes? Een vette bonus of een grof betaalde baan?

Michael Moore

Terug naar de docu van Michael Moore, wat is zijn belang? En wat is het belang van de steenrijke investeerders in bio massa? Het belang van Moore lijkt onze gezondheid. Hij wil ons waarschuwen voor wat ons te wachten staat: een verschroeide aarde waarop niet meer te leven valt. En wat zijn dan de belangen van die rijken der aarde?  Hoewel deze mensen zich tot nu toe vooral hebben ontpopt als geld- en machtverzamelaars, waarbij wij en onze gezondheid ondergeschikt waren, doen ze nu net alsof ze geld investeren in bioa massa omdat het juist goed is voor de planeet en daarmee voor onze gezondheid. Toch lijkt het ook hier te gaan om de omgekeerde wereld. Hoe waarschijnlijk is het dat deze mensen opeens 180 graden zijn gedraaid. Wat hen kenmerkt is, dat ze alleen kunnen denken in geld, zou dat nu opeens niet meer zo belangrijk zijn? Dit is op z’n minst twijfelachtig.

Complotdenkers

Dit vermoeden wordt nog eeens versterkt doordat mensen die deze bedrijven ter discussie stellen, nu evenals Moore worden weggezet als leugenaars en nepnieuws-verspreiders. Deze documentaire is volgens hen (en de overheid) verzonnen, beelden zijn gemanipuleerd en, samengevat, deze documentaire brengt nepnieuws en moet daarom verbannen worden van internet. Ik vraag me zelfs af of ze hem hebben gezien.

Topje vande ijsberg

De eerste keer dat ik iets over bio massa hoorde, ging het over zo’n installatie bij Amsterdam. Dat dit bedrijf nog veel mileuvijandiger is dan de op kolen gestookte bedrijven is al schandalig, maar dat, om deze bedrijven draaiende te houden, er bergen en bergen hout nodig zijn, afkomstig van bomen die juist een belanfgrijke rol spelen bij schone lucht. Biomassacentrales putten in de eerste plaats uit lokaal hout. Wat de gemeentes ook beweren dat is de reden dat je overal stapels boomstammen ziet liggen. Maar dit hout is bij lange na niet genoeg, daarom wordt het overgrote deel geimporteerd uit andere landen. En dit gebeurt overal er wereld. Hoewel 16.000 voetbalvelden als heel veel klinkt, is het slechts het topje van de ijsberg. Als dit kan, is wat mij betreft alles mogelijk: ‘5G is een dodelijk wapen’, ‘Corona is door mensen verooorzaakt of zelfs bedacht en bewust in gang gezet’, ‘kanker is al jaren te genezen’, en ga zomaar door. Geloof het maar! Is het misschien zo dat dergelijke taaal wordt gebezigd uit mensen die juist het omplot vormen? Wat groen’ wordt genoemd is in feite gitzwart. Wat wordt er nog meer verzwegen?

De kern

Veel! Want, en nu komen we tot de kern, deze bedrijven en de mensen die er voor werken, liegen en bedriegen altijd! De pluspunten worden genoemd en de minputen verzwegen. Om zoveel mogelijk geld te verzamelen gaan ze, dat is inmiddels wel gebleken, over lijken. Dat geldt mogelijk ook voor biomassa. Mijn advies: Denk na, follow the money! Daar ligt veelal de waarheid. En kom in actie!

 

Duivels dilemma

By | Uncategorized | No Comments

Normaal gesproken had ik gisteren een mail gestuurd naar ongeveer 250 mensen met de oproep om 20.00 uur bij mijn Facebook-presentatie aanwezig te zijn. Inmiddels hebben zo’n veertig mensen – waarvan een aantal twee of drie keer – deze presentaties bijgewoond. De teneur is dat het verhaal staat als een huis, maar dat de presentatie zelf wel wat spontaner kan. Twee dagen voor m’n tot nu toe laatste presentatie, belde m’n jongste zus. Zij gaf aan dat het teveel op oplezen leek, waardoor het niet overtuigend overkwam. Ter verdediging: het was pas de tweede keer dat ik deze presetatie gaf. Toch: het gaat elke keer beter. De derde keer, geinspireerd door mijn zus, heb ik het hele verhaal uit mijn hoofd gedaan. Gelukkig liet ze later die avond weten dat het een stuk beter was.

Hoe nu verder?

Goed, dit gezegd hebbende, de afgelopen dagen heb ik me in gemoede aangevraagd: hoe nu verder? Mijn missie is (nog steeds) om mensen te motiveren, stimuleren en inspireren om, indien nodig, iets aan hun gezondheid te doen. Het onderliggende argument is dat we onze oren laten hangen naar zogenaamde autoriteiten die het wat gezondheid betreft, bepaald niet goed met ons voor hebben. Dat we kennelijk zo aan een ongezond eetpatroon gewend zijn geraakt, dat we niet anders meer kunnen, ook al eten we ons op die manier beetje bij beetje ziek, chronisch ziek. Dat de farmaceutische industrie daar een doorslaggevende rol bij speelt, staat voor mij als een paal boven water. Enfin, dat verhaal staat in geuren en kleuren te lezen in mijn boek Chronisch Gezond, Recept voor een Vitaal Leven.

Goed verkeerd

Ik vroeg me af: zitten de mensen wel te wachten op zo’n boek? Willen ze wel hun eetpatroon wijzigen, willen ze eigenlijk wel gezonder lever? Geloven ze wel dat je van al die industriele producten die je in de supermarkt koopt,  ziek kan worden, of denken ze: het zal mijn tijd wel duren? Zien ze het gevaar van al die synthetische stoffen zoals aspartaam dat zich elke dag beetje bij beetje ophoopt in de buik, zodat het wachten is tot de bom barst? Of zijn ze gwoon, zoals de industrie voor ogen heeft, verslaafd geraakt aan al die producten waarin suiker of steeds vaker synthetische zoetstoffen die veel zoeter en dus veel goedkoper, maar ook veel ongezonder zijn, de boventoon voeren? Of, bedacht ik gisteren, is het misschien zo dat mensen denken: als ik mijn eet- en leefpatroon moet omgooien, heb ik mijn hele leven kennelijk iets goed verkeerd gedaan?

Mannen en vaccineren

Een paar maanden geleden hadden we weer een mannenavond in de straat. Het gsprek kwam op vaccineren. Vijf van de zes mannen deden mijn mening af als onzin. Vaccineren had volgens hun juist vele levens gered. En wat zou er gebeurd zijn, als die vaccins er niet waren geweest? Daarmee basta. Met een van die vijf, een uit India afkomstige technicus praatte ik verder over dit en andere, soortgelijke onderwerpen. In plaats van het af te kappen als niet belangrijk, liet hij weten dat hij een heel eind met me mee kon gaan, maar dat hij met een duivels dilemma zat. Hij had al afgerekend met voor hem vanuit zijn geloof, heel belangrijke items. Zo at hij hier in Nederland vlees, dat had zijn hele leven niet gemogen. Daar had hij zelfs schuldgevoelens bij. En als hij nu ook nog zou moeten toegeven dat vaccineren eigenlijk opgedrongen werd door de farmaceutische industrie en dat het niets te maken hadmet gezondheid, zou hij zijn enige dochter van tien verraden. Dat kan zijn geweten niet aan. Nu nog niet. Kan het zijn dat het ook zoiets is bij de gemiddelde Nederlander. Gisteren las ik in de krant dat er steeds meer biologsche producten worden verkocht, het leeuwendeel daarvan bij de supermarkt. Dat is exemplarisch. Na wat steekproeven kwam ik er achter dat een flink deel van die zogenaamde biologische produten helemaal geen biologische producten waren, maar alleen op het etiket ‘bio’ hadden staan. Dat mag van onze overheid. Dus die cijfers zijn vertekend.

Mijn dilemma

Ook ik heb een dilemma. Want als dat zo is, wat betekent dat dan voor mij? Hoe moet ik verder met mijn boek? Ben ik misschien iemand die een oud vrouwtje tegen haar zin dwingt naar de overkant te gaan? Wat kan ik er evntueel zelf aan doen om mensen te ‘bekeren’? Is het misschien een idee, zo dacht ik, om mensen naar deze blog te verwijzen en hen uit te dagen daarover met mij in discussie te gaan? Zoals een vriend van me zei: ‘Mischien moet je hen vragen of ze vragen voor jouw willen bedenken, en die dan tijdens je volgende presentatie te bespreken? Of zou het  helpen als ik, net als het voedingscentrum doet, mensen uit zou dagen om stapje voor stapje, product voor product, de ongezonde producten in te ruilen voor gezondere. Moet ik deze mensen niet veel meer met zachte drang meenemen in mijn dilemma?

Over de streep…

Ik ben nadat ik de Voedselzandloper heb gelezen cold turkey biologisch gegaan. Dat heeft me heel veel goed gedaan. Waar ik ‘vroeger’ twee of drie weken achter elkaar verkouden was, ben ik dat nu nog nauwelijks of veel korter, waar ik eerst bij een onsteking antibiotica haalde, lost mijn lichaam dat nu in een paar dagen zelf op. Alles draait immers om het immuunsysteem: dat beschermt ons tegen ziektekiemen en kankercellen. Als het op volle sterkte is, voorkomt het ziektes, als het verzwakt is, slaan deze toe. Want, en dat is de clou, de industriele producten verzwakken je immuunsysteem waardoor je meer kans hebt op (ernstige) ziektes, terwijl een gezonde eetstijl het juist versterkt. Een argument dat staat als een huis, hoorde ik terug, maar dat wil niet zeggen dat mensen naar mijn presentatie komen, laat staan mijn boek kopen. Maar wat zal hen wel over de streep trekken?

5G gaat als een trein..

By | Uncategorized | No Comments

Als we de providers mogen geloven zijn de mogelijkheden van 5G vrijwel onbeperkt. Toch zijn er vele redenen om te twijfelen aan  de veiligheid van 5G. Wij als het gewone volk, kunnen straks alles in en buiten huis instellen, verbinden, aan- of uitzetten wat we maar willen. Denk je toch eens in: de gordijnen gaan automatisch open, je kan in huis je auto starten en het beeld op de televisie hapert nooit, en een film downladen kost slechts een paar seconden. Dat is toch geweldig,zou ik graag inruilen voor mijn gezondheid. Of zelf rijdende auto’s die geen ongelukken meer veroorzaken, of chirurgen die iemand op afstand kunnen opereren. Het is allemaal te mooi om waar te zijn. Als je dat zegt, is het meestal ook zo. Of toch niet?

Niet iedereen kijkt overigens rijkhalzend uit naar een wereld met 5G, sterker nog velen maken zich grote zorgen. Hoewel honderden geleerden (waaronder oncologen en andere artsen die zich met kanker bezig houden) oproepen tot meer duidelijkheid – hoe veilig is 5G eigenlijk? – gaan de grote jongens, met een vergunning van de overheid op zak, stug door met testen en uitrollen. Dat ze die vergunning hebben, is ook al vreemd. Heb jij daar tussentijds iets over gehoord? En nu, midden in de Coronacrisis is dat kennelijk opeens bekokstoofd. Dat deze geleerden nog geen antwoord hebben gekregen op deze toch terechte vraag, is niet zo vreemd. Want zelfs de providers kunnen deze niet beantwoorden zonder de waarheid geweld aan te doen. Eind vorig jaar moesten ze tijdens een speciale senaatszitting met het schaamrood op de kaken toegeven dat er nog geen enkel onderzoek is gedaan naar de  veiligheid van 5G. En waarom denk je, doen deze bedrijven daar geen onderzoek naar? Omdat het niet veilig is! Sterker nog, het is volgens velen levensgevaarlijk. Volgens wetenschappers is zelfs het ‘ouderwetse’ 4G gevaarlijk voor onze gezondheid. Het is volgens hen bewezen dat het de kans op kanker vergroot. Hoe zit het dan wel niet met het nog veel snellere 5G?

Om te beginnen staan de zendmasten van 4G  kilometers uit elkaar, terwijl dat bij 5G maximaal 200 meter zal zijn. Verder zendt 5G uit op een andere frequentie, zal het altijd en overal zenden en of je nu een abonnement hebt of niet, nergens ben je velilig voor deze straling. Tenminste als het onveilig is?

Vodofone trapte deze week als eerste af. Veel mensen is dat misschien ontgaan. Het was als een  klein item in het nieuws, platgewalst tussen de Corona-items. Alsof het de gewoonste zaak van de wereld is. Dat T-mobile al op 2 oktober vorig jaar een vergunning had om 5G een jaarlang te testen, weet bijna niemand. Met de gedachten over de discusie in de Tweede Kamer nog vers in het geheugen, is het ook best vreemd dat dat nu al in kannen en kruiken bijkt te zijn. Ook KPN schijnt zich binnenkort met deze strijd der giganten te gaan bemoeien. Samenvattend over een aantal jaren zal je, waar je ook bent, straling ontvangen.

Om erachter te komen hoe het kan dat 5G bijna ongemerkt wordt uitgerold, dat deze bedrijven zonder enig onderzoek, niet op de korte, noch op de lange termijn, van de overheid toestemming hebben gekregen om met ons als proefpersonen, deze upgrade te testen, moet je zoals altijd kijken wat de financiele gevolgen zijn: wat verdienen deze bedrijven en de overheid ermee? Nou, in dit geval gaat het om miljarden, en ik zeg het nog maar eens, is voor de overheid belangrijker dan onze gezondheid. Het is eigenlijk niet zo zeer de overheid, als wel de politici die graag mee werken als daar een goed betaalde baan bij een van deze bedrijven tegenover staat. Dat weten de lobbyisten natuurlijk ook. En aangezien het geld bij deze partijen tegen de muren opklotst, kunnen ze zich best een bonus veroorloven. Cru gezegd: een baan voor een politicus weegt zwaarder dan de gezondheid van miljoenen mensen. Dat is onze democratie.

Kortom: stel de vraag waar liggen de belangen? De vraag stellen, is hem beantwoorden. Dat dat de grote bedrijven zijn, bedrijven zoals Samsung, Ericsson en vooral Huawei, spreekt voor zich. Maar wie daar ook heel veel aan zal verdienen is de Nederlandse staat, dus het wordt de verantwoordelijke poltici wel heel makkelijk gemaakt om de buit binnen te halen, voor zichzelf. Het is weer een schoolvoorbeeld van hoe het werkt: net als bij de voedingsindustrie de reguliere landbouw wordt gesubsidieerd (daar word je ziek van) in plaats van de biologische landbouw (daar blijf je gezond door), de farmaceutische industrie, met zijn niet werkende medicijnen, wordt geen strobreed in de weg wordt gelegd, terwijl producenten van natuurlijke medicijnen (die wel werken) niet eens mogen zeggen dat ze onze gezondheid bevorderen. Nu bij de telecommunicatie kunnen ze testen en uitrollen wat ze willen, en krijgen ze zelfs frequenties (tegen betaling), terwijl wetenschappers er voor waarschuwen (het gaat ten koste van onze gezondheid), er geen enkel bewijs is dat het veilig is, veel mensen zich zorgen maken, die vervolgens de mond worden gesnoerd door ze weg te zetten als complotdenkers en onzin uitkramers. Bij dat laatste spelen de media een desastreuze rol.

Teken de petitie Stap 5G

 

Een gezond kind in 7 stappen? Beter en slimmer eten. Boek bestellen