Monthly Archives: februari 2018

Maagzuur bye bye

By | Uncategorized | No Comments

Deze blog gaat opnieuw over mijn maagzuur probleem. En over je gezondheid in eigen handen nemen. In vorige blogs vertelde ik over mijn situatie: Ik heb al een jaar of vijftien last van brandend maagzuur. Daaraan heb ik een Barret-slokdarm over gehouden, dit is een voorstadium, zo wordt gezegd, van slokdarmkanker. Geen prettig vooruitzicht.

Medicatie

Aanvankelijk kreeg ik medicatie voorgeschreven. Dagelijks moest ik 40mg van deze medicatie slikken (Pantoprosol). Sinds een jaar of 5 ben ik bezig met mijn gezondheid. Daarvoor zocht ik alles uit wat me voor m’n ogen kwam, dus ook de werking van dit medicijn. Wat bleek: Het maakt het risico op allerlei kwalen en ziektes aanzienlijk groter. Dus ik besloot daarmee te stoppen. Zo begon een lang traject van allerlei middelen, supplementen, dieetaanpassingen, etc. Om een lang verhaal kort  te maken: Aan dat traject is een maand geleden een einde gekomen. In mijn laatste blog beschreef ik wat mijn volgende, (achteraf mijn laatste) stap zou worden: Beteine met Pepsine. Deze natuurlijke pillen zouden niet alleen mijn maagzuur binnenskamers houden, maar ook nog eens mijn lichaam helpen om zelf weer maagzuur aan te gaan maken. Bedenk wel: klachten met maagzuur komen zelden door te weinig maagzuur, bijna altijd gaat het juist om teveel maagzuur. Desondanks slikt 40% van de Nederlandse bevolking maagzuurremmers, een lucratieve handel, want het houdt zijn eigen kwaal in stand.

Maagzuurvrij

En inmiddels heb ik al een maand geen last meer van brandend maagzuur, en daarvoor hoef ik de pillen niet meer te gebruiken. Kennelijk boden de pillen wat ze beloofden: Het vuurtje in mijn mag aanwakkeren, zodat de maagzuur weer rijkelijk kon stromen. Tussendoor had ik, voor alle zekerheid, een afspraak gemaakt in het ziekenhuis om mijn slokdarm te controleren. Nou, daar was niets ernstigs mee aan de hand: ‘Alles ziet er keurig uit’, zei de arts.

Eind goed, al goed

Afgelopen vrijdag deed ik een soort laatste test (de proof of de pudding). Deze bestond uit pizza en rode wijn, twee middelen waardoor ik altijd last had van brandend maagzuur. Deze keer: Geen centje pijn. Dus mijn (voorlopige, je kunt niet weten) conclusie is: Na 15 jaar ellende, oppassen op wat ik at, en angst voor slokdarmkanker is er een last van mijn schouder gevallen. De maagzuur is in goede banen geleid en ik kan weer normaal eten. Ik ben best een beetje trots op mezelf. Het bewijst eens te meer dat je zelf veel invloed kunt uitoefefen op je gezondheid en (al of niet) ziekzijn. Dat geldt niet alleen voor mij, maar voor iedereen. En ook niet alleen voor slokdarmkanker, maar zo’n beetje voor 97% van alle ziektes en kwalen waar je synthetische medicijnen voor moeten slikken. Een doodlopende weg, want deze medicatie bestrijdt alleen de symptomen, maar niet de oorzaak. Op die manier blijft het geld binnen komen. Ook omdat alle bijwerkingen weer bestreden moeten worden door andere, symptoombestrijdende pillen.

 

 

Een gezond kind in 7 stappen? Beter en slimmer eten. Boek bestellen