Monthly Archives: maart 2016

Kanker is dol op suiker

By | Uncategorized | No Comments

#Hack de suiker!

kloppers2
‘Gezond eten met de Schijf van Vijf is goed voor je lijf’ zo wordt de nieuwe Schijf Van Vijf aangekondigd op de site van het Voedingscentrum. ‘De basis van de Schijf van Vijf bestaat uit producten die volgens de laatste wetenschappelijke inzichten goed zijn voor je lichaam’, zo proberen ze ons wijs te maken. ‘Omdat ze bijvoorbeeld de kans op hart- en vaatziekten en kanker verkleinen. Als je eet volgens de Schijf van Vijf krijg je daarnaast voldoende mineralen, vitamines, eiwitten, koolhydraten, vetten en vezels binnen. Kies je verder niet te vaak voor producten die buiten de Schijf van Vijf staan, dan blijf je makkelijker op gewicht en vergroot je de kans op een gezonde oude dag. Bovendien helpt de Schijf van Vijf je om in grote lijnen milieuvriendelijker te eten.’
Quatsch! Grote quatsch! Een schoonvoorbeeld van De Omgekeerde Wereld. Read More

Vasten, ontgiften en afvallen

By | Uncategorized | No Comments

Toen ik vanmorgen de 14-daagse weersverwachting bekeek, en zag dat het volgende week (de 21ste begint de lente echt) richting de 15 graden zou gaan, bedacht ik dat dat bij uitstek de periode in het jaar is waarop mensen bedenken zichzelf (net als hun huis) eens grondig onder handen te nemen. Zo heb ik bijvoorbeeld gisteren een detox-programma bij de biologische winkel aangeschaft. En toevallig stuitte ik zojuist op een blog van Juglen Zwaan over afvallen. Ook dat is, soms stiekem, de reden om te gaan detoxen. Dus ja, 1 en 1 = 2.

Deze blog gaat dus over detoxen, vasten en voor wie dat wil, ook over afvallen. Juglen beschreef 11 producten die je dan beter niet kunt gebruiken, met daarmee een niet onbelangrijke aanvulling: het gaat vooral om producten die je in de supermarkt koopt. Daar heb ik mijn eigen variant op gemaakt.

Maar we beginnen eerst met het goede nieuws: er zijn ook producten die het proces kunnen ondersteunen. Bijvoorbeeld yoghurt, kwark, (groene) thee, eieren en kokosolie. Terwijl geraffineerde producten er juist voor zorgen dat je aankomt. Kijk maar eens om je heen als je toch door de supermarkt loopt. De producten hieronder spannen wat dat betreft wel de kroon. Dus als je af wilt vallen: laat deze dan lekker staan.

1. Gefrituurde producten

Gefrituurde producten als industriële patat en chips zijn om te beginnen van zichzelf al dik makend, super ongezond – gebakken, geroosterde en gefrituurde aardappelen bevatten de kankerverwekkende acrylamides – en verslavend. Als je eenmaal een handje chips naar binnen hebt gewerkt is het vaak lastig om te stoppen. De voedingsindustrie helpt ons wat dat betreft een handje door er ingrediënten aan toe te voegen die ons er toe zetten er meer van te eten, net zo lang tot de zak helemaal leeg is.
Maar ook een croquet, bamibal of fricandel past niet in een gezond en slankmakend dieet. Het vet is doorgaans plantaardig. Data heeft de nare bijwerking om hoogst ongezond te worden als het te heet wordt verhit. Voeg daarbij het bewerkte vlees dat er in wordt verwerkt.

Alternatief: onbewerkte producten gefrituurd in bijvoorbeeld kokosolie.

2. Suikerrijke dranken

Daarbij moet je denken aan frisdrank, maar ook industriële vruchtensappen. Niet alleen word je dik van al die geraffineerde suiker die de industrie er in mietert, maar ook is het daardoor lastig om er mee te stoppen.
De laatste tijd zie je veel frisdrank waarop kreten staan als ‘Zero’, ‘calorievrij’, etc. Laat je niet in het ootje nemen, deze moderne soorten zijn zo mogelijk nog erger, omdat ze je lichaam voor de gek houden.

Alternatief: zelf vers geperst vruchtensap. Bevat ook suiker, maar dat is natuurlijke suiker. Bovendien zorgen de vezels er voor dat je eerder verzadigd bent.

3. Brood

Vooral geen wit brood. Om te beginnen is het meel waar industrieel wit bood van wordt gemaakt zwaar geraffineerd (geldt overigens voor zo’n beetje al het industriële meel/brood). Daarnaast bevat het nogal wat toe gevoegde suiker.

Alternatief: biologische desembrood, tarwe, volkoren of spelt.

4. Snoepgoed

Snoepgoed is rijk aan calorieën en arm aan voedingsstoffen. Toch wordt dat door menigeen nog steeds als het beste kinderverwen-product gezien. Sterker nog, veel mensen vinden het zelfs zielig als een kind dat niet krijgt. Als je een middelbare school binnenloopt, staan daar zelfs automaten van Mars opgesteld.

Alternatief: heerlijke biologische of zelf gebakken koekjes (zonder geraffineerde suiker). Maar noten of een stukje schoon fruit is ook heerlijk.

4. Koek

Daarvoor geldt ongeveer hetzelfde als snoepgoed: het is best zielig als een kind geen koekje mag. En ach, al die toegevoegde suiker, dat moet je maar op de koop toenemen. Net als de kunstmatige transvetten. Ofschoon die twee samen toch volgens wetenschappers een belangrijke rol spelen bij onze welvaartsziektes als Obesitas, hart- en vaatziektes en kanker.

Alternatief: biologische alternatieven.

5. Alcohol

Het is maar ten dele waar dat alcohol verantwoordelijk is voor gewichtstoename, met mate kan het zelfs helpen om af te vallen, maar teveel zorgt juist voor aankomen. Vooral bier heeft dit effect, vandaar de bierbuik.

Alternatief: Biologische wijn, vers geperst onbewerkt fruitsap of matigen met alcohol.

6. (Room)ijs
Behalve heel veel suiker, bevatten de meeste ijsjes in de supermarkt rode (dus gevaarlijke) E-nummers. Net als snoep is ijs bij uitstek een verwenproduct dat in de ogen van verwenners geen kwaad kan. Sterker nog, het is zielig als je dat een kind ontzegt. Nog zieliger dan kanker, zo lijkt het wel.

Alternatief: Zelf ijs maken, met minder of geen suiker, en biologische, dus met alleen maar onbewerkte, natuurlijke ingrediënten.

7. Pizza

Op 7 een product dat de laatste tijd steeds meer in populariteit stijgt, de (afhaal)pizza. Maar ja, dit soort pizza’s vallen in de categorie industriële producten, dus erg ongezond (geldt voor bodem, beleg, vlees, kaas en saus). Heel veel calorieën, ongezonde ingrediënten als geraffineerde bloem, e-nummers en bewerkte vleesproducten, en maar heel weinig gezonde stoffen.

Alternatief: Zelf een pizza samenstellen met onbewerkte ingrediënten.

8. Vrijwel alle andere industriële producten

Vrijwel alle producten die je uit de schappen van de supermarkt haalt, zijn bewerkt; fruit en groente is bespoten met soms wel tientallen soorten gif (slechts een klein deel van alle fruit en groente is schoon. Kijk maar eens op gifwijzer.nl), vlees, vleeswaren en vis zijn zwaar bewerkt (nog los van het leed dat deze dieren wordt aangedaan), en bevatten net als al die andere producten (tot zoute haring toe), veel te veel geraffineerde suiker. Laat je wat dat betreft niet misleiden door wat er op het etiket staat. Vrijwel alles mag straffeloos wordt geroepen, terwijl het gewoon niet waar is. ‘Bio, verantwoord, duurzaam’, door marketeers verzonnen lokkertjes om jou er toe te bewegen het in je karretje te gooien.

Geraffineerde suiker wordt in verband gebracht met al onze welvaartsziektes. Vergeleken met een jaar of twintig geleden is de kans om kanker te krijgen zelfs vervijfvoudigd!

Conclusie:
Als je gezond en slank de zomer in wil gaan, laat bovenstaande producten dan gewoon staan, en ga wat minder eten. Niet alleen scheelt dat kilo’s, het levert je ook extra gezonde levensjaren op. Dubbele winst. Succes!

Nog een belangrijke tip: plan een periode van een dag of vier, vijf waarin je vast. Dat betekent dat je je eet- en drinkpatroon gedurende die periode aanpast: minder eten (maximaal 600 cal) en juist meer drinken! Qua eten kun je dan denken aan eiwitrijk voedsel met een lage glycemische index, zodat je automatisch minder eet. En qua drinken: vers geperst sap, biologisch sap en natuurlijk water, liefst gefilterd en uit glas (ipv plastic)

Boek: Het Vastendieet van Dr. Michael Mosley en Mimi Spencer. Ondertitel: val af, blijf gezond en leef langer. Wie wil dat nu niet?!

De Nieuwe Schijf van Vijf

By | Uncategorized | No Comments

002

Op 4 november vorig jaar presenteerde De Gezondheidsraad de nieuwe richtlijnen onder de toepasselijke noemer De Nieuwe Richtlijnen voor Goede Voeding. In plaats van over voedingsstoffen gaat het vanaf nu weer over voedingsmiddelen. Daarmee lijkt het nutritionisme zijn langste tijd te hebben gehad. Zou dat een essentieel andere Schijf van Vijf opleveren? Ik voorspel van niet… Read More

Een gezond kind in 7 stappen? Beter en slimmer eten. Boek bestellen