Monthly Archives: april 2016

De Voedingsindustrie heeft overal zijn tentakels tussen de deur, ook bij Kassa

By | Uncategorized | No Comments


Gisteravond ook Kassa gezien? Wat een vertoning he?! Voor degene die het hebben gemist: Martijn Katan was op bezoek. Martijn Katan is hoogleraar Voedingsleer aan de universiteit van Amsterdam. De hoogleraar die me droge ogen beweert dat je dood gaat als je alleen groente en fruit eet. Hij is alweer even met pensioen, maar is nog regelmatig op de televisie te zien. Deze keer was hij uitgenodigd door Kassa om vragen van kijkers te beantwoorden. Hoewel hij erg zijn best doet om als onafhankelijk gezien te worden, kunnen we dat gezien zijn cv niet serieus nemen: een groot deel van zijn carrière werkte hij als wetenschapper in Wageningen, HET bolwerk van de voedingsindustrie, deed hij talloze onderzoeken voor voedingsgiganten als Unilever, Campina, Nestle, etc., en vloog hij tussen 2004 en 2007 ieder jaar op kosten (vlucht, hotel en eten) van dit laatste bedrijf naar Lausanne om een wetenschappelijk congres bij te wonen. Toch vond deze redactie hem kennelijk de beste man op de beste plek. Voor jouw informatie: dat was hij bepaald niet!
Read More

Dat gun je je ergste vijand nog niet!

By | Uncategorized | No Comments

Als het om voeding gaat, zijn er nogal wat keuzes te maken; gezondheid, diëten, allergieën, smaak, zoet, vet of juist zout, etc. Deze blog gaat over een ander fenomeen dat invloed kan hebben op de keuze van je voedingsproducten: dierenwelzijn. Hoe is het daarmee gesteld in ons eerste wereldland.

De aanleiding daarvoor is een item in Radar over de beloftes van de supermarkten om iets te doen aan de belabberde levensomstandigheden van de kippen, koeien, kalveren en varkens. Het werd nog eens aangewakkerd door een artikel in het AD naar aanleiding van een nieuwsbrief van Varkens In Nood. Het beschrijft de wel heel verschrikkelijke omstandigheden waaronder zeugen (moedervarkens) leven en vooral babyvarkens (biggetjes) sterven. Lees en huiver…

6 miljoen biggen sterven nog voor de slacht

Het schijnt dat het op zich niet abnormaal, maar tegenwoordig wel heel erg is: ‘6 miljoen varkens sterven per jaar nog voor de slacht. Deze jonge biggen liggen vaak uren of dagenlang te creperen totdat de boer ze vindt. Dan worden ze meestal doodgeslagen tegen de dichtstbijzijnde muur’.
Dat kun je je toch niet voorstellen? Toch gebeurt het, zes miljoen keer per jaar. Hoe kan het dat dat aantal zo hoog is (geworden)?

Steeds meer biggetjes per bevalling
‘Deze hoge sterfte komt doordat moedervarkens door doorfokken inmiddels meer dan 30 biggetjes per jaar krijgen. Dat zijn er ongeveer 6 keer zo veel als in de natuur. Door de toename is het gemiddelde geboortegewicht van de biggen gaandeweg afgenomen en zijn de biggen zwakker en kwetsbaarder geworden. Deze biggen worden snel ziek, raken eerder onderkoeld of gewond en hebben een grotere kans om te verhongeren’.
En dat komt weer door de hebberigheid van de industrie, hebberigheid waar kennelijk alles voor moet wijken, ook de gezondheid van de biggetjes (en de zeug).

Doodslaan of creperen, that’s the question
‘Als een varkenshouder een zwak of ziek biggetje opmerkt dan wordt het biggetje vaak eerst in een apart hok gelegd om te kijken of ze uit zichzelf herstellen. Daar liggen ze soms uren of dagenlang te creperen. Meestal worden zwakke biggen door de boer gedood, bijvoorbeeld door ze tegen de muur van het kraamhok aan te slaan. Dit gaat lukt niet altijd direct, waardoor het biggetje zwaar gewond bovenop zijn dode broertjes en zusjes belandt en alsnog een pijnlijke dood sterft’.
Mocht je dit net zo derdewereld vinden als ik, teken dan de petitie op de site van Varkens In Nood.

Leg- en plofkippen

Maar niet alleen varkens zijn het slachtoffer van de industrie, ook kippen hebben het zwaar. Helemaal als ze uit-gelegd zijn. Dan worden ze met grof geweld achterna gejaagd, bij de poten gepakt, in kisten gepropt en in een vrachtwagen geladen en naar Polen gereden. Dat geldt niet alleen voor ‘gewone’ kippen, maar ook voor kippen die een Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming hebben.
‘Bij het vangen gaat veel fout’, bleek uit een rapport van de Dierenbescherming. ‘De dieren worden bij de poten gepakt en met tien of vijftien tegelijk in een krat gekwakt. Daarbij lopen ze regelmatig botbreuken en andere verwondingen op, of komen klem te zitten. Gedurende de uren durende reis krijgen ze geen drinken’.
Jaarlijks komen meer dan honderd duizend kippen dood aan, en een veelvoud gewond. Het gaat jaarlijks om 8 miljoen dieren die meer dan vier uur moeten ‘reizen’ voordat ze aan hun laatste reis beginnen. De regels zijn: 1 procent mag overlijden, en 2 procent mag gewond raken. Wordt het meer dan krijg je een waarschuwing of een boete. Bij de 132 controles voldeed 16% niet aan de eisen.

De supermarkt
Ook in de supermarkt wordt er niet al te diervriendelijk met kippen om gegaan. Ondanks het feit dat er duidelijke afspraken zijn gemaakt met supermarkten, is het er het afgelopen jaar niet beter op geworden. Om te beginnen bleek uit het programma dat vrijwel geen enkele supermarkt zich aan de afspraken heeft gehouden. Maar Lidl maakt het wel heel erg bond: het gaat bij Lidl om het ras de Ross 708. De fokker heeft het overigens liever over ‘De winstkampioen met meer vlees en efficiency’. Deze kip groeit zo’n 60 gram per dag. Gevolgen: kreupelheid, gewrichtspijn, voetzweren en kortademigheid.

De concurrentie is voor een deel over gestapt op een minder snel groeiende variant. Lidl niet, die pakt het anders aan. Dit Duitse bedrijf zorgt er wel voor dat deze arme dieren (de Ross 708 dus) minder snel groeien, gewoon door ze minder eten te geven. Hoe barmhartig..
Overigens houdt concurrent Jumbo zich ook niet aan de afspraak. De prijspakker (drie bakjes voor 6 euro) gaat als zoete broodjes over de toonbank. Reactie van Jumbo: ‘We houden ons aan de regels’. Want de afspraak is: ‘Geen plofkip, tenzij het om een (stunt)actie gaat.’ Laat dat nu bij Jumbo schering en inslag zijn.
Ook van de politiek hoeven deze beesten voorlopig niet veel te verwachten. PVDA politica Sjoera Dikkers bepleitte onlangs een algeheel verbod op plofkippen. Een dag later bleek daar geen meerderheid voor te zijn.

Conclusie
En zo modderen we maar door. Ook de kalveren hebben het niet gemakkelijk. Omdat de melkveebedrijven groeien in Nederland uit hun vestje groeien, is er een overschot aan kalfjes ontstaan. Dit overschot belandt in ‘de stallen waar deze ‘restproducten’ van melk worden vet gemest voor de slacht’.

Als het om dieren en dierenwelzijn gaat, maken de gezamenlijke supermarkten er dus een zootje van. En dat alles onder het mom: zoveel mogelijk omzet tegen zo weinig mogelijk kosten. Daarbij telt het belang van de dieren in de praktijk niet of nauwelijks mee. Dat zou bij de consument een belletje moeten doen rinkelen, want waarom zou dat bij ons, de consument, anders zijn? Het is bij de wilde sprinkhanen af…

MET GEZOND OUD WORDEN KUN JE NIET VROEG GENOEG BEGINNEN!

By | Uncategorized | No Comments

Hack de suiker
Afgelopen donderdag stond het in de krant (AD): ‘Hoe Jonger, Hoe Ongezonder’.
Het is de kop boven een artikel dat begint met ‘Jonge mensen zijn ongezonder dan hun ouders, en die weer meer dan hun vader en moeder. Ze lopen meer risico op (zwaar) overgewicht en hoge bloeddruk. Dat is de opmerkelijke uitkomst van een groot onderzoek dat het RIVM (Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) vandaag presenteert.’
Read More

Een gezond kind in 7 stappen? Beter en slimmer eten. Boek bestellen