All posts by Rouwkost

De leugens van de farmaceutische industrie

By | Uncategorized | No Comments

Het verhaal dat je nu gaat lezen zal je niet blij of optimistisch stemmen, maar ik kan er niet omheen het te schrijven. Want het is een belangrijk verhaal.

De afgelopen week ging mijn blog over medicatie voor maagzuur. Teveel maagzuur beweren de makers, te weinig maagzuur zo schrijven steeds meer onafhankelijke wetenschappers. En dat is, in sommige gevallen, een verschil van leven of dood.

Hoe het begon?

Wat is het geval? Begin vorige eeuw werd het fundament gelegd voor de geneeswijze waar we hier in het Westen, en trouwens gaandeweg overal in de wereld, mee opgescheept zitten. Het is een geneeswijze die gebaseerd is op synthetische medicijnen, patenteerbare, synthetische medicijnen en symptoombestrijding. Dat hebben we te ‘danken’ aan J.D. Rockefeller, een schatrijke Amerikaanse ondernemen, die fortuin had gemaakt in de olie. In die business werd gewerkt met patenten. Hij bedacht een briljant idee: Als we die blauwdruk nu eens over ons gezondheidssysteem leggen – want iedereen wordt wel eens ziek en heeft dus medicijnen nodig – dan is dat kat in t bakkie. En, zo dacht hij verder, als we er dan ook voor zorgen dat niet de homeopathie (geneeskunde met behulp van natuurlijke medicijnen gebaseerd op vinden en bestrijden van de oorzaak), maar de allopathie (geneeskunde met behulp van synthetische medicijnen, gebaseerd op het bestrijden van de symptomen) het ware gezondheidsgeloof wordt, dan wordt het helemaal lachen. Omdat we de oorzaak ongemoeid laten, de ziekte steeds weer terugkeert, en er dus ook steeds weer medicijnen nodig zijn.

Hoe pakte hij dat aan? Simpel: Hij gaf de Amerikaanse (en later ook de Europese) universiteiten (opleidingsinstituten voor artsen) de keus: Doe je mee of niet? Deed je mee, werd je vorstelijk beloond, zo niet dan werd je vergunning afgepakt. En zo geschiedde. Rockefeller werd nog schat-hemeltje-rijker en wij zitten met de gebakken peren. Al realiseren de meeste mensen niet wat voor gevolgen dat had voor hun gezondheid.

Dus wordt het hoog tijd hen dat eens haarfijn uit te leggen.

Patenteerbare medicijnen

Waarschuwing vooraf: Het gaat dus om synthetische, patenteerbare medicijnen. Deze worden ontwikkeld, gefabriceerd en op de markt gebracht door een (klein) aantal megagrote multinationals die niet alleen arbeiders in dienst hebben, maar ook wetenschappers, lobbyisten, journalisten, etc. op de loonlijst hebben staan. Deze bedrijven zijn zo machtig dat ze zelfs landen onder de duim hebben. Dat doen zij niet met jouw gezondheid in gedachten, nee, het gaat hen louter om winst, om hun aandeelhouders tevreden te stellen en te houden. Dat betekent in de praktijk dat het er dus niet om gaat om zo goed mogelijk werkende medicijnen te ontwikkelen, maar medicijnen die de schijn wekken te genezen. Dat is een belangrijk verschil.

Wetenschappers

Deze mensen, die op de loonlijst van een farmaceutisch bedrijf staan, ontwikkelen steeds weer nieuwe medicijnen, onder steeds weer nieuwe namen voor steeds meer geld. Een mooi voorbeeld: Kankermedicijnen. De melkkoe van deze genees’kunde’; De huidige chemotherapie kost een slordige 7.000,- tot 13.000,- euro per kuur. De modernste medicijnen kosten al gauw meer dan een ton.

Verder doen ze onderzoek, publiceren deze onderzoeken in vooraanstaande bladen en vermelden daarin – net als bij de voedingsindustrie bon ton is – de voordelen en verzwijgen de nadelen. Om deze onderzoeken gepubliceerd te krijgen, moet je een waanzinnige zak geld meenemen. Deze bladen worden gelezen door externe werknemers van het bedrijf: artsen, chirurgen, etc.

Marketeers

De marketeers doen ongeveer hetzelfde werk: ze versterken de voordelen, en verzwijgen de nadelen en verpakken het in een mooie product en een dito verhaal. Dat verhaal wordt verteld op televisie, in nieuwsprogramma’s, bladen, etc., en bekeken, gelezen of onbewust ondergaan door de gewone man, jij en ik. En wij geloven het.

Journalisten

Voor de duidelijkheid, ook deze journalisten worden betaald door de farmaceutische industrie. Zij schrijven naar aanleiding van nieuwe medicijnen, nieuwe onderzoeken, etc. een verhaal dat er voor moet zorgen dat iedereen die dat leest denkt: zo, dat is een goed verhaal. Dat medicijn wil ik ook! Helaas geldt ook voor dit verhaal dat het natuurlijk niet klopt; het beschrijft de wonderen die het medicijn verricht, niet de nadelen, de bijwerkingen zeg maar, of gewoon de waarheid.

Lobbyisten

Dan heb je nog de lobbyisten. In Brussel staan tegenover 1 politicus 40 lobbyisten dagelijks klaar. Deze werknemers storten zich massaal op de mensen die de wetten maken, de politici en proberen hen er van te overtuigen dat hun middel fantastisch is en het waard om veel geld in te investeren. Dat er geen enkel middel wordt geschuwd om hun belang wettig geregeld te krijgen, spreekt voor zich. Dat strekt zich niet alleen uit tot de overheid, maar ook tot de justitiele macht. Hoe machtig deze mensen zijn, blijkt uit het verhaal van de glysofaat (zie onder), of uit hoe er onlangs in Italie een wet is doorgedrukt die ouders er toe dwingt om hun kinderen voor hun 16de te onderwerpen aan 10 nieuwe vaccins (56 doses) op straffe van verwijdering van school. Je mag wel weer naar school als je per vaccin 500,- betaald.

Ambassadeurs

Dat zijn er de geneesheren en –dames waar wij direct mee te maken hebben. De (huis)artsen, doctoren en verpleegsters in ziekenhuizen, etc., de mensen die de medicijnen voorschrijven en uitdelen. Deze mensen worden niet alleen betaald voor hun diensten in de vorm van bonussen, maar ook gefêteerd op dure reisjes naar symposia, waar wordt uitgelegd hoe indrukwekkend de nieuwste medicijnen zijn. Een mooi voorbeeld is mijn voormalige huisarts die me regelmatig belerend toesprak en zei dat ik toch echt dagelijks mijn voorgechreven pantoprosol moest nemen. Lees mijn laatste blog over Brandend maagzuur en je snapt wat ik bedoel.

Deze geneesmensen zorgen er ook nog eens intern voor dat iedereen in de pas blijft lopen; als je als goed bedoelend arts een patiënt een ander dan voorgeschreven medicijn adviseert, wordt je tot de orde geroepen (zeker als het een natuurlijk onpetenteerbaar medicijn is). Het is eigenlijk nog erger, huisartsen zijn eigenlijk verslaafd aan de allopathische geneeswijze; ze weten niets van mogelijk gezondere alternatieven (zoals voeding), en willen daar ook liever niets van weten. Dat ondanks het feit dat ze gezworen hebben hun patiënten datgene te bieden wat het beste voor hen is.

Houd mij ten goede, ik beweer niet dat alle mensen die zich bezig houden met het weer gezond maken van zieke mensen, corrupt of crimineel zijn. Ik beweer wel dat deze mensen in het goede geloven, naïef zijn of gewoon niet zelf kunnen of willen (of durven) nadenken vanwege de maandelijkse slarisstrook. Misschien ook omdat ze denken niets te kunnen bijdragen aan een betere wereld. Sterker nog alternatieve geneeswijzen worden uitgelachen, belachelijk gemaakt of charlatans genoemd.

Ja, die Rockefeller heeft het goed voor elkaar.

Medicijnen goedkeuren

Dan heb je nog de instellingen die beslissen welke medicijnen het recht krijgen om op de markt gebracht te worden. Dit traject is zo duur dat alleen de multinationals (en de overheid) het kunnen betalen. En dat kunnen ze betalen omdat ze met deze vaak nepmedicijnen zoveel geld hebben binnen geharkt dat het tegen de muren op klettert. Dus stel dat jij morgen een medicijn ontwikkeld dat in een klap aan alle ziektes in de wereld een einde maakt, zal dat nooit op de markt komen omdat je het niet kunt betalen. Er zijn overigens nog meer redenen waarom dat nooit zal gebeuren: niemand zal je geloven, of je wordt vermoord (omdat de farmaceutische industrie niet wil dat hun schip met goud vergaat).

Hoe gaat dat keuren dan in zijn werk? Elk nieuw medicijn dat wordt ontwikkeld moet na een (relatief) korte periode van testen, worden goed gekeurd. Daarbij worden de bijwerkingen voor het gemak buiten het onderzek gelaten, dat blijkt pas later, als miljoenen mensen het al gebruiken. Dat daarbij de kwaliteit minder een rol speelt, dan het bedrag dat deze bedrijven de FAD (Amerikaans bedrijf dat medicijnen de vergunning (patent) betalen om het op de markt te brengen) moeten betalen, blijkt uit een grootschalig Engels onderzoek: Slechts 12 procent van alle medicijnen werkt! De resterende 88% kun je onderverdelen in ‘neutraal’ (Je wordt er niet beter van, maar ook niet zieker) en ziekmakend (het verergert de kwaal, je wordt er ziek van of je gaat er simpelweg aan dood). In Amerika sterven jaarlijks 140.000! mensen door medicijngebruik.

En de rest

Daaronder schaar ik alle anderen dan boven beschreven, dus ook jou als lezer. Wij, zeg maar de consument, gaan daar massaal in mee. We slikken de medicijnen voor zoete koek, weten niet beter of chemo is de enige manier om van kanker te herstellen en niet dood te gaan, of durven niet zelf na te denken over andere alternatieven. Ook al sleep je maandelijks een plastic tas vol pillen en poeders mee uit de apotheek. Het nieuwste idee van de overheid is om niet maandelijks, maar jaarlijks al je medicijnen op te halen.

Marktmechanisme en marketing

Dit briljante systeem, waar marktmechanisme en marketing hand in hand gaan, is gebaseerd op angst en een blind vertrouwen in de geneeskracht van onze georganiseerde geneeskunst bij de consument. Als je kanker krijgt, houd je je vast aan de veronderstelde kracht, kwaliteit en oprechtheid van de dokters, verpleegsters, huisartsen, etc. Zij hebben het beste met je voor, weten precies wat ze doen en zijn dus te vertrouwen. Zo erg dat er verder geen keus is, of wordt gemaakt. We zijn allemaal bang om dood te gaan, en alleen de huisarts, verpleegster en chirurg kunnen ons daarvan redden. Niemand ziet dat er steeds meer mensen sterven aan ernstige ziektes met kanker voorop. De nieuwste schattingen zijn al 1 op 2 mensen krijgt met kanker te maken. Opzettelijk en doelbewust gesjoemel met cijfers houdt dit vertrouwen intact.

Als je – om een voorbeeld te geven – binnen vijf jaar aan kanker dood gaat, word je meegeteld als iemand die is overleden aan de ziekte kanker. Als je een dag na die vijf jaar het loodje legt, word je niet als kankerslachtoffer geregistreerd. Het belangrijkste doel van de dure kankermedicijnen is dan ook om je minimaal 5 jaar in leven te houden. Daarmee suggereren ze dat je niet aan kanker bent overleden (Wat dus een leugen is). Er wordt (nog meer) gelogen (Minder mensen sterven aan kanker), met prijzen gegoocheld (een oud medicijn dat 13,50 kostte, werd onlangs gekocht en voor 750,- opnieuw in de markt gezet. Dat is 5000% meer), of gedreigd: ‘Als je geen chemo gebruikt, ga je absoluut dood’. Het geen natuurlijk eveneens niet waar is, want iemand die kanker krijgt en niets doet, heeft 75% meer kans te overleven dan iemand die aan de chemo dood gaat. Als je in plaats van chemo kiest voor een gezonder leven (Je gaat meer bewegen, aangepaste voeding, etc.) word je kans om te overleven nog groter. Toch blijven we ons vast klampen aan dit dodelijke gif. Overigens: Het klopt, chemo doodt de kankercellen, maar beschdigtgezonde cellen zodanig dat de kanker bij de meeste mensen op termijn gewoon weer terug komt.

De multinationals nemen de macht

Onlangs werd het bestrijdingsmiddel Glyfosaat door Europa op het nippertje opnieuw goedgekeurd. Met een krappe meerderheid werd het voorstel aangenomen. Het mag van Europa nog vijf jaar ongestoord worden gebruikt. Hoewel onafhankelijke wetenschappers klip en klaar bewezen dat dit door Monsanto ontwikkelde middel niet alleen ons lichaam (door het eten van planten die bespoten zijn) ziek maakt, maar ook ons milieu (water en grond) grondig vergiftigd, waardoor je ook ziek kunt worden en sterven, stemde Nederland voor. Als Nederland dat niet zou doen, zo dreigde Monsanto, eisen we een miljard euro. Dat is de wereld waarin wij leven.

Ja, wat kunnen we anders?

Een goede vraag, maar deze is simpel te beantwoorden. Geloof al die verhalen van op je geld beluste instanties niet, maar ga zelf op onderzoek uit. Informeer je, check beloftes, onderzoeken en uitspraken op waarheid, zoek uit wie iets geschreven heeft – is hij onafhankelijk of werkt hij voor een farmaceutisch bedrijf of een daaraan gelieerde instelling (bijvoorbeeld een huisarts of ziekenhuis) – en trek je eigen conclusie. Ben je voor het bestrijden van symptomen, of ga je liever voor het wegnemen van de oorzaak? Geloof je meer in nieuwerwetse synthetische, of in natuurlijke medicijnen waar ons lichaam al zijn hele leven aan gewend is?

Jij mag het zeggen?

 

 

 

Teveel maagzuur is eigenlijk te weinig maagzuur

By | Uncategorized | No Comments

Het is grappig, eind vorige week stuitte ik op een forum over maagzuur. Daar kwam ik iemand tegen die informatie wilde over het voorkomen van brandend maagzuur. Hij had van alles geprobeerd, maar bleef er last van houden. Ik heb hem een oude blog gestuurd. Daarin kwam ik tot mijn verbazing twee dingen tegen die ik zelf vergeten was: Betaine HCL en een boek: Waarom Maagzuur Goed Voor Je Is van Jonathan V. Wright. Inmiddels gebruik ik de Betaine (tot tevredenheid), en heb ik het boek gelezen. Zijn conclusie: Maagzuurremmers doen (veel) meer kwaad dan goed, omdat ze deze medicijnen geven tegen een te veel aan maagzuur, terwijl de kwaal eigenlijk is: te weinig maagzuur!

(Bijna) half Nederland gebruikt maagzuurremmers

Wat is het geval: 40% Van alle Nederlanders heeft last van (brandend) maagzuur. Als je met deze klacht naar de dokter gaat, krijg je steevast maagzuurremmers voor geschreven. Omdat hij er van uitgaat dat teveel maagzuur de oorzaak is van je klacht. Hoewel er simpele tests bestaan om te meten hoeveel maagzuur je in je maag hebt, wordt dat zelden gedaan. Anders zouden ze er met 95% zekerheid achter zijn gekomen, dat je niet teveel, maar juist te weinig maagzuur in je maag hebt. En dat is jammer, want te weinig maagzuur is heel wat anders dan teveel.

Dus rijst de vraag: Waarom schrijven artsen maagzuurremmers zo massaal voor, terwijl je lichaam niet teveel, maar juist te weinig maagzuur aanmaakt? En dat terwijl te weinig maagzuur een (groot) risico is voor je maag, maar ook op andere kwalen en ziektes (astma, hart- en vaatziektes, beroerte en auto-immuunziektes).

Het antwoord ligt er natuurlijk dik bovenop: die maagzuurremmers, die sinds kort zelfs vrij verkrijgbaar zijn bij het benzine tankstation, drogist en supermarkt, leveren miljarden op. Dankzij onze ongezonde eet-stijl (industriële, bewerkte voeding), en leefstijl (roken, alcohol en stress) die we regelmatig ervaren, wordt de vraag naar deze – soms dodelijke – medicijnen alsmaar groter. De omzet in Amerika is inmiddels gestegen tot 25 miljard. Wat zijn de oorzaken van (brandend) maagzuur hebt?

Oorzaken

Om te beginnen onze eet- en leefstijl (industriële voeding, stress). Verder medicijnen en ouderdom. En natuurlijk onze manier van denken: als het maagzuur niet meer wordt gevoeld, is de kwaal verholpen. Integendeel, de gevolgen worden met het klimmen der jaren alleen maar erger.

Dus als je iets aan dat vervelende brandende gevoel wilt doen, zal je direct moeten beginnen: Ga gezonder leven. Stop met roken, ga meer bewegen, en ga stress uit de weg. En gezonder eten! In mijn boekje Gezond Oud Worden (Daar Kun Je Niet Vroeg Genoeg Mee Beginnen) voor 5,99 te bestellen op heelnederlandleest.nl, staat precies (en simpel) beschreven hoe je dat aan kunt pakken. Maar als je klachten inmiddels chronisch zijn geworden, kun je ook voor grover geschut gaan.

Wat is het nut van maagzuur?

Maagzuur heeft een aantal belangrijke functies in het lichaam.

  1. Het maagzuur zorgt voor de vertering van de binnenkomende voeding, waardoor de voedingsstoffen kunnen worden opgenomen in het bloed. Zonder maagzuur kunnen eiwitten – maar ook koolhydraten en vetten – niet worden afgebroken.
  2. Ten tweede zorgt maagzuur ervoor dat alle vreemde bacteriën en schimmels in ons voedsel onschadelijk worden gemaakt.
  3. Maagzuur is van essentieel belang bij een goede opname van vitamines en mineralen, vooral van vitamine B12 en ijzer. Dat is belangrijk voor de aanmaak van bloed. Jarenlang gebruik van maagzuurremmers zal dus uiteindelijk op z’n minst leiden tot een tekort aan vitamines en mineralen in je lichaam.

Veel chronische ziektes, zoals hart- en vaatziektes, diabetes 2, gewrichtsklachten, botontkalking, astma, huidproblemen maar ook kanker, zijn vaak geheel of gedeeltelijk het gevolg van een jarenlang gebrek aan bouwstoffen in je lichaam.

Gevolgen van te weinig maagzuur

De voedselbrij in je maag zal je maag pas verlaten als die een bepaalde zuurgraad heeft bereikt. Door te weinig maagzuur duurt dit langer en gaat de brij liggen gisten en rotten. Hierdoor ontstaan gassen en krijg je een opgeblazen gevoel en oprispingen. Je maag gaat protesteren en probeert een uitweg te vinden. Hierdoor kan de onderste slokdarmsluitspier (LES) zich openen, waardoor de voedselbrij de slokdarm weer inkomt. Dat geeft dat branderige gevoel. Dat is dus een teken van een tekort aan maagzuur.

Door het tekort aan maagzuur zal de maag steeds meer cellen aanmaken die maagzuur kunnen produceren. Deze woekering van nieuwe cellen kan lang doorgaan totdat de maag het opgeeft, en na jaren uitloopt op maagkanker.

Basen en zuren

De cellen die maagzuur moeten produceren zijn dezelfde cellen die ook basen moeten aanmaken, de tegenhanger van de zuren. Als deze basen onvoldoende worden aangemaakt, gaat de voedselbrij te zuur de 12-vingerige darm in. Dit kan misselijkheid, buikpijn en diarree veroorzaken. Ook je alvleesklier en je galblaas produceren in de 12-vingerige darm alleen hun basische stoffen bij de juiste zuurgraad. Door te weinig basen verzuurt het hele lichaam en kunnen spier- en gewrichtspijnen en botontkalking het gevolg zijn. Komt de voedselbrij door gebrek aan voldoende maagzuur te weinig verteerd in de dunne darm, dan kan dit hier de groei van schadelijke bacteriën

veroorzaken. De gifstoffen die hierdoor worden geproduceerd moeten door de lever worden afgebroken.

Deze ongezonde darmflora kan uiteindelijk verantwoordelijk zijn voor allerlei aandoeningen, van allergieën tot eczeem en van schildklieraandoeningen tot astma.

Heb je te veel of te weinig maagzuur?

Een teveel aan maagzuur komt zelden voor (Het kan een voorloper zijn van een maagzweer). De meest voorkomende symptomen zijn:

  • maagpijn
  • zure smaak in de mond
  • brandend maagzuur bij het liggen
  • diarree
  • veel transpiratie en warmte-aanvallen
  • veel boeren
  • slikken gaat moeizaam
  • historie van maagzweren of gastritis of andere ontstekingen in je lichaam

Zoals gezegd komt een te weinig aan maagzuur veel vaker voor. De meest voorkomende symptomen hiervan zijn:

  • slechte adem,
  • slechte lichaamsgeur
  • veel boeren en oprispingen
  • opgeblazen, zwaar, vol gevoel na het eten
  • vermoeidheid (ook geestelijk, denk ook dus aan depressieve klachten)
  • brandend maagzuur
  • moeilijk wakker worden, zwaar gevoel
  • verstoorde spijsvertering
  • gasvorming
  • misselijkheid
  • weinig tot geen transpiratie
  • maag raakt makkelijk van streek, maagpijn
  • overgeven

Als je over het algemeen het gevoel hebt dat het verteren van je voedsel een zwaar en moeizaam proces is, dan kan een tekort aan maagzuur het probleem zijn. Voel je je over het algemeen vermoeid en heb je gebrek aan energie, dan zal je waarschijnlijk ook te weinig maagzuur produceren. Het produceren van maagzuur is namelijk een proces dat veel energie vraagt van je lichaam, wat er zoals gezegd toe kan leiden dat belangrijke mineralen (zoals ijzer) niet of nauwelijks worden opgenomen en je vermoeid wordt.

Wat te doen bij te brandend maagzuur?

Ouder worden en te veel stress zijn twee belangrijke oorzaken van te weinig maagzuur. Maar ook het regelmatig gebruiken van aspirines of andere medicijnen, (een overgevoeligheid voor) suikers of gluten of andere voedingsmiddelen en over het algemeen een tekort aan vitale bouwstoffen in het lichaam. Hieronder in willekeurige volgorde enkele tips:

  • Voeg Keltisch zeezout of sole toe aan je menu. Zout is natriumchloride, de chloride gaat naar je maagzuur.
  • Voeg zuren als appelazijn of gefermenteerde groentes zoals zuurkool toe aan je menu.
  • Eet voeding met betaïne zoals bieten, broccoli, spinazie, vis en peulvruchten. Betaïne kan je maag helpen om meer maagzuur te produceren.
  • Eet volwaardige voeding, vermijd vooral gluten en tijdelijk ook dierlijke eiwitten. Bouw de eiwitten langzaam weer op als het beter gaat.
  • Vermijd producten zoals (geraffineerde) suikers, koffie, koolzuurhoudende dranken en alcohol. Maar ook uien, chocola, pepermunt en alles waar je gevoelig voor bent.
  • Eet liever zes keer per dag een beetje dan drie keer per dag veel, eet op vaste tijdstippen.
  • Eet niet te koud of te heet en vooral niet te sterk gekruid voedsel.
  • Drink niet tijdens het eten of vlak na (binnen twee uur) het eten. Dit verdunt het maagzuur.
  • Eet niet kort voor of na een lichamelijke inspanning. Geef je lichaam eerst even rust.
  • Kauw je voedsel tot het als appelmoes is in je mond. Goed kauwen is heel belangrijk! Neem de tijd om te eten.
  • Probeer af te vallen als je echt overgewicht hebt. Draag geen knellende kleding.
  • Vermijd als het kan pijnstillers en ontstekingsremmers zoals Aspirine, Ibuprofen, Diclofenac en Naproxen. Paracetamol kan wel.
  • Probeer stress te omzeilen, eet niet op momenten van veel stress.
  • Zoek en vind ontspanning zoals wandelen, yoga of meditatie. Overvraag jezelf niet.
  • Zet het hoofdeinde van je bed wat hoger als je er ’s nachts last van hebt (of gebruik kussens)
  • Drink gemberthee of voeg verse gember toe aan je favoriete thee, gember ondersteunt je spijsverteringsstelsel.
  • Tot slot: heb je veel last neem dan bij de maaltijd een orthomoleculair Betaïne supplement waarin pepsine zit. (Gebruik je medicijnen, asperine of ibuprofen overleg dan altijd eerst met een deskundige).
  • De gouden tip voor iedereen die worstelt met maagzuurklachten: een scheutje citroensap of appelciderazijn oplossen in een glas water en opdrinken. Dit stimuleert je maagzuur. Ook een lepel rauwe havervlokken wil nog wel eens helpen bij acute klachten van terugstromend maagzuur.

Waar kun je met je klachten naar toe?

Het meest voor de hand liggende antwoord is: de huisarts. Maar zoals gezegd, zal je in 99 van de 100 gevallen maagzuurremmers worden voor geschreven. Deze maagzuurremmers verhelpen wel de symptomen (last van brandend maagzuur), maar nooit de oorzaak. Bovendien kleven er talloze – vaak ernstige – bijwerkingen aan deze medicijnen (verslaving, hart- en vaatziektes, kanker, beroerte, etc.).

Mijn advies:

informeer jezelf eerst voor je naar je huisarts gaat. Huisartsen worden betaald door de farmaceutische industrie voor de diensten die ze voor hen leveren (recepten schrijven). Of ga direct naar een therapeut of arts die niet naar de orthomoleculair arts of therapeut.

Tip: Ga eens naar en mesoloog. Dat is een arts die zowel weet heeft van de reguliere geneeskunde als van alternatieve vormen van geneeskunde (zoals orthomoleculaire geneeskunde). Of naar een osteopaat of orthomoleculaire therapeut of arts.

Een heel interessant boek als je maagzuurremmers gebruikt, is het boek Waarom maagzuur goed voor je is van Dr. Jonathan Wright. Dit boek kan je helpen om andere keuzes te maken. Patenteerbare Pillen zijn nooit de oplossing voor chronische klachten die te maken hebben met een tekort aan maagzuur. Pak de oorzaak bij de wortel aan en maak werk van je gezondheid! Jij bepaalt!

 

Cola vv vruchtensap

By | Uncategorized | No Comments

Mocht je afgelopen maandag Radar hebben gezien, dan viel je wellicht op dat het programma in dezelfde val trapte als de NOS indertijd, toen de nieuwe richtlijnen van de Gezondheidsraad net uit waren gekomen. Tijdens de test door Vivian Reys – ze zocht uit wat er van diverse dranken overbleef als je het enige tijd verhitte – merkte ze op: ‘Het maakt eigenlijk niet uit of er suiker (daarmee bedoelde ze zonder het te zeggen geraffineerde suiker) uit Cola of uit vruchtensap in je lichaam komt. Het reageert op beiden hetzelfde. Suiker is suiker’.

Wat ze eigenlijk zegt: Of je nu dagelijks een paaar glazen Cola drinkt, of een paar glazen vers geperst vruchtensap is om het even. In beide zit ongever evenveel suiker. Daarmee is suiker in feite de grote verdoezeltruc geworden. Want: natuurlijk maakt het ontzettend veel uit of je je kind een industrieel gebrouwen pakje Wicky mee naar school geeft, of een pakje biologische vruchtensap. Want suiker is nmeestal niet hetzelfde als suiker; geraffineerde suiker is een essentieel andere stof dan de suiker in een vrucht. En die vermaledijde geraffineerde suiker (met alle andere suikervervangers en zoetmakers in zijn kielzog) zit tegenwoordig overal in. Het is juist die suiker die de grote boosdoener is, omdat het een fors omgebouwde versie is van de vruchtensuikers. Bovendien zit er in deze kinderdrankjes (maar ook in groete mensen drankjes trouwens), nog veel meer troep dat voor een groot deel deze geraffineerde suiker vervangt, of daar nog eens toe wordt gevoegd. Denk bijvoorbeeld aan het kankerverwekkende aspartaam in alle light en zero-producten, en in heel veel voor kinderen bedoelde snoepgoed. Want, en daar komt ie: suiker is verslavend, en vruchtensuiker is duur!

Het maakt natuurlijk wel degelijk uit!

Dus: het maakt heel veel uit of je industriele drankjes drinkt, drankjes met geraffineerde suiker, Glucose fructosestroop en andere benamingen voor suiker die allemaal een ding gemeen hebben: het is vruchtensuiker dat een hele lijst met behandelingen heeft doorstaan, waar diverse andere, veelal synthetische stoffen aan zijn toegevoegd en die er maar om 2 redenen in zitten: deze stof is spotgoedkoop en net zo verslavend als cocaine of heroïne.

Dat het een farce is om te veronderstellen dat het niets uitmaakt, blijkt wel uit wat geraffineerde suiker eigenlijk is, maar ook uit het feit dat ons lichaam na tig jaar eten van fruit, wel gewend is aan vruchtensuiker (en we daar dus niet zomaar ziek van worden), terwijl geraffineerde suiker, etc. (waar we wel ziek of op z’n minst heul dik van worden) pas enkele decennia oud is.

Daarmee kom ik aan mijn laatste punt: Waarom huren dit soort programma’s altijd mensen in die of voor iets anders hebben gestudeerd en dan opeens als autoriteit gezonde voeding naar voren worden geschoven, of vloggers en bloggers en andere mooie meiden die zich voordoen als experts op het gebied van gezonde voeding, en vervolgens onzin staan uit te kramen? En waarom is dat zo erg? Nou, omdat de gemiddelde leek daardoor denkt: Oh, dan maakt het dus helemaal niks uit of je cola of gezonde biologische drankjes drinkt. Dat hij of zij dat denkt, is tot daar aan toe, maar het betekent ook dat voor zijn of haar kinderen, zonder dat ze weten hoe ongezond dat is, dat goedje wordt ingeschonken.

En daarom zijn wij, en onze kinderen zo dik, en zo vaak ziek! Endaarom tiert kanker zo welig! Daarover zou Antoinette Herzenberg en haar productieteam beter moeten nadenken. De bedoeling is goed, maar de uitvoering belabberd. Een reden temeer om, zelf na te denken, en zelf te checken wat je eet, of je kinderen te eten en te drinken geeft. Tegenwoordig is daar ruim voldoende informatie over. Je kan niet zeggen: ‘Ich habe es nicht gewusst’, jij niet, Radar niet en Antoinette ook niet.

By | Uncategorized | No Comments

Afgelopen vrijdag kopte het AD: ‘Kinderen zijn maar niet aan de gezonde hap te krijgen’. Wat zijn de cijfers? Maar liefst 60% (Gemiddeld) haalt het advies van het Voedingscentrum niet. Bij kinderen tussen de 10 en 12 is dat opgelopen tot 75%. Maar goed, deze ontwikkeling is natuurlijk koren op de molen van de voedingsindustrie en de farmaceutische industrie. Die varen er wel bij. Blijft de vraag: Wat gaan we daar als ouders en maatschappij aan doen?

Vroeg beginnen

Als een kind 4 maanden is, ontwikkelen zich de smaakpapillen. Dat is het moment om met gezonde voeding te starten. Dat betekent: Laat de potjes in de schappen van de supermarkt staan, en maak het eten voor je kindje zelf. Ook voor de basisingredienten geldt: Koop het biologisch of teel het zelf. Vermijd producten met veel (geraffineerde) suiker of suikervervangers als sucrose fructose stroop, en andere exotische namen voor namaaksuiker.

Maak het lekker

Zorg dat het eten dat je je kindje voorzet lekker smaakt. Dat betekent ook: Neem de tijd! Proef het zelf. Dus geen grote brokken broccoli die kapot zijn gekookt. Slechts een minuut of 10 op lage temperatuur stomen (het moet wel gaar zijn). En varieer. Gebruik verse kruiden om de smaak eventueel aan te passen.

Ga shoppen

Ga op zoek naar plekken waar je voor niet al te veel geld gezonde producten (zonder pesticides, e-nummers, zoetmakers, transvetten, antibiotica en hormonen) kunt kopen. Dat is (helaas) meestal niet de supermarkt. Denk aan: Gezondheidswinkels, lokale boeren, bedrijven die het eten aan huis brengen (maar dan wel onbespoten of biologisch).

Ga boeren.

Teel je groente en fruit zelf. In je eigen tuin, neem een volkstuin of ‘leen’ een stukje grond van de gemeente.

Maak het je gemakkelijk

De supermarkt, dat is een feit, maakt hetleven gemakkelijker. Maar, en dat is ook een feit, die zorgt er ook voor dat je kind steeds ongezondere (tot ziekmakend toe) producten eet en drinkt, waar het snel aan verslaafd raakt. Naarmate hij ouder wordt, wordt het daardoor steeds moeilijker om het eetpatroonte veranderen. Want besef: Je moet concurreren met voeding die op basis van dat kriterium is gemaakt: verslavend, lang houdbaar en goedkoop. Ik heb hem al eerder genoemd: De nutribullet. Daarmee maak je snel en gemakkelijk smoothies, sappen en sauzen. Het grootste voordeel, naast dat het heerlijksmaakt, is dat je kunt variëren, waardoor je kind heel veel goede voedingsstoffen binnen krijgt. In een mum van tijd ook weer schoon.

Als je door de week weinig tijd hebt, maak dan een grote pan in het weekend. Maak daar porties van en stop die in het vriesvak.

Advies: Laat de magnetron er buiten. Dan is alle moeite voor niets geweest. Dit apparaat doodt alle voedingsstoffen.

Subsidie

Maar de grootste uitdaging blijft de overheid op de knieen te krijgen. In plaats van de grote multinationals te subsidiëren, zodat ze hun producten tegen hele lage prijzen kunnen aanbieden (is trouwens ook verslavend), zou de overheid juist de gezonde producten moeten subsidiëren. En als ik zeg ‘gezonde voeding’ bedoel ik ook echt gezonde voeding; Dus zonder synthetische toevoegingen. Ook geen producten waar op staat: ‘Duurzaam’, ‘Minder suiker’ (maar meer suikervervangers zoals aspartaam), ‘Minder vet’ (terwijl dat juist zo gezond is), en meer van dat soort kreten die ons moeten laten denken dat het product gezond is, terwijl het alleen verbloemt wat er WEL in zit.

Meer informatie: Niet Te Verteren (Bol.com, 22,50) of Gezond Oud Worden Daar Kun Je Niet Vroeg Genoeg Mee Beginnen (heelnederlandleest.nl, 5,99).

SNOEP GEZOND?! ECHT NIET!

By | Uncategorized | No Comments

‘Snoep zou steeds gezonder zijn’, kopte het AD op 11 november, de dag dat zo’n beetje heel Nederland onder de 12 jaar langs de huizen gaat om snoep op te halen. En dat snoep zou dus ‘steeds gezonder zijn’. Nou, echt niet.

Sinds, ruw geschat, 1990 zitten we qua gezonde voeding in zwaar weer. In plaats van producten zonder industriele toevoegingen, wordt onze smaak en koopdrang steeds meer beinvloed door daarop afgestemde producten met nieuwe, vaak synthetische stoffen zoals glucose-fructosestroop, aspartaam, transvetten, glutamaat (E621, ve-tsin) en ga zo maar door. Het is vrijwel onmogelijk om productente vinden die niet een van deze bovengenoemde stoffen bevatten. En, voor de goede orde, dat wordt dus steeds erger (in plaats van beter).

Kinderen

En wie zijn daar vooral de dupe van? Het klinkt gek en onlogisch, maar het antwoord is: De kinderen! Jouw kinderen! Kinderen zijn inmiddels doelgrep #1 van de voedingsindustrie. Want ze houden nu enmaal van zoet, van snoep en van kekke namen en kleuren. Die worden dus massaal ingezet om onze kinderen zo snel mogelijk op een (geraffineerde) suiker-verslaving te zetten. Leuke bijkomstigheid: Kinderen bepalen vaak wat er thuis gegeten en gedronken wordt. Tel uit je winst, en daar is het de industrie nu eenmaal om te doen.

Hoezo gezonder?

Dus nee, van steeds gezonder snoep is geen sprake. Vooral de nieuwste merken, met de modieuste (lees: coolste) namen, zitten vol met een of meer van bovenstaande (of andere) ongezonde toevoeging, Haribo, Maoam, Look-O-Look, Jelly Beans, etc.

Alsmaar goedkoper
Dat is vooral de schuld van de supermarkten en discounters. Deze blijken  gezonde innovatie tegen te houden. Leene: ‘Productontwikkeling kost geld, maar het enige wat wij de afgelopen jaren van supermarkten te horen hebben gekregen is dat het goedkoper moet. En nóg goedkoper en nóg goedkoper’. Daar valt zelfs voor bedrijven die echt innovatief bezig zijn niet tegenop te boksen. Zo bracht Yummm het ‘verantwoorde snoepje Yuno’ op de markt. Heel innovatief, maar Yummm is inmiddels failliet.
De marge die snoepfabrikanten voorheen nog op hun eigen merken maakten, is volledig uitgehold tot op het prijsniveau van de huismerken. Snoep is alleen maar goedkoper geworden. Leene: ‘Vroeger was onze industrie goud met een platina randje en kon je een goede boterham verdienen. Dat is al lang niet meer zo.’

Zuinige zoetekauwen
Er is in Nederland dus blijkbaar geen markt meer voor lekker of bijzonder snoepgoed. Verantwoord snoep haalt het niet en kwaliteitssnoep staat onder druk. Discounters als Lidl en Action nemen een steeds groter deel van de zoetwarenmarkt over. ‘Daar gaat het toch minder om kwaliteit en gezondheid, en meer om zoveel mogelijk snoep voor zo weinig mogelijk geld, zegt Jan Harm Spijkervet, eigenaar van Holland Foodz. Is dus een verlies-verlies-situatie.

Geen goed bericht zo vlak voor de feestdagen. Voor bezorgde ouders: Zoek in de berg aan snoeptroep, waar je kind straks vast en zeker mee thuis komt, de ‘pareltjes’ er tussenuit. Dat zal sowieso al een hele toer zijn. En spoel de rest door de wc of gooi het in de vuilnisbak. Want daar doe je (de gezondheid van) je kind absoluut geen plezier mee.

Prettige feestdagen!!!!

Waarom blijven we de schadelijke feiten negeren?!

By | Uncategorized | No Comments

(Trouw/ANP/foodwatch) Aardbeien in supermarkten bevatten zes keer zoveel schadelijke stoffen als ander fruit. Uit steekproeven naar diverse soorten groenten en fruit die vorig jaar zijn genomen door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) blijkt dat elke aardbei is bespoten met gemiddeld zeven tot acht schadelijke stoffen. Een partij aardbeien bevatte zelfs zeventien verschillende stoffen, zo blijkt uit een analyse van de NVWA-cijfers door Trouw. De toezichthouder op de veiligheid van ons voedsel greep niet in omdat de regels niet werden overschreden. Dat laat precies zien dat de regels niet kloppen en de consument niet is beschermd tegen inname van te veel schadelijke stoffen.

Regels

Wat zijn de regels? Simpel gezegd: op een aardbei is een bepaalde hoeveelheid van een bepaald gif toegestaan. Maar wordt geen beperking gesteld aan het aantal insecticiden. Dus krijg je 6 tot wel 17x zoveel binnen als wettelijk is toegestaan. Maar het is nog erger: bepaalde insecticiden versterken elkaar. Daar komt nog bij dat de regels nogal slapjes worden toegepast; Pas als de hoeveelheid van een secticide met 50% wordt overschreden, komt de NVWA Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit) in actie.

Twee keer zoveel gif als wettelijk toegestaan

Om de maximale dosis te bepalen werkt de NVWA onder meer met de mrl, de maximale residu limiet. Nu mag deze norm met 50 procent worden overschreden vanwege ‘meetonzekerheden’, zo schrijft de Europese voedselwaakhond EFSA. In de praktijk betekent dit dat de NVWA pas ingrijpt als het gehalte hoger is dan twee keer de mrl, schrijft de toezichthouder in een reactie op vragen. Voor foodwatch een onnavolgbare manier van rekenen omdat er nu fruit in de schappen ligt dat tweemaal zoveel gif bevat als de wettelijke limiet. Goed afspoelen heeft geen zin omdat de schadelijke stoffen in het fruit zijn opgenomen.

Waarom gebeurt er niets?

Het is al jaren bekend dat de opstapeling van bestrijdingsmiddelen geen positief effect heeft, maar er wordt niks mee gedaan. Dat beaamt Lucas Reijnders, biochemicus en emeritus hoogleraar milieukunde aan de Universiteit van Amsterdam. Ook hij vindt dat toezichthouders moeten kijken naar de ‘cocktaileffecten’ omdat de huidige werkwijze niets zegt over gevaren voor de volksgezondheid.

De Gezondheidsraad, een adviesorgaan voor de regering, schreef in 2004 al dat ‘gelijktijdige blootstelling vanuit verschillende bronnen (voeding, water, toepassingen in en rond het huis) systematisch aandacht moet krijgen in de risicobeoordeling van bestrijdingsmiddelen’. Volgens een Europese wet uit 2005 moeten nationale toezichthouders kijken naar de combinatie-effecten zodra de Europese toezichthouder daar een methode voor heeft ontwikkeld. Maar die methode is er nog niet – en dat is natuurlijk onacceptabel.

En dat is niet zo gek, want (1) hetis onmoggelijk om wetenschappelijk vast te stellen hoe de verschillende pesticiden op elkaar in werken. Daarvoor is het aantal variabelen te groot. Of (2) het is niet in het belang van de Nederlandse landbouw, dus houden ze de waarheid onder de pet.

Volstrekt onvoldoende

Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit zegt in een reactie alleen maar dat het altijd goed is om te kijken of de normen voor bestrijdingsmiddelen in etenswaren afdoende zijn. ,,We moeten nu goed kijken wat dat precies inhoudt”, zei Schouten voorafgaand aan haar eerste overleg met haar EU-collega’s. Schouten verwacht nog wel een discussie over de kwestie. ,,Altijd kijkt men periodiek weer naar hoe de normen worden vastgesteld en dat zal nu ook ongetwijfeld gebeuren.’’

Dat is volgens foodwatch volstrekt onvoldoende. Die zeven tot acht bestrijdingsmiddelen is een gemiddelde. Op één aardbei zijn zelfs zeventien verschillende bestrijdingsmiddelen aangetroffen. Met de stapeleffecten die deze verschillende stoffen samen op onze gezondheid hebben, houdt de wet nu geen enkele rekening. Daarbij loopt de overheid vele jaren achter op de wetenschap. Daarover luiden we nu samen met toxicologen de noodklok. De minister hoeft niet opnieuw te ‘kijken’ maar moet het dringende advies van toxicologen eindelijk eens in de wet verankeren.”

De Partij voor de Dieren vraagt een debat aan over de kwestie, meldt het Tweede Kamerlid Frank Wassenberg.

Chemo, een zegen of een vloek?

By | Uncategorized | No Comments

‘Chemotherapie is de behandeling van kanker met een of meer celremmende geneesmiddelen. Die geneesmiddelen, die ook cytostatica genoemd worden, remmen de groei van kankercellen of vernietigen de cellen’.

Hoewel we allemaal weten dat chemo meer kapot maakt dan alleen de kankercellen, leidt het bij de meeste mensen die aan deze ziekte lijden geen enkele twijfel, ze ondergaan deze vaak loodzware kuur. Maar de kuur zelf is 1, maar daarmee is de kous nog niet af. Wist je namelijk dat chemo nadat je bent ‘genezen’ van kanker, nog jaren zijn slopende werk in je lichaam blijft doen? Maar daar kun je iets tegen doen?

Zolang dit gif in je lichaam blijft zitten, kan het allerlei vervelende gevolgen hebben. Dus is het zaak het spul zo snel mogelijk uit je lichaam te krijgen. Er zijn in ieder geval drie probate middelen die daar goed bij kunnen helpen, allebei natuurlijk, zeer effectief, betaalbaar en geen bijwerkingen.

Stap 1: Pas je leefpatroon aan.

De basis voor alles is een gezond leefpatroon. Zolang je gewoon door blijft gaan met het verzieken van je lichaam door industriële voeding, synthetische geur-, smaak- en schoonmaakstoffen, stress, alcohol, roken, etc. kun je er van uitgaan dat niets helpt tegen teveel chemo in je lichaam. Dus als je chemo hebt gehad om van kanker af te komen, is de beste stap die je daarna kunt zetten om je lichaam helemaal schoon te krijgen: Pas je levenspatroon aan; Eet en drink geen producten meer waar iets aan, in of op zit wat daar niet thuishoort (pesticiden, e-nummers, zware metalen, etc.), ga bewegen (als je dat niet al doet), zorg dat je een zoveel mogelijk stressloos leven leidt, maak je huid, huis en lichaam schoon met natuurlijke middelen en stop met (teveel) alcohol en roken.

Nutribullet

Wat eet en drink je dan het beste? Zoveel mogelijk schoon en rauw (biologisch of onbespoten groente en fruit). Schaf bijvoorbeeld een nutribullet aan en gooi die elke ochtend vol met groene groenten aangevuld met wortel en/of rode biet, een halve biocitroen (met schil en al), en naar keuze: gember, bessen, aardbeien, frambozen, zure appel, banaan, olijf- of lijnzaadolie, kurkuma, zwarte peper en oerzeezout. Schrap alle brood, pasta’s en suikers, geen koolzuurhoudende dranken en als avondeten wat gestoomd voedsel samen met sla, avocado, uien, zoete aardappel met veel roomboter en zeezout. Kook tussendoor een zacht gekookt ei met oerzeezout. Geen of zo weinig mogelijk vlees, maar dan wel biologisch..
Tot twee uur na het eten niet drinken! Je maagzuur moet optimaal kunnen functioneren om de voedingstoffen uit je voedsel te halen.

Ook supplementen kunnen bijdragen aan een schoner en gezonder lijf.

Stap 2: Ga de chemoresten te lijf.

Zo, nu kan de grote schoonmaak beginnen. Een middel dat op Internet veel besproken wordt is MMS. Het staat voor Master Mineral Supplement, en stimuleert volgens velen het immuunsysteem, ontgift en doodt pathogenen (ziekmakende bacteriën, gisten, parasieten, schimmels en virussen), maar laat de goede bacteriën en cellen onaangetast.

Gek genoeg hoor je op Internet ook opvallend veel negatieve geluiden; vaak van mensen die het niet zelf gebruikt hebben overigens. Meestal is dat een goed teken; Aan MMS valt niets te verdienen, want het kan niet gepatenteerd worden, en is voor de grote concerns dus niet van waarde, maar wel een concurrent. Als het waar is dat dit middel 97% van alle ziektes geneest, zelfs een heel geduchte. Dus eigenlijk heel logisch dat farmaceutische industrie er alles aan doet om het in een kwaad daglicht te stellen. En die invloed gaat ver, tot reacties op fora aan toe.

Wat is MMS?

MMS is ontdekt door de Amerikaan Jim Humble. Als gouddelver had hij altijd flesjes gestabiliseerde zuurstof op zak om het vervuilde rivierwater drinkbaar te maken. In 1997, tijdens een reis door het oerwoud, kreeg een expeditielid een acute aanval van malaria. Als laatste poging om de man te redden gaf hij gestabiliseerde zuurstof aan het slachtoffer. Binnen een paar uur was de man helemaal opgeknapt. Reden genoeg voor Jim Humble om verder onderzoek te doen naar welke stof ervoor had gezorgd dat het virus was vernietigd.

Vele jaren later ontdekte Humble dat in gestabiliseerde zuurstof minieme hoeveelheden chloordioxide zit. Door de concentratie van natriumchloriet te verhogen van 3% naar 25% en dit te mengen met citroenzuur lukte het hem om duizenden eenheden chloordioxide meer te produceren dan wat er in gestabiliseerde zuurstof zit.

Wat doet MMS?

MMS is een oplossing van natriumchloriet (25%) in gedestilleerd water. Door toevoeging van citroenzuur wordt deze oplossing omgezet in chloordioxide en de Ph waarde verlaagd zodat het dichter bij de Ph waarde van het maagzuur komt. Chloordioxide is daarom zeer effectief in het verwijderen van afvalstoffen uit het lichaam en het doden van pathogenen. Juist deze opgehoopte afvalstoffen en natuurlijk de pathogenen zijn vaak (mede)veroorzaker van vele ernstige gezondheidsproblemen na een chemokuur.

Hoe gebruik je MMS?

MMS is eigenlijk een detoxmiddel waar je lichaam eerst aan moet wennen. Bouw je kuur langzaam op, houd je aan de spelregels en maak (net als bij een antibioticum) de kuur af.

Wat zijn de bijwerkingen?

De detox verschijnselen varieren van (lichte, meestal kort durende) misselijkheid, tot diarree en overgeven. Allemaal logische reacties van het lichaam. Bij genoemde verschijnselen 2 druppels terugschakelen in dosering en weer gaan opbouwen.

Waarom wordt het zo weinig toegepast?

Hoewel het een simpel te verkrijgen, goedkoop en relatief ongevaarlijk middel is, maken relatief weinig mensen er gebruik van. Als je je op Internet in de materie gaat verdiepen, kom je er al snel achter dat er een redelijk felle strijd woedt tussen voor- en tegenstanders van het middel. Tenzij je sterk in je schoenen staat, word je al snel weggeblazen door doorgaans weinig steekhoudende argumenten. Bovendien is het wettelijk verboden om ziektebeelden te noemen waar MMS effectief voor is ingezet. Het is dus vooral angst die het gebruik niet bepaald stimuleert. En dat is gek, want..

(1) Chloordioxide is een officieel goedgekeurd middel.

(2) MMS is het meest krachtige middel tegen ziekmakers. Na het schoonmaken van het lichaam krijgt het immuunsysteem weer de gelegenheid zijn zelf genezend vermogen in te zetten.

Wat heb je nodig?
Een flesje natriumchloriet, flesje activator (verdund citroenzuur), een droog schoon glas, de activator (verdund citroenzuur) en water.

Wat kost het?

Dat verschilt nogal, maar voor 25 euro kun je al spekkoper zijn.

 Waar kun je het krijgen?

Op Internet.

2. Appel Azijn

Om onze gezondheid in stand te houden gebruikt ons lichaam tal van regelsystemen waarvan het zuur-base systeem een essentiële is. Appel azijn – een fles kun je bij elke gezondheidswinkel kopen – ondersteunt dat systeem. Elke dag een theelepel zorgt voor de juiste balans (7.5). Overigens kun je in de gezondheidswinkels meer middelen vinden die dat doen, maar appel azijn is niet alleen de beste, maar ook de goedkoopste.

Hoe ontstaat verzuring?

Bijvoorbeeld door overmatig sporten, te weinig slaap, overmatig alcoholgebruik, industriële voeding en het (langdurig gebruik van) medicijnen (chemo). Zie ook: www.scienceforlife.eu/tekst gezondheid door ontzuring volgens Renate Collie

Gevolgen verkeerde zuurgraad

Aangezien eiwitten gaan klonteren in een zure vloeistof en het bloed veel eiwitten bevat doet het lichaam er alles aan om de Ph van het bloed optimaal te houden. Dit gebeurt in het lichaam o.a. met mineralen. Wanneer de voeding te weinig mineralen en vitamines  bevat, dan worden deze onttrokken uit de zgn basendepots (haarbodem, tanden, botten, weefsels). In onze moderne, industriële voeding zitten nog nauwelijks vitaminen en mineralen.

Deze bestaat voor 80% uit zuurvormers!!

Immuunsysteem

In een zuur milieu kunnen de goede darmbacterieën niet goed funktioneren en krijgen de slechte darmbacterieën de overhand met alle gevolgen vandien. Goede darmbacterieën zorgen voor de opname van de voedingsstoffen en bepalen voor 80% de werking van het immuunsysteem. Bij een te zuur milieu ontspoord het immuunsysteem met als gevolg chronische ziekten, waaronder allergieën.

Hoe meet je je eigen zuurgraad?

Bijde apotheek, Internet of een gezondheidswinkel kun je speciale pH meet-strips kopen. Met behulp van deze meet-strips kun je de zuurgraad van je lichaam controleren via het speeksel of via de urine. Aangezien je speeksel direct beïnvloed wordt door wat je eet, is de meting van je urine meer betrouwbaar.

Gevolgen van een te lage pH-waarde

Maag- en darmklachten, zoals obstipatie, zure oprispingen en een maagzweer, slaapstoornissen, depressie, huidproblemen zoals allergieën, haaruitval, gebitsproblemen, verminderd libido, spier- en gewrichtsaandoeningen, diabetes, kanker, hartinfarct.

Hoe heb je het meeste baat bij appel azijn?

Een belangrijke factor bij het in stand houden van een goede pH-waarde is het behouden van een gezonde darmflora. Het eten van (liefst biologische) groenten en fruit is hierbij de sleutel. Dit zijn basische/alkalische producten. Deze binden de zuren aan zich zodat de organen zich ervan kunnen ontdoen.

Denk hierbij aan wortels en knollen. Ook peulvruchten en noten horen thuis in een ‘alkalisch dieet’.

Verder is het belangrijk om veel water te drinken; liefst minimaal 2 liter per dag. Ook kun je Alka thee proberen. Dit werkt eveneens alkalisch en bevat allerlei kruiden die – evenals diverse voedingssupplementen – dit proces ondersteunen.

Wat (beslist) niet?

Vermijd crash-diëten, roken, overmatig alcoholgebruik en stress, en beweeg regelmatig. Verder: Geen, of zo weinig mogelijk, en dan in ieder geval biologisch vlees, frisdrank, matig met kaas, witmeelproducten, (geraffineerde) suiker en zout, azijnzuur, pijnstillers, wijn koffie en zwarte thee. Ook milieuvergiften zoals lood en cadmium en tandvergiften zoals amalgaam en palladium reageren zuur in het lichaam.

 

 

 

Mesologie, komt als geroepen!

By | Uncategorized | No Comments

Een rode draad in mijn blogs is: gebruik je gezonde verstand! Dat geldt voor hoe en wat je eet, maar ook voor hoe je er voor zorgt dat je gezond blijft. Voeding is daarin een belangrije schakel, maar ook spelen zaken als stress, synthetische schoonmaakmiddelen, te weinig slaap, medicijnen en hulpverleners een (belangrijke) rol. Daarover gaat het deze blog. Hoe kies je de hulpverleners die bij je passen?

Vaak staan we er niet zo bij stil, we hebben een tandarts of huisarts al heel lang, die luistert naar je verhaal, geeft je een medicijn als je ergens last van hebt en verwijst je door als hij er zelf niet uitkomt. Dat je maar tien minuten krijgt om je verhaal te doen, dat is jammer, maar ja, het is niet anders. Nou, goed om te weten: als een hulpverlener je niet bevalt, kies dan een ander. Je gezondheid is te belangrijk om dat over te laten aan iemand die niets af weet van wat echt gezondheid is.

Reguliere gezondheidskunde

De meeste hulpverleners – huisartsen, tandartsen, fysiotherapeuten, etc. – zijn regulier opgeleid. Dat betekent in de praktijk dat ze niets anders doen dan door medicatie de symptomen bestrijden, je door te verwijzen als ze er zelf niet uitkomen (dan schrijft degene naar wie je wordt door verwezen dat briefje) of je gewoon mee te delen dat je uit moet zieken. Weet dan dat deze hulpverleners een bonus van de farmaceutische industrie krijgen als ze medicatie (of een vaccinatie) (mee)geven, vaak alleen iets afweten van medicatie (terwijl er vele andere, betere oplossingen zijn) en zich ook niet in die alternatieven willen verdiepen. Helaas, een medicijn kan alleen door je reguliere huisarts worden voorgeschreven. Dat geldt vaak ook voor een doorverwijzing. Ook worden meestal alleen de kosten van de regulier opgeleide hulpverleners (geheel) door de verzekering vergoed.

Alternatieve gezondheidskunde

Maar hoewel weinig mensen dat weten, is er meer onder de zon dan de regulier opgeleide huisarts: een groot scala aan alternatieve geneeswijzen. De alternatieve hulpverleners nemen vaak veel meer tijd voor je, bestrijden niet de symptomen maar de oorzaak, kosten geld (als er al iets wordt vergoed, moet je daar speciaal voor verzekerd zijn en dan nog krijg je doorgaans maar een gedeelte vergoed). Toch ga ik voor de alternatieve hulpverlener. Waarom? Om de bovengenoemde redenen, maar ook omdat er veel meer keus is. Dat is best een zoektocht, maar het is het waard. Als je de pers, televisie of politiek mag geloven zijn de alternatieve genezers vooral kwakzalvers. Soms is dat zo, maar meestal niet. Dus nogmaals: gebruik je gezonde verstand.

Zoektocht

In een eerdere blog vertelde ik al van mijn nieuwe huisarts. Ook heb ik het vast al een keer gehad over de osteopaat die me bij staat, en de fysiotherapeut en orthomoleculair manueel thearpeut die me helpen op de been te blijven of weer op de been te komen. Vorige week was ik bij m’n osteopaat en die vertelde me over een groep alternatieve genezers die regulier geschoold zijn, maar zich hebben verdiept in diverse andere manieren om ziektes en kwalen te voorkomen, dan wel te genezen: mesologen.

Mesologie, precies wat ik zocht!

Een mesoloog combineert kennis van de alternatieve (Chineze, ortomoleculaire, etc.) met de reguliere geneeswijzen in diagnostiek en behandeling van vooral chronische aandoeningen. Tevens is deze geneeswijze gericht op de individuele benadering van de patiënt en op de zelfgenezende kracht van het organisme.

Vijf aspecten van het bestaan

Het mesologisch concept gaat uit van vijf aspecten van het menselijk bestaan. De mens is meer dan lichaam en psyche en functioneert altijd als een geheel. In de praktijk richt de Mesologie haar aandacht op al deze aspecten zoals het:

Fysiek aspect, het lichamelijk functioneren in al zijn facetten.

Emotioneel aspect, gevoelens zoals, vreugde, verdriet, angst, zorgen, teleurstelling, woede, etc.

Mentaal aspect, het karakter, de gedachten, de principes, de normen en waarden, het intellect en het ik bewustzijn.

Energetische aspect, de metafysica en metapsychica, de verschillende vormen van energie.

Existentieel aspect, het hoogste zelfbewustzijn en de eenheid van het zijn.

Chronische klachten

Een mesoloog behandelt vooral chronische klachten, zoals (langdurige) moeheid, menstruatieproblemen, migraine, hoofdpijn, nek-, schouder- of rugklachten etc. Ook is het mogelijk om een preventieve check-up te laten verrichten, waardoor ernstige klachten mogelijk voorkomen kunnen worden. Er wordt gestreefd naar een goede samenwerking met artsen, specialisten, en/of andere disciplines in de gezondheidszorg.

Nu heb ik een chronische klacht: teveel (of te weinig) maagzuur, waardoor ik kans heb op slokdarmkanker. Bvendien ben ik erg geinteresseerd in mijn algemene gezondheid en eventueel verbetering daarvan, en wil ik zeker niet afhankelijk zijn van de ambassadeurs van de farmaceutische industrie, de reguier opgeleide artsen.

En toen?

Dus heb ik contact opgenomen met een mesoloog uit Muiden. Gisteren had ik een zeer hoopgevend telefonisch intake-gesprek. Eind deze maand ga ik bij haar langs. Ik houd jullie op de hoogte van mijn ervaringen. Mocht je interesse gewekt zijn, Google eens op ‘mesologie’.

Hoe betrouwbaar is een meoloog?

De mesoloog heeft aan de Academie voor Mesologie een opleiding gevolgd. Het is een beschermd beroep en de Mesoloog dient zich regelmatig bij te scholen.
De (gediplomeerde) Mesologen staan geregistreerd bij de Registratieraad voor Mesologen en zijn vrijwillig aangesloten bij de Nederlandse Vereniging Voor Mesologie (NVVM). Deze vereniging regelt onder meer het tuchtrecht, de klachtenprocedure en de beroepsethiek. Sommige ziektekostenverzekeringen vergoeden deze consulten en soms vergoeden sociale fondsen van grote bedrijven een gedeelte van de kosten.
De reglementen van de Mesologie worden gecontroleerd door diverse organisaties.
In de jaren 1995 – 2001 werd de Mesologie beoordeeld met een 10 door de consumentenbond!

Hoe ver reikt de arm van de industrie?

By | Uncategorized | No Comments

In mijn blogs komt minimaal een vleugje informatie langs dat aangeeft hoe we met z’n allen besodemieterd worden; door de voedingsindustrie, de farmaceutische industrie, de overheid. Maar ook door zogenaamde onafhankelijke partijen als KWF, Obesitas stichting, etc. Maar daar houdt de macht van het grote geld niet op. Onlangs kreeg ik een blog van Juglen Zwaan (zie tekst hieronder) binnen over hoe lang die lange arm eigenlijk is. Maar wat kan je er tegen doen? Wie mijn blogs regelmatig leest weet heel goed wat te doen. Voor wie hier voor het eerst is, lees ook de conclusie…<!–more–>

Blog Juglen

‘De afgelopen week ben ik op vakantie geweest in Spanje. Ik kwam erachter dat het huis van arts William Cortvriendt vlak bij ons hotel stond en heb hem toen uitgenodigd om samen een kopje koffie te drinken. William Cortvriendt heeft vorig jaar op de Nederlandse televisie vele mensen van de medicijnen afgekregen. Hij heeft daarbij flink wat tegenwerking gehad van de voedingsindustrie…

William vertelde me op het terras dat hij in zijn tv-serie een deelnemer aanraadde om margarinete vervangen door roomboter. Dit is helaas uit de uitzending geknipt. Dat komt omdat de omroepen de relaties met de adverteerders goed willen houden. In de tv-serie Hoe word ik 100? zette William de deelnemers op een ‘nieuw dieet’ van onbewerkte producten. De resultaten waren zeer spectaculair, vele deelnemers bereikten een

gezond gewicht en konden de medicatie laten staan. Hoe ze dit voor elkaar hebben gekregen zouden ze bij de commerciële en publieke omroepen toelichten in talkshows. De gemaakte afspraken werden echter stuk voor stuk kort voor de opnames gecanceld onder grote druk van de levensmiddelenindustrie.

Dit is nog niet alles. William droeg soms inhoudelijk bij aan de Allerhande van Albert Heijn. Hier kwam een abrupt einde aan, toen de voedselproducenten lucht kregen van zijn hang naar onbewerkte producten. William ziet liever dat we roomboter gebruiken in plaats van margarine en dat was reden genoeg om hem niet langer aan het woord te laten in dit tijdschrift. Aan alle

kanten wordt deze arts monddood gemaakt door middel van censuur. Het is te gek voor woorden.

Arts Emma Bruns vertelt in het tv-programma Tegenlicht dat we in een systeem vastzitten waarbij artsen normaal gesproken geld verdienen door mensen medicijnen voor te schrijven (1). Er wordt enorm veel geld verdiend aan ziekte. Ziekte is een verdienmodel geworden. Farmaceuten, ziekenhuizen en zelfs zorgverzekeraars verdienen er goed aan.

Toen ik terugkwam uit Spanje zag ik een brief van mijn huisarts op de deurmat. Op de enveloppe stond dat het ‘belangrijke post’ was. Dus heb ik het snel opengemaakt. Wat bleek: op basis van mijn leeftijd is vastgesteld dat het weer tijd is om de jaarlijkse griepprik te halen.

Dit is toch de reinste flauwekul? Ik ben een gezonde jongeman van 35 jaar oud! Nader onderzoek leert dat huisartsen massaal de zakken vullen door mensen griepprikken aan te smeren (2). Het nut van deze griepprik wordt overigens steeds meer betwijfeld (3). Ons systeem moet op de schop. Artsen zouden weer moeten worden beloond op basis van hoeveel mensen zij van de medicijnen afkrijgen, in plaats van eraan. We lijken wel in omgekeerde wereld te leven. Alles moet in onze tijd ‘bewezen’ zijn. En daar zit nu net het probleem. Alleen onderzoeken naar middelen waaraan verdiend kan worden, zijn voor bedrijven interessant om in te investeren. Medicijnen zijn daarom vaak bewezen werkzaam en worden dan erkend als behandeling (overigens is volgens vele experts het medicijngebruik doodsoorzaak nummer drie (4, 5)). Groenten en fruit kennen geen investeerder die miljarden kan pompen in onderzoek en dus is dat zogenaamd niet bewezen goed voor de gezondheid. Soms is er een uitzondering. Zo heeft Heineken genoeg geld om de Wageningse professor Frans Kok voor z’n karretje te spannen (6). Ze gebruiken hem om meer bier te verkopen. Want het werkt tegen Alzheimer en beroertes volgens hem. Over de gevaren van te van teveel alcohol wordt met geen woord gerept.

De industrie, het bedrijfsleven en de overheid werken vaak samen, waardoor er maar moeilijk een verandering in de situatie ontstaat (7, 8, 9). Gelukkig merk ik dat er steeds meer mensen wakker worden en het systeem doorzien. De verkoop van margarine daalt (10), terwijl de consumptie van groenten en fruit rap toeneemt (11). Ik denk dat we samen onderdeel zijn van een sneeuwbal die niet meer is te stoppen! Zo komt de verandering van onderaf. We mogen trots zijn dat jij en ik onderdeel zijn van deze stroming…

Belangen

Voordat ik tot een conclusie kom, eerst een aantal (slechts het topje van de ijsberg) voorbeelden van wat de genoemde industrieën met het geld doen dat jij bij hun binnen brengt: ze onderzoeken hoe jouw brein gekoppeld kan worden aan hun producten (het reageert net zo heftig op verslavende stoffen als cocaïne als geraffineerde suiker), ze nemen wetenschappers, journalisten en lobbyisten in dienst die de consument en de politiek beïnvloeden (misleiden) zodat jij niet meer weet wat de waarheid is. Ze doen net of hun producten gezond zijn, terwijl het juist een belangrijke oorzaak is van overgewicht, obesitas, diabetes, hart- en vaatziektes en kanker, omdat het vol zit met (geraffineerde) suiker, synthetische zoetstoffen en andere ziekmakende stoffen. Om jou voor de gek te houden of gewoon gek te maken, hebben ze alle media nodig die jou kunnen beïnvloeden: kranten, magazines, radio (Radio 538) en televisie zoals Lubach (NPO), Radar (NPO), RTL Late Night (RTL), etc..

Media zijn daar heel gevoelig voor want ze zijn afhankelijk van de reclame-inkomsten. Maar je ziet het overal. Zo las ik zojuist in GezondNu een stukje van Joreintje Mackenbach over de invloed van de buurt waarin je woont op je gezondheid (mn je gewicht), die daarin doodleuk propageert dat de overheid moet zorgen voor meer supermarkten in de buurt, omdat…, en nu komt het, je daar gezonde producten kunt kopen. Misschien weet ze echt niet dat dat onzin is (laat haar dan haar mond houden), maar waarschijnlijker is dat grote voedingsconcerns zich middels financiering hebben ingewerkt in bedrijven of instituten waar zij voor werkt (uit wiens hand men eet, diens taal men spreekt) en/of bladen waarin zij publiceert. Ik zei het al, de arm van het grote geld is lang, heel lang.

Conclusie

Want, nu komen we tot de conclusie: Toch is het niet zo heel ingewikkeld om uit die grijpgrage arm te blijven. Bovendien: Wij zijn verslaafd aan zoet, maar de industrie ook! Zonder zoete producten verkopen ze niks. De industrie is, met andere woorden, net zo verslaafd aan zijn eigen verdienmodel: patenten in plaats van gezonde producten. Voor deze verslaving bestaat geen verslavingsinstituut waar je af kunt kicken. Dus daar hebben we niet zo veel van te verwachten.

Maar wat kunnen we dan doen?

Twee dingen: (1) geloven wat waar is! En (2) Doen waar je in gelooft!

(1) Gebruik je gezonde verstand.

Lees je iets wat niet logisch lijkt bij jouw idee van gezond, check dan wie het geschreven heeft en wat zijn achtergrond is. (Voorbeeld: Martijn Katan die in elk (praat)programma wordt uitgenodigd om ons te vertellen wat gezond is, werkte zijn hele werkzame leven voor grote voedingsconcerns (hoezo onafhankelijk?).

(2) maak je eigen gezonde keuzes.

Laat de supermarkt links liggen, kies voor schoon, biologisch, kortom echt gezonde. Dat is tegenwoordig overal te koop. Kijk maar eens op Internet.

En gebruik je medicijnen? Check wat bijverschijnselen zijn, ga daarna snel op zoek naar natuurlijke medicijnen (die zijn eveneens volop verkrijgbaar). Daar zijn geen patenten op te krijgen en dus niet interessant voor de industrie, maar wel voor jou.

Je leven lang medicatie bij Jicht. Terecht of onterecht?

By | Uncategorized | No Comments

Steeds meer mensen krijgen Jicht, een pijnlijke ontsteking in een gewricht, meestal de grote teen of voet. De oorzaak van jicht is een te hoge urinezuurspiegel. Het aantal patiënten is de laatste jaren fors is toegenomen. Hoe komt dat? En wat kunnen we er aan doen?

Wat is de oorzaak van teveel urinezuur in je lichaam?

Aan de ene kant, krijg je te veel urinezuur binnen door de levens- en voedingsstijl: Een combinatie van (o.a.) ongezonde voeding (Rood vlees en rode wijn zijn funest voor Jicht-patiënten), te weinig beweging, overgewicht en stress.

Industriële voeding

De laatste twee, drie decennia eten we vooral industriële voeding. Dit is natuurlijke voeding die door de industrie zodanig is bewerkt dat het voldoet aan onze eisen – gemakkelijk, goedkoop, lang houdbaar en lekker (zoet) – maar helaas ook aan de eisen van de industrie: goedkoop om te maken, dus grote winsten en blije aandeelhouders.

Iedereen blij zou je zeggen. Helaas, dat ‘goedkoop om te maken’, betekent dat de industrie wat ‘natuurlijk’ is, zodanig bewerkt dat alle goede stoffen eruit zijn gehaald, en zijn vervangen door, spotgoedkopen ‘onnatuurlijke’ (synthetische) stoffen. Want ‘Natuurlijk’ valt niet te patenteren, ‘nagemaakt’ wel. En daar zit het grote geld.

Synthetische namaak-stoffen

Dus producten worden volgestopt met synthetische, ongezonde stoffen, die de industrie verkoopt door misleidende marketing, lobbying en zogenaamd wetenschappelijk onderzoek naar (1) wat wij lekker vinden (hoe ons brein reageert op bepaalde stoffen bijvoorbeeld zoet, zout en vet) en (2) daar zogenaamde wetenschappelijke conclusies aan te verbinden. Daarin worden de negatieve gevolgen weg gelaten, en alleen de voor de consument positieve gevolgen ten onrechte vermeld.

Wat blijkt bijvoorbeeld: ons brein reageert op suiker hetzelfde als op cocaïne. Kortom, het is verslavend en dat is wat de industrie wil: levenslang verslaafd. Dat vermelden ze natuurlijk niet, wel dat het product bijvoorbeeld ‘minder suiker’ (ze vermelden dan weer niet dat het om geraffineerde suiker gaat, en ook niet dat het vervangen wordt door nog slechtere alternatieven als aspartaam, glucose fructosestroop, etc.), ‘minder vet’ of ‘minder zout’.

Suiker

Suiker dus. Niet de suiker die in fruit zit, maar geraffineerde suiker. Dat is fruitsuiker die talloze behandelingen heeft ondergaan om aan de eisen van de voedingsindustrie, en aan de eisen van de consument te voldoen. En juist dat spul, dat logischerwijs in zo’n beetje alle producten zit die we in de supermarkt, het benzinestation, de voetbalkantine, kortom ongeveer overal kopen. En laat nu juist dat de belangrijkste reden zijn dat mensen steeds meer met Jicht kampen.

Medicatie

Daarnaast speelt de (synthetische) medicatie een belangrijke rol. Deze producten zijn op dezelfde leest geschoeid: medicijnen bevatten vanwege patentering (het verdienmodel van de farmaceutische industrie), nagemaakte natuurlijke stoffen. Deze synthetische medicijnen die de farmaceutische industrie verkoopt, doen niets aan de oorzaak, maar bestrijden slechts de symptomen. Waarom? Heel simpel, dan hebben ze levenslang iets aan iemand die Jicht heeft. Uitknijpen die hap.

Informatie

Verder wordt er veel, vaak tegenstrijdige, informatie over deze winstgevende ziekte verspreid. Tegenstrijdig, omdat met name de megaconcerns geen belang hebben bij de waarheid, waarom zouden ze die dan vertellen. Niet omdat het mag, maar omdat het kan. Ze zwemmen tenslotte in het geld, ze kunnen dus de beste wetenschappers, journalisten en lobbyisten betalen. Daardoor worden wij (de consument) vooral geconfronteerd met hun eigen, uiteraard gekleurde informatie.

Onafhankelijke wetenschappers, journalisten en onderzoekers lezen of horen (bijvoorbeeld op radio en tv) we wel, maar geloven we simpelweg niet. We hebben een blind vertrouwen in dokter, apotheek ziekenhuis en overheid.

Ten onrechte! Ook hier geldt: denk zelf na! En check wat ze je voorschrijven, check wie welke informatie geeft en wat zijn belangen zijn, en gebruik vooral je gezonde verstand. Goed, Jicht. Door medicatie en ongezonde, industriële voeding. De dokter zegt: medicijnen, ik zeg: gezonde voeding (natuurlijke medicijnen die niet de symptomen, maar de oorzaak aanpakken. En daarin ben ik niet de enige. Hieronder staat een rijtje met voorbeelden die voor veel mensen werken. De meeste voorbeelden kun je direct toepassen, en zorgen ook direct voor verbetering. Probeer het uit.

 Hoe voorkom je Jicht? En wat kan je doen als je een aanval krijgt?

1. Ga gezond(er) eten.

Wat funest is voor Jicht-patiënten is rood vlees. Maar ook (geraffineerde) suiker en producten met suiker zou ik laten staan. Deze suiker en de producten waar ze in zitten, zijn bovendien voor een groot deel debet aan de boven genoemde ziektes.

2. Probeer van de medicatie af te komen.

Dat is een lastige. De meeste huisartsen zullen je ten strengste afraden met de medicatie te stoppen. Meestal staan ze sowieso niet open voor natuurlijke medicijnen. Logisch, ze worden veelal betaald door de farmaceutische industrie, en ze weten niet beter. Weet wel dat deze medicijnen fikse bijwerkingen hebben. Vraag daar naar.

Onderzoek laat zien dat je het risico op een jichtaanval met maar liefst 85% kunt verlagen door te letten op je suiker inname. Dit betekent geen frisdrank, sapjes, chips, chocolade, witte rijst, wit brood etc. meer!

3. Zorg dat je een paar kilo afvalt.

Overgewicht is een enorme negatieve factor om jicht te ontwikkelen. Het goede nieuws is: als je suikerinname vermindert, val je automatisch af. Een win-winsituatie. Als je daarnaast ook meer gaat bewegen, gaat het sneller. Door te bewegen verlaten afvalstoffen door te zweten je lichaam. Lichaamsbeweging is bovendien belangrijk voor je bloedglucosespiegel en heeft een positief effect op je urinezuurspiegel.

4. Verminder urinezuur

Mix een halve limoentje met een glas water. Vitamine C is belangrijk om ophoping urinezuur tegen te gaan.

5. Eet kersen

Kersen kunnen ook helpen je urinezuurspiegel te verminderen. Tijdens een aanval is het aan te raden om je inname kersen te verhogen tot 15 – 20 stuks.

6. Eet meer ananas

Ananas remt ontstekingen. Een anti-ontsteking voedingspatroon in combinatie met minder purine is een prima remedie tegen Jicht.

7. Eet wat meer mosterd zaad.

Mosterd zaad bevat veel magnesium en selenium. Deze twee mineralen gaan ontstekingen tegen en bevorderen de bloedcirculatie.

8. Alkaliseer je lichaam.

Alkaliseren betekent je lichaam minder ‘zuur’ maken. De ph-waarde meet hoe zuur je lichaam is, ligt dat onder de 6,8 kom je in de gevarenzone, zit het rond of boven de 7,2 is het goed. Het peil daalt door ons slechte eetpatroon, en stijgt door gezonde voeding. Daardoor verlaat de urinezuur sneller je lichaam. Een goede tip is om daarvoor zuiveringszout te gebruiken in oplosbare tabletten. Overleg wel even met je arts als je ook last hebt van hoge bloeddruk .

9. Drink veel water!

Drink tenminste 1.5 – 2 liter water per dag. Of neem twee tot drie keer per dag een glas water met een theelepel Appel Cider Azijn. Volgens earthclinic.com is ACA één van de meest effectieve natuurlijke remedies om jichtaanvallen te voorkomen. Water verdunt aan de ene kant urinezuur, en voert afvalstoffen

10. Vermijd fructose.

Naast minder geraffineerde suiker eten, is het extra belangrijk om fructose zoveel mogelijk te vermijden. Er is een direct verband tussen fructose en een verhoging van urinezuur in je lichaam. Kies voor fruit die relatief laag is in de hoeveelheid natuurlijke suikers. En check de ingrediëntenlijst op de producten uit de supermarkt.

11. Neem Collodiaal Zilverwater.

Dat vermindert of voorkomt een jichtaanval. Verkrijgbaar in (o.a.) de biologische winkel.

12. Een a twee eetlepels wijnazijn in een half glas water.

Ook daarvan zeggen veel mensen dat ze er baat bij hebben.

13. Acupunctuur

Stimuleert het lichaam om meer zuur te verwijderen.

Mijn conclusie is: Als je van de jicht af wil…

1. Ga gezonder eten:

Wel: (biologische) groente en fruit, onbewerkte (biologische) producten, veel (bron-, of gefilterd water en meer beweging.

Niet: Geraffineerde (witte) suiker en producten waar dat in is verwerkt, alle synthetische vervangers (aspartaam, glucose fructosestroop, etc.), transvet, keukenzout (alternatief: Himalaya oerzout), wit meel en rood vlees. En minderen met dierlijke producten, koffie en alcohol (vooral rode wijn).

2. Ga meer bewegen.

3. Bouw synthetische medicatie af, en vervang deze door natuurlijke medicijnen (zie boven).

Heb je hier iets aan, laat het mij, of iemand anders, weten.

Voor meer info: Niet Te Verteren (verkrijgbaar bij bol.com) en Gezond Oud Worden, Daar Kun Je Niet Vroeg Genoeg Mee Beginnen (verkrijgbaar bij heelnederlandleest.nl

 

Een gezond kind in 7 stappen? Beter en slimmer eten. Boek bestellen